Universitațile de azi?

Mă întreabă cineva ce părere am de supărarea Universităților?
 
Păi ce părere să am?
Universitățile din România sunt o rușine. Și nu pentru că nu ar fi salarii bune, nu pentru că nu ar fi bani și de cercetare. și de documentare, ci pentru că sunt instituții anchilozate birocratic și în care găștile fac legea din punct de vedere academic. Fiecare facultate găzduiește câteva cuiburi de viespi care poartă războaie între ele și nu produc nici miere, nici lăptișor de matcă, dar sunt generoase în venin.
Acum se supără că primesc bani mai puțini de vită furajată, pardon, de student ”format”.
Dar stați că nu greșesc: Universitățile de stat din România așa își tratează studenții: ca pe niște vite pentru care primesc subvenție, sau pe care le mulg (cele cu taxă).
Drept pentru care facultățile nu sunt în căutarea performanței intelectuale, nici a calității cercetării ci ….la strâns cât mai mulți viței în cireada lor. Pentru unii le dă statul bani, alții scot ei bani pentru facultate.
 
Studenții buni, care chiar vor să facă carte, se pierd în marea masă a studenților adunați ca să se facă norme- inclusiv norme de licențiați, masteri și doctori, de parcă am vorbi de producție la hectar, nu de elitele viitorului.
Standardele de calitate scad tot mai mult. O lucrare de licență arată acum ca o lucrare de seminar de acum 20 de ani. Aceasta nu pentru că nu am avea studenți capabili, ci pentru pe lângă ei sunt zeci, chiar sute de tineri care nu ar trebui să fie studenți, dar trebuie să treacă, să devină licențiați, masteranzi, doctoranzi, ca să se justifice universitățile de pe urmele lor.
Avem Universități de stat aproape în fiecare județ, când nici măcar cele din cele 3 mari centre universitare: București, Iași și Cluj, nu sunt capabile să genereze elite.
 
De altfel nici nu se mai dorește generarea de elite. Aici e deja normă europeană și principiu occidental: Universitățile nu trebuie să mai producă elite ci trebuie să dea oricui dorește și plătește (dacă nu intră la fără taxă, să plătească statul pentru el) diplome.
De aceea viitorul erudiției, spiritului intelectual, al reflecției academice, nu mai este de ceva timp în Universități. El trebuie să emigreze în alte zone, să găsească alte căi de supraviețuire.
Școala lui Teodor Paleologu, de exemplu, este un loc unde tânărul care vrea cunoaștere academică poate să o găsească. La Universitate poate găsi diplome…
Pentru însă cine dorește să caute cultura, erudiția, cunoașterea academică, Universitățile sunt asemenea cimitirelor în care cineva ar  vrea să găsească oameni vii. Găsește, dar doar în trecere….

Oblomov și Ceai

Publicitate

5 gânduri despre „Universitațile de azi?

 1. Adevărat! Eu mi-am dat demisia din învățământul superior acum aproape 3 ani… Nu regret decizia, ci doar faptul că nu am plecat mai devreme din acel

  Apreciază

  1. Adevărat! Eu mi-am dat demisia din învățământul superior acum aproape 3 ani… Nu regret decizia, ci doar faptul că nu am plecat mai devreme din acel „cuib de viespi”.

   Apreciază

 2. Profesorii universitari au devit o casta cu privilegiile aferente: salarii babane, munca mai putin, concedii, etc Un trai bun. Problema este ca li s-au cam terminat clientii datorita problemei demografice (fuga de pe mosie a romanilor si natalitatea scazuta). Deci ce este de facut? Nu e pacat sa se piarda atatea posturi bine platite? De curand au aparut „propuneri” interesante. Sub pretextul cresterii nivelului de „treceti dvs. aici ce doriti ca oricum nu conteaza” al profesorilor din invatamantul preuniversitar a aparul ideea unui „master” obligatoriu pentru profesori. De ce nu si „doctorat” obligatoriu pentru toata lumea? Sau scoala pana la pensie? Mai inventam ceva si dupa doctorat? Eventual tot obligatoriu?
  Sa faca si femeile de serviciu facultate obligatorie? Dar agentii de paza? Va dati seama cati clienti? Zic si eu.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s