De ce nu putem avea o miscare politica si civica conservatoare în Romania?

De ce nu putem avea o mișcare politică și civică conservatoare în România? Pentru că pur și simplu nu poți pune în aceeași cameră pe cei care se pretind a fi conservatori.

Conservatorismul românesc contemporan este o chestie foarte pestriță și foarte mediocră din punct de vedere doctrinar.

Există un conservatorism ”de salon”, al unei intelighențe formate la începutul anilor 90, ca un ifos elitist, un dispreț manifestat civic față de marea majoritate a românilor care votau ”cu comuniștii” și nu cu favoriții lor.
Apoi există un conservatorism care nu e creștin ci este unul confesional: un conservatorism ortodox, unul catolic, altul evanghelic, compatibilitatea între aceste tipuri de conservatorism fiind subminată de reticențele teologice.

Apoi e naționalismul care duce la un anumit tip de conservatorism, de cele mai multe ori inutil politic, pentru că alunecă spre paseism și pășunism. Acestuia i se opune conservatorismul american și european, adaptat prin copy/paste de către unii români. Așa cum ai și un conservatorism fascinat de Dughin, Evola și alte basme mai răsăritene.

În sfârșit, ai și combinații între aceste tipuri de conservatorism, unele reușite, altele abia funcționabile.
Ce poți scoate de aici? Evident că nimic.

Am crezut și eu că e posibil ca din mișcarea pro-familie și viață să se nască și acea unitate conservatoare. Din păcate este mai mult decât evident că singura speranță a acestei mișcări nu este decât voința partidelor politice de a nu își supăra electoratul captiv creștin. Coaliția pentru Familie e departe de a fi o coaliție unită, orgoliile, mai ales cele confesionale, sunt mai eficiente decât Soros în subminarea oricărui dialog între conservatori. Cât despre Mișcarea Împreună, noroc cu Cioloș care, probabil din neștiință, a folosit termenul ”împreună”, de am aflat și noi de existența ei….
Bisericile din România sunt și ele incapabile să ajute la apariția unei mișcări conservatoare. Și poate că și bine fac. Însă motivația din spate nu e însă una bună: în fapt, complicitatea dintre stat și culte, complicitate de pe urma căreia cultele se asigură că primesc bani iar statul se asigură că primește loialitate, este singurul motiv pentru care nici BOR, nici altă Biserică sau comunitate eclezială creștină din România, nu e motivată să își asume nici măcar răgușit glasul profetic…..

Însă cheia eșecului conservatorismului stă în lipsa unei viziuni.

Cât timp te consideri conservator dar sursa ta de inspirație e în paginile revistelor 22 și Dilema, e clar că ai o problemă cu propria ta identitate. Ai de ales, ori îți asumi faptul că ești un stângist progresist dar elitist și le citești mai departe, ori renunți la ele și cauți să gândești mai conservator.

Cât timp conservatorismul tău se reduce la aștepta să vină ”Lumina” de la Washington și predici pe aici nerozii libertariene și alte lozinci de le-ai furat de pe net de la cine știe ce blogger american ridicat la statutul de ideolog de preerie, nu te poți aștepta să te înțeleagă cineva din România, nici măcar creștinii evanghelici, chiar dacă îi păcălești cu accentul tău americănesc, care seamănă cu al pastorilor lor și nu poți aștepta la înțelegere din partea celorlalți conservatori.

Cât timp conservatorismul tău e o veșnică (chiar dacă ”mascată” cum e în revista Rost) comemorare a ”Căpitanului” sau se reduce la o isterie naționalistă în care mereu alții sunt de vină pentru că nu suntem o țară mai frumoasă ca soarele de pe cer, nu te poți aștepta să găsești înțelegere la oamenii cu picioarele pe pământ.

De asta eu nu mai îmi fac de mult iluzii politice cu privire la apariția unui partid autentic conservator care să unifice energiile conservatoare din societatea noastră. Aveam o speranță: că măcar o societate civilă conservatoare va apărea, să ne salveze de presiunea infiltraților ambasadelor și ai lui Soros din ong-urile din România. Apune și asta…

Într-un fel, paradoxal sau nu, a fi conservator în România este mai asemănător cu imaginea ideală a conservatorului american: un cow-boy singuratic, care călătorește prin preerie, încercând să împartă dreptatea prin saloon-urile unde se oprește să își bea amarul.
Sau cu….Mărgelatul, ca să fiu mai pe gustul conservatorilor mai naționaliști….

 

florin-piersic-Margelatu-Totul-se-plătește

 

 

Publicitate

Un gând despre „De ce nu putem avea o miscare politica si civica conservatoare în Romania?

  1. Ca sa poti avea o miscare, trebuie sa ai la dispozitie niste oameni cu o identitate clara. Si nu ai! Conservatorismul romanesc nu poate fi bazat decit pe valorile romanesti, nu pe alea luate de aiurea! Alea ti le da nationalismul, pe care-l ostracizezi, infuentat fiind de propaganda elitelor globaliste.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s