DNA, ”stat paralel” și ”luptă anticorupție”

Înregistrările de aseară nu sunt prima dezvăluire cu privire la metodele de lucru ale DNA. Și nu cred că vor duce la schimbări. Motivul este simplu: problema NU ESTE ÎN DNA- nu e o gașcă de procurori ticăloși și corupți pe acolo. PROBLEMA ESTE DNA.

Vorbim de o insituție al cărei scop a fost de la bun început distrugerea tuturor polilor de putere politică și economică din România sub justificarea/scuza luptei anticorupție.

Și DNA nu e singura instituție a acestei realități de o numim ”stat paralel”. E vorba de mecanisme întregi ale statului care au fost regândite prin lege să fie în serviciul lichidăriio oricărui pol de putere în România.

Motivul? Simplu: doar așa România poate fi controlată economic, militar și politic de către forțe externe. O colonie, chiar dacă păstrează aparențele instituționale ale unui stat încă suveran, se caracterizează prin incapacitatea negocierii cu puterea colonială.

Și în India britanică, și în Indochina franceză, vedeai regi, maharajahi, guverne locale, chiar parlamente și armate locale, dar ele erau ficțiuni și orice om rezonabil știa că soarta Indiei se decide la Londra. A Indochinei, la Paris. Pretextul puterilor coloniale de atunci a fost acela că își impun controlul asupra acelor țări ca să le civilizeze și să le ofere protecție în fața altor adversari (de obicei, alte imperii coloniale). Motivul real? Spolierea economică și nevoile geopolitice ale puterii coloniale respective.

Nu putem vedea ceva diferit acum. Vedem cum, păstrându-se aparențele unui stat, România încetează să mai fie România. Scopul final al acestor mecanisme este destul de evident: inducerea ideii că răul din România se găsește în:

-clasa politică;

-mediul românesc de afaceri;

-electoratul mai sărac economic care nu votează ”cum trebuie”.

Lor li se opune:

-procurorul, prezentat ca un soi de batman (mai țineți minte începuturile luptei anticorupție?)

– investitorul străin, singurul serios, care știe ce e capitalism, nu ca ”securiștii” care fac afaceri în România;

-„societatea civilă”, care- nu se spune direct- ar trebui să fie singura care să voteze, că doar ea știe mai bine.

Dacă nu ar fi avut loc o criză economică mondială și mutații geopolitice uriașe la nivel euro-atlantic, probabil acest plan ar fi mers ca uns. Și PSD ar fi împărtășit soarta PNL, de partid castrat intelectual, cu leadershipul îndosariat la DNA, generând senatori, deputați și miniștri nu doar modești intelectual (sunt și acum) dar și dresați și cuminți.

Propaganda ar fi mers unitar mai departe: am fi aflat că România suferă de corupție endemică, chiar dacă pe cifre, impactul corupției în România este unul cel puțin modest. Lumea, trăind decent, ar fi ajuns să confunde jocul politic cu arestările. Știți că am trecut prin asta un timp, când Adrian Năstase era trimis la penitenciar în extazul anti-pesediștilor, Elena Udrea era încătușată în extazul anti-băsiștilor și viața noastră politică se redusese la întrebarea: cine va mai fi arestat săptămâna asta?
Dar a venit criza economică, Uniunea Europeană a intrat în criză, grupul de la Vișegrad a devenit dintr-o ficțiune politică o disidență. Dezastrele provocate de puterile occidentale în lumea arabă, prin încurajarea revoluțiilor islamice (așa numitele ”primăveri arabe”) dar și în Ucraina, schimbarea Turciei, care practic schimbă la față NATO (chiar dacă nu se recunoaște lucrul acesta, încă), Brexitul, victoria lui Trump în SUA, au schimbat foarte mult datele problemei.

Pur și simplu ceea ce numim ”stat paralel” a devenit tot mai paralel cu societatea și a ajuns să o ostilizeze.
Însă problema cea mai mare a ”statului paralel” (DNA și oastea sa) este tocmai radicalismul său: fiind gândit de la început ca un soi de ”cruciadă” împotriva corupției, fiind concepută de persoane pe care ura viscerală (față de PSD, în speță) îi caracterizează mai degrabă decât rațiunea (gândiți-vă la doamna Monica Macovei, la membrii GDS, la Mălin Bot, la Mircea Marian, etc.), ”statul paralel” nu a mai permis negocierea, dialogul.

Dacă în spatele și în structurile de presă ale ”statului paralel” ar fi fost oameni ai dialogului și nu fanatici, ar fi putut să își subordoneze și PSD-ul. Dar ei, hotărâți monomaniacal să lupte cu ”ciuma roșie” și cu ”Iliescu”, și-au transformat adversarii din niște victime cu cefe groase, în niște bizoni care luptă cu disperare, care nu vor să se predea, tocmai pentru că nu mai există loc de negociere.

Ideea însă este că bătălia e majoră și e departe de a fi decisă, depinzând foarte mult de soarta UE și a NATO, două structuri ce sunt într-o criză ce se va agrava în perioada următoare.

Pe plan intern, văd trei scenarii: cel mai plauzibil, lichidarea și marginalizarea ultrașilor anticorupție chiar de către proprii lor patroni, urmând să se cadă la o înțelegere între ”statul paralel” și PSD/ALDE.

Al doilea scenariu posibil este lichidarea ”statului paralel” de către actuala majoritate parlamentară și modificarea strategiilor macro ale României, eventual prin apropierea de grupul de la Vișegrad și renașterea diplomației românești (care este o ficțiune din 1990 încoace).

Al treilea scenariu ar fi victoria ”statului paralel”, prin presiuni externe foarte puternice și creșterea presiunii neocoloniale asupra României. Dar acesta este, după mine, cel mai puțin probabil scenariu.

O să vedem care scenariu a triumfat în toamna anului viitor când vom vedea cine va fi Președintele României, instituția Președintelui fiind esențială pentru funcționarea nu doar a statului român ci și a ”statului paralel” român.

Oblo curiosul

Publicitate

3 gânduri despre „DNA, ”stat paralel” și ”luptă anticorupție”

 1. Domnule Duca, articolul Dvs., frumos scris, imi da fiori! De ce? pentru ca ocoliti adevarata problema a societatii romanesti de la 1989 incoace! Imi da fiori pentru ca, probabil ca si altor ziaristi, va este frica sa rostiti numele unei institutii: S.R.I. sau mai bine zis a catorva mafioti, generali,…etc, ce au creat din S.R.I. un SRL. Stit care este componenta economica cea mai grava a societatii in care si Dvs traiti? Spalarea de bani prin bancile comerciale!!! Pe locul doi: traficul de stupefiante! Pe locul trei: tranzactiile de armament! Toate sunt gestionate de ofiteri acoperiti care nu slujesc statul roman. Peste toate aceste grozavii pluteste la propriu Presedintele Romaniei care este paralizat de frica dosarelor care fac dovada ca si domnia sa stie ce gust are mierea!!!
  Daca sunteti un adevarat combatant care da sa inteleaga ce se intampla intrati pe FB, ALERTA DE CORUPTIE si cititi postarile ce au ca subiect spalari de bani si coruptia magistratilor care acopera prin sentinte aceste infractiuni!!!

  Apreciază

  1. Ai descris exact sistemul vestic, pe care-l numesc (doar) romanii avansat si civilizat si pe care l-ati preluat fara sa va uitati ce anume contine. Trebuie sa invete si romanul ca traiul din vise si inchipuri este periculos! N-a fost deloc intimplatoare constatarea ca romanii sint cel mai usor influentabil popor european prin intermediul Facebook!
   Altfel societatea romaneasca reprezinta caracterul majoritatii oamenilor, care sint cei proveniti din mediul rural. N-au fost niciodata altfel si de aici vine si asemenarea cu anii 50, pt ca tot acestia erau fata sistemului. Aceasta majoritate si-a impus „cultura” si vedem ca da nastere aceluiasi tip de individ, care produce aceleasi probleme, la modul continuu si care ramin fara rezolvare. Pt tot ce-au facut acestia, in ultimii 73 de ani, au invatat ca nu exista consecinte, deoarece au fost doar ei intre ei si s-au acoperit unul pe altul. Daca nici acum nu se intimpla nimic si se va trece peste, fara pedepsele se rigoare, asteptati-va la nenorociri si mai mari!

   Apreciază

 2. Distinsului domn Duca ,ce spuneti despre ceea ce explica Parintele Rafail Noica despre filioque ?apoi intrati in politica caci stiti f. bine ,,ca Raul sa triumfe este sufficient ca oamenii de bine sa nu faca nimic” Evident ca DVS. faceti prin scris si inteleg ca vreti sa faceti un ong.Va doresc sa primiti ajutor de la Domnul nostru Iisus Hristos ,sa coagulati bunele intentii ale celor care gandesc cu capul lor ,si care nu dispretuiesc cunoasterea istoriei ,a invataturilor crestine si sfaturile parintilor proprii sau duhovnicesti.(mai ales duhovnicesti!!!).Cu consideatie ,,bunica

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s