Se vor risipi făuritorii de basme!?

E o chestiune în care văd o ispită specifică creștinilor din estul Europei, din România în particular.
Avem o autosuficiență care nu este deloc sănătoasă. Și o imagine prea bună despre noi, pe care ne-o cultivăm în raportare cu ceilalți, mai ales cu ceilalți din Occident.
 
Nu de puține ori auzi chiar și ierarhi ortodocși vorbind cu tristețe dar și un pic de mândrie comparativă despre decăderea Bisericilor din Occident.
E adevărat, în Occident bisericile sunt goale, comunitățile s-au restrâns. Așa cum e adevărat că multe comunități creștine din Occident au luat-o razna, dându-se după nebuniile ideologice ale lumii acesteia.
 
Dar, și aici apare ispita!, privind la paiul care sângerează ochiul departelui occidental, ajungi să crezi că bârna din ochiul tău e….Sfântă Tradiție.
Și apare chiar iluzia, care ar fi hilară, dacă nu am vorbi de sufletele unor oameni, că o biserică plină de credincioși care ignoră pe Hristos, bulucindu-se superstițios în cine știe ce practică magică sau quasi-magică, blocați în vrăjitoria tipurilor de colaci necesari pentru o înmormântare, care aprind un anumit număr de lumânări la nu știu câte biserici sau care cred că dacă îți spui dorințe la ieșirea cu Darurile se vor împlini, care cred că dacă au Epistolia Domnului s-au aranjat, sau care nu știu Scripturile, dar cunosc toate potecile până la mormântul lui Arsenie Boca sau spre cine știe ce moaște care ”ajută maică”, se vor duce altundeva decât în….Iad.
În Iad cu păgânii, vrăjitorii și superstițioșii…. Dar și cu episcopii și preoții care, în timp ce le iau pomelnicele cu bani, nu vor să îi convertească la Hristos, să le strice tradițiile strămoșești, și se justifică privind arogant spre….Occidentul decadent și invocând pericolul (real) al homosexualității, așa cum unul care are casa incendiată poate invoca pericolul real al unei inundații….
Așa cum în Iad se vor duce creștinii relativiști de prin Occident, care au ajuns să creadă că homosexualitatea e vreun dar de la Dumnezeu.
 
În schimb, prin ruinele creștinismului occidental, dai de parohii înjumătățite ca număr de credincioși, dar unde acești credincioși împuținați redescoperă bucuria comunității, adevărul Evangheliei, bucuria de a fi împreună întru Hristos, care ajută pe semenii lor în nevoi, care au renunțat atât la aroganța autosuficientă de pe vremea când toată societatea se dădea creștină, cât și la falsa smerenie a celui care preferă cine știe ce cutume strămoșești provocărilor Evangheliei.
Ba chiar acolo se trăiește smerenia creștină, forțată de secularismul din exterior, de conștiința (care este autentic creștină) că a fi creștin presupune în mod obligatoriu să fii marginal.
 
În Apus s-a împlinit cuvântul din Acatistul Bunei Vestiri: ”s-au risipit făuritorii de basme” care au sugrumat credința Evangheliei.
Poate că în Răsărit acel stih din Acatist va trebui rostit încă la viitor: ”Bucură-te, că se vor rispi cândva făuritorii de basme care trimit suflete în iad crezând că fac lucrarea lui Dumnezeu!”

wise-men-still-seek-jesus-christmas-message-card-copy

Publicitate

Un gând despre „Se vor risipi făuritorii de basme!?

 1. Numitul Occident nu mai exista din 1945. Pacea a fost facuta de 2 puteri neeuropene: URSS si SUA. Germania nu este nici o tara si are un guvern tolerat. Este in vigoare armistitiul, unde fosta Germanie este numita „zona economica germana”. Nu are nici un tratat de pace, cu nimeni! Guvernul lor este la Berlin, insa, legeile sint semnate, toate, cu Bonn si data, pt ca asa prevede armistiul.

  „o imagine prea bună despre noi”
  Imaginea pe care si-au facut-o romanii in strainatate este catastrofala! Este singurul popor care se desfinteaza prin fapte si vorbe! Sint singurii care au in vocabular timpenii gen „vestul civilizat si avansat'” si un intreg sistem de legende despre acest vest, care nu mai exista! Acum se afla in perioada de lichidare definitiva si totala. F putini stiu ce s-a intimplat dupa 45 si sint in stare sa inteleaga efectele, respectiv consecintele.

  „ierarhi ortodocși vorbind cu tristețe dar și un pic de mândrie comparativă despre decăderea Bisericilor din Occident”

  Daca ar fi avut un pic de mindrie, ierarhii s-ar fi opus la orice vine din vest, pt ca, cu exceptia mizeriilor, nu vine nimic altceva, iar motivul este unul simplu: asta este tot ce au de dat, din 45, anul de cind a inceput marxismul cultural sa domine fostul vest. Si acestia cultiva mitul „vestului luminos” si urmeaza fara comentarii regulile care vin din sovietele de vest. Da, asta sint pt cei care stiu bine organizarea E.U. Au pastrat pina si cele 3 minute pe care le are la dispozitie un deputat pt a expune o problema, asta ca sa nu mai adaug comisarii, care au aceleasi atributii ca-n fostul URSS!

  „decăderea Bisericilor din Occident”

  Este ceva fara dubii si care poate fi vazut. Franta demoleaza mii de biserici (3500), iar multe devin moskei! Anglia le transforma in discoteci, depozite, baruri si desigur, moskei. De ce vad fenomenul ca normal? Pt ca sint consecinte ale unor tactici dezvoltate dupa 45 si aplicate in tarile respective. Problema este c-au fost de la bun inceput inventii, deci nu au o baza in crestinism, ci intr-un pseudo crestinism. Acum se prabusesc aceste constructii fara fundament. Cine nu stie despre ce este vorba nu va intelege, iar aici romanii sint specialistii continentului. Sint f rare problemele pe care le inteleg in intregul lor si pot vorbi despre ele. In general o fac pe baza de zvonuri, legende si credinte formate dintr-un conglomerat de stiri, despre a caror provenienta nu pot spune nimic. De aici si faptul ca romanii in majoritatea lor se afla inca in anii 70 si gindesc in sistemul cunostintelor tipice acelei perioade. Pt a intelege motivul unei asemenea anomalii trebuie luat in ecuatie si stadiul in care ne aflam in 45 si experimentul social din perioada 50-70. Chestia cu stinga/dreapta este un concept al acelor vremuri, pt ca astazi nu mai exista. Partidele sint fie globaliste, fie nationaliste. Politica economica este aceeasi pt toti: neo-liberala.

  Sa te uiti la emisiunile televiziunilor romanesti este deja o pedeapsa. Nu afli nimic, nu se discuta nimic. Se mai spun anumite probleme, dar totul este judecat pe jumatate, iar concluziile sint cu regularitate false. Se insista pe probleme interne si sint vazute asa, desi nu sint! Nu realizeaza nimeni ca intrarea in E.U. are consecinte, continuind sa discute de parca acest lucru nu s-ar fi intimplat. Bine, in vest, tot ce se vede astazi in Romania, s-a intimplat de mai mult timp. Tara este in proces de vesticizare si cu cit mai mult vest vine, cu atit mai rau va fi. Procesul este vizibil de la bun inceput!
  Astazi am dat peste certuri tv, (secventa youtube) care sint tipice la noi. Ma uit sa vad cine este o individa care spunea numai prostii: Monica Tatoiu n. 21 iunie 1956, Bocşa Montană. Adica o taranca incapabila si care nu intelege nimic din nimic, dar vorbeste si are pareri, pe care le impunea prin tipete! De cite ori vad pe cineva ca spune numai timpenii, fara cap si coada, ma uit sa vad cine este acea persoana si mereu dau pt acesti indivizi proveniti din mediul rural. Sint obraznici, rudimentari, dar cu ifose pina la cer si de-o mindrie aberanta! Bucurestiul a foat un sat inca din anii 70! Noi, bucurestenii vechi, am trait de ca si cum am fi fost emigranti, desi eram acasa la noi, in principiu. Nici un taran parvenit n-a acceptat faptul ca nu este geniu si in general tot ce stie este prost! Dovada este faptul ca ei conduc tara, de zeci de ani si arata dupa mintea lor. Este o reprezentare fidela a inteligentei, educatiei, talentelor si pregatirii de care dispun.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s