Cele două Americi

Sunt două tipuri de Americi și, implicit două forme de a îți plăcea americanii.
Poate să îți placă America cu libertatea sa individuală, cu pasiunea sa creștină care nu o contrazice, cu mâncarea sa dulce, cu Coca Cola, cu optimismul ăla un pic cretin, dar chiar și așa tonifiant, al americanului mediu, cu cinematografia sa comercială atât de bună, cu mentalitatea de negustor de tigăi care caracterizează și pastorii, și oamenii de afaceri, și oamenii politici, și profesorii universitari americani.
Aceasta e America care îmi e mie dragă, dar pe care o privesc cu o mândrie și o anumită, recunosc, aroganță europeană. America e caracterizată de o energie adolescentină pe care orice popor european, cu milenii de istorie pe umeri, poate să o privească cu iritare de bunic, amuzament de tată sau ironie de frate mai mare.
 
 
Însă mai e o a doua Americă. Este America căreia i s-a urcat complexul mesianic la cap și care crede, cu aroganță adolescentină, că are rețeta fericirii pentru toate popoarele. Este America ideologiilor celor mai imbecile (numite neomarxism, dar Marx ar fi fost el însuși oripilat de analfabetismul lor cultural), America care eptatează în prostii precum studiile de gen și alte teribilisme adolescentine.
Este America care deși iubește libertatea la ea acasă, nu are nicio jenă să arunce tone de bombe în numele libertății în capul altora. Este America care ține să ne salveze cu orice preț, Este America care își confundă propria ignoranță, filozofia de teleshopping și ideologiile șchioape cu însăși înțelepciunea.
Această Americă este înfricoșătoare: un bătăuș adolescent, repetent la școală, care însă are pușcă și are complexul că ar fi de fapt un soi de mesia.
Nu întâmplător SUA este țara unde adolescenți o iau razna și pun de câte o un masacru doar pentru că se cred mai buni, mai drepți și mai puternici (că au pușcă) decât colegii lor.
Acei adolescenți ucigași nu sunt decât expresiile patologic individuale ale complexului mesianic american care de 70 de ani aduce războaie și moarte în toată lumea în numele democrației și libertății: pentru simplul motiv că au arme și cred că pot.
 
Ce e trist e că sunt mulți prin est care iubesc această a doua Americă, care în loc să se bucure de un hamburger, un pahar de Coca Cola și un film comercial american de calitate, ceea ce reprezintă cele mai bune lucruri de le-a dat America lumii, stau într-o adulație religioasă și au fantezii cu venirea lui mesia, privind spre steagul american….
Oblo nelămuritul

2 gânduri despre „Cele două Americi

  1. Citez – se bucure de un hamburger, un pahar de Coca Cola și un film comercial american de calitate, ceea ce reprezintă cele mai bune lucruri de le-a dat America lumii…
    Cam multe cuvinte! Predecesorii nostri latini erau mai laconici – Paine si circ…

    Apreciază

  2. SUA au fost de la bun inceput un experiment, iar acum este repetat in Europa. Asta este singura America si nu cea din visele romanesti, care oricum nu au legatura cu realitatea.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s