Intelectualii, politica și politicienii- câteva gânduri

Una din temele discrete (pentru că e greu să faci reflecții publice pe tema asta) dar și fascinante ale cercetării politicii este capacitatea unor persoane cu indubitabile competențe și performanțe în domeniile lor, de a fi cretini și pericole publice când vine vorba de implicarea în viața civică și politică.
 
Cine poate nega competențele în domeniul filologiei clasice ale domnului Adrian Papahagi? Sau cine poate să pună în discuție, în afara unor specialiști în Heidegger, competențele domnului Gabriel Liiceanu de a înțelege cel puțin prima parte a gândirii heideggeriene?
Ei bine, ambii domni ne pot arăta că nici competențele în Boethius, nici, categoric, cele în Heidegger (care a fost, politic, un nazist convins) nu te pot face să fii o voce aptă în spațiul civic și politic.
Poți fi un excelent filolog, un bun eseist, un bun exeget al unui filosof și, în același timp, un cretin în ceea ce privește politica.
 
Din păcate, oamenii simpli, dar mai ales oamenii simpli care suferă de viroza snobismului, nu înțeleg, refuză să înțeleagă lucrul acesta. Și ajung să îi crediteze pe specialistul în elină veche Andrei Cornea, pe  sau pe specialistul în secolul IV creștin, Mihail Neamțu, ca fiind voci cu autoritate în ceea ce privește democrația, statul de drept, analiza conceptelor de suveranitate, de independență….
 
Or istoria ne-a arătat că intelectualii nu doar pot fi în același timp genii profesionale și cretini civici, dar și că atunci când intră în politică, cretinismul lor e atras de cele mai fetide forme de cancer ideologic.
Din toată perioada interbelică, intelectualii români care au avut opțiuni politice amprentate de ideea de democrație, de libertate, pot fi numărați pe degetele de la o mână. în timp ce intelectualii care s-au pus în slujba ideologiilor morții și dușmanilor libertății (fascismele și comunismul) sunt atât de mulți încât e rușinoasă numai numărarea lor…
 
Soluția este să nu ne mai uităm în gura intelectualilor atunci când părăsesc sfera competențelor lor intelectuale. De ce să dezbatem delirurile politice ale lui Papahagi sau Cărtărescu? De ce să le dăm o importanță pe care nu o merită?
La fel și în cazul artiștilor: de când un actor mediocru și un cântăreț foarte bun în a zdrobi suflețele adolescentine, precum Tudor Chirilă, ar avea capacitatea de a reflecta asupra binelui comun al unei societăți?
 
Politica e o meserie și o vocație (ca să preiau pe Weber). Nu e ușor să înveți și cu atât mai puțin să faci politică.
Ar trebui să investim mai mult în formarea politicienilor, în dialogul dintre politicieni și politologi (cei care studiază fenomenul politic) pentru a avea o politică coerentă, nu să complicăm și mai mult lucrurile, aducând în spațiul public ca voci cu autoritate savanți, cântăreți și actori ce, pentru că au niște performanțe în domeniul lor, ar dobândi competențe în ceea ce privește spațiul public?
 
Trebuie să înțelegem că politica e o treabă foarte serioasă (de fapt noi nu o credem astfel) și așa cum nu chemăm un doctor în istorie medievală ca să ne opereze de apendicită și nici un doctor în fizică cuantică să ne fie instalator, la fel nici pentru politică orice calificare ar putea fi considerată potrivită.
De asta este și stupidă poezia repetată periodic cu ”înnoirea clasei politice”.
De fiecare dată când Parlamentul s-a umplut cu oameni noi, efectul a fost scăderea calității sale: pentru că în politică te califici la locul de muncă :).
big words

2 gânduri despre „Intelectualii, politica și politicienii- câteva gânduri

  1. Domnule Duca, apreciez in mod deosebit ceea ce scrieti ,dealtfel va -m urmarit cu mult interes si in interviurile date la TV trinitas si ma bucur de existenta unora ca. DVS. in generatia tanara.Daca imi permiteti v-as recomanda un blog ,se numeste Karamazov.ro ,care dupa opinia mea este la fel de obiectiv si pune pct. Pe I , cum faceti si DVS. Cu considerate. O bunica…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s