PSD, CpF, BOR și….referendumul pentru familie

Văd că e supărare mare că PSD vrea miting pentru familie în luna mai și că tinde să acapareze subiectul referendumului pentru definiția tradițională a căsătoriei.
În principiu a dreptate. acest subiect nu ar trebui politizat.
Însă nu pot să nu remarc câteva lucruri care mă fac să mă gândesc că acest demers inițiat de Coaliția pentru Familie a cam rămas un demers al PSD.
 
Mai întâi la nivel de partide politice, vedem un USR care se opune categoric, un ALDE care e în alianță cu PSD; dar e și în alianță și cu ALDE-le din UE, care e foarte sensibil la teme gay, ca atare încearcă să se strecoare cât mai nevăzut pe subiect.
Avem un PNL care nu e doar abulic, dar e și dependent de umbra lui Iohannis, care din motive probabil intime, este unul din adversarii cei mai porniți împotriva referendumului. De aceea liberalii pun bețe în roate, dar nici nu protestează.
Deci PSD este singurul partid care și-a asumat această temă, a spus explicit că o susține și depune și eforturi în acest sens.
 
Dar PSD este singur și când vine vorba de sfera societății civile. Aici ONG-urile care ocupă încă rolul și locul de societate civilă sunt mobilizate în contra demersului.
Coaliția pentru Familie, care este promotorul acestui demers, e o realitate paralizată tocmai de principalul său aliat: Biserica Ortodoxă română.
Înainte să mă acuzați că atac ”sfânta Ortodoxie a neamului românesc”, vă invit să vă aduceți aminte de prima jumătate a anului 2017. Atunci Biserica Ortodoxă română părea că se trezește la realitate.
O trezire greoaie, cu multe gafe (alunecările spre legionarism ale episcopului Spaniei și Portugaliei care făcea ce făcea și tot cu ”mucenicii” Moța și Marin ajungea în gură), dar autentică.
De Bunavestire a anului 2017, când prin tradiție se organizează marșurile pentru viață, BOR și-a asumat organizarea evenimentului. Acest lucru a deranjat pe inițiatori (catolici și evanghelici) dar harta țării s-a umplut cu localitățile care organizaseră marșuri pentru viață.
E drept, majoritatea evenimentelor au fost șchioape: cu mobilizări ale preoților prin circulare arhierești și reduse de multe ori la simple ieșiri ale popei, țărcovnicului și enoriașilor până la primăria din localitate sau doar curtea bisericii.
Nu au lipsit nici tradiționalele mobilizări ale tinerilor în ițari și opinci, nici excesul de steaguri tricolore…. Dar, în linii mari, a fost un eveniment care arăta că uriașul civic adormit care este BOR a început să se trezească.
Apoi aduceți-vă aminte de Pastoralele de Înviere de anul trecut și comparați-le cu cele de anul acesta. Atunci mai toți ierarhii prinseseră glas: temele sociale apăreau, erau exprimate, justificate teologic și glasul profetic al Bisericii Ortodoxe române care nu mai folosise niciodată laringele ierarhilor, începea (răgușit, timid, cu unele gafe) să se audă.
 
Însă în vară totul a revenit la normalitatea de dinainte: a unei Biserici care nu vrea să deranjeze nici măcar cu atingerea unui fir de busuioc sistemul, sistem care îi dă o leafă, bani să își construiască biserici și chiar să organizeze inutile dar pompoase congrese și simpozioane.
 
Motivul? Îl știe toată lumea: începea (și se și stingea) scandalul provocat de homosexualitatea episcopului Corneliu Onilă, Cunoscătorii știu că odată cu izbucnirea acestui scandal porno a început să circule la altitudinile dealului Mitropoliei și la înălțimea jilțurilor episcopale și un pomelnic, despre care gurile rele spun că ar conține numele a 19 ierarhi sinodali ce au săvârșit cu voia lor păcatul sodomiei.
Acesta se pare că a fost un argument serios pentru ca din vara anului trecut Biserica Ortodoxă română să uite că există Coaliție pentru Familie, referendum, chiar și o problemă a homosexualității.
Episcopul Corneliu Onilă nu a fost caterisit sau pedepsit ci doar convins să se demită (ceea ce nu a afectat cu nimic statutul său episcopal) iar evenimentele din viața BOR nu au mai fost prilejuri de a mai vorbi despre familie și viață, ci de a reveni la subiectele mult mai confortabile pentru ierarhi, a necesității de a da bani Bisericii pentru ca aceasta să ctitorească.
De Paștile actual, la niciun an de la Paștile trecut, când ierarhii vorbeau despre familie și provocările contemporane, pastoralele s-au întrecut în …subtilități dogmatice cu privire la Învierea Domnului. Probabil cu speranța îndreptățită că stăpânitorul acestei lumi nu va mai face public încă un nume, sau chiar mai multe, de pe pomelnicul mai sus menționat. Că are de unde….
 
Celelalte culte, enervate încă din primăvara anului trecut de comportamentul ortodocșilor care îi marginalizaseră la marșul pentru viață, sunt oricum insuficient de puternice ca să conteze cu adevărat. Și sunt și puțin credibile: doar nu o să voteze ortodoxul la îndemnul ”pocăiților”, nu?
CpF-ul s-a pierdut în nimicuri așteptând ca cei de pe Deal să îi mai bage în seamă. Au făcut o coaliție ”Împreună”, în care tot ei, cei din CpF, și-au împărțit funcțiile oricum onorifice din conducere.
 
În tot acest timp, PSD a modificat legea cu privire la referendum, a obținut trecerea ei prin Parlament, se luptă împotriva eforturilor lui Iohannis, USR și PNL de a obține blocarea ei și…..este singurul capabil să aducă numărul de voturi necesare pentru trecerea referendumului pe noua lege.
Acum judecați și singuri: au furat pesediștii tema familiei? Sau au preluat-o din colbul în care fusese lăsată de o Biserică care are treburi mai importante (cum ar fi terminarea catedralei, desigur) și de celelalte partide care nu vor să supere ambasada SUA, Bruxellesul și pe domnul Iohannis?
Duca
Publicitate

Un gând despre „PSD, CpF, BOR și….referendumul pentru familie

  1. Foarte curajos comentariu! Lucid si cuprinzator. Asa e, somnul ratiunii naste monstri, neimplicarea sau dezbinarea celor „buni” (sic!) le ridica mingea la plasa celor „rai” (tot sic!). Cu toate astea, la chemarea psd tot nu m-as duce sa marsaluiesc! M-as limita la un vot personal in intimitatea cabinei la referendum.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s