Între SUA și UE ce alegeți?Eu am ales….

În timp ce în România e vânătoare de ”oameni ai rușilor„, bătaia se poartă între UE și SUA…
 
Eu sunt eurosceptic și am și o părere foarte proastă despre SUA și rolul ei în această parte a Europei. Ca atare mi-e foarte greu să aleg între cele două tabere.
De asta vreau să gândesc lucrurile cât mai pragmatic. Deci să o luăm pe rând.
Uniunea Europeană este un proiect ideologic și un eșec economic.
Însă:
Uniunea Europeană este în Europa, adică e mai aproape de noi decât SUA. Mai mult decât atât, relațiile economice cu țările din UE, faptul că milioane de români lucrează în Uniune, ne obligă să fim direct interesați de viitorul Uniunii și să nu ne bucure înfrângerile sale.
La fel, statutul de membru al Uniunii Europene permite României un mare spațiu de manevră. România poate să își negocieze poziția în Uniunea Europeană,
Prin tratate, nu prin vorbe în vânt, contăm în UE și UE este obligată să țină cont de noi.
Cu voință politică, putem chiar să ajutăm la eliberarea Uniunii Europene de ideologia nocivă care o controlează.
 
SUA este o țară mare și o mare putere.
Însă:
Este foarte departe de noi.
Este imprevizibilă ca politică externă (și nu e vorba doar de Trump aici- așa e SUA, și-a lăsat o grămadă de aliați în haos și război civil, zicând că îi eliberează).
Nu avem nicio garanție că putem să influențăm politica externă a SUA, fie și în regiune.
Parteneriatul strategic cu SUA nu ne-a adus decât cheltuieli mai mari pe înarmare, contracte de miliarde prin care cumpărăm armament de la americani, baze americane pe teritoriul național.
Americanii nu ne-au dat nici măcar amărâta aia de viză, care ar fi trebuit acordată nu doar datorită parteneriatului nostru, ci și faptului că suntem țară membră a UE.
Investitorii americani sunt puțini și la ”prăduială”.
Ambasada SUA este vectorul principal, mai mult decât UE, al impunerii ideologiilor progresiste la noi.
Cu toată dragostea mea pentru Israel, cred că e una să avem ambasadă la Ierusalim (sunt de acord), dar e altceva să asistăm la încălcarea unor acorduri internaționale și la accentuarea tensiunilor în regiunea și așa inacceptabil de fierbinte a Orientului Mijlociu.
Deocamdată, la bilanțul: ”morți și răniți”, nu UE ne trimite oameni la moarte în războaie care nu sunt ale noastre,
 
Deci personal voi alege pentru răul cel mai mic, care este Uniunea Europeană, cu rezerva că România va trebui să se bată cu adevărat pentru interesele sale în UE, să împiedice evoluțiile nocive din Uniune.
Însă e evident că dacă în UE și cu UE avem cum negocia, cu SUA nu avem cum și nici măcar ce…..
 Oblo nelămuritul
Publicitate

2 gânduri despre „Între SUA și UE ce alegeți?Eu am ales….

  1. Tipic pt voi, cei proveniti din mediul rural, care nu stiti decit sa va comparati stapinii, pt ca sinteti doar slugi incapabile. Nu o spun doar eu! Cert este ca nu va puteti trezi si ca nu aveti nici urma de constiinta nationala, demnitate si onoare. Altfel, fata de romanii vostri, aveti o mindrie aberanta si niste ifose de inventatori ai lumii!! Platiti de aproape 30 de ani si tot nu va ajunge! Cum ar fi cu o tara neutra? Trebuia facuta din 90 dar cine s-o faca?! Adunatura de slugoi fara minte, care nu-si pot inchipui viata fara stapini?!

    Prof. Ioan – Aurel Pop: „În Ardeal cel puțin, numai de o sută de ani suntem învățați că și noi suntem oameni și că NU ne-am născut să fim servitori. Dar ceea ce fac românii mai mult decât alții este că se critică până la autoflagelare în prezența străinilor. Ceea ce crează o impresie execrabilă. Adică popoarele care se autocritică atunci când vine un străin, își iau măsuri de precauție și încearcă să scoată în lumină și valorile. Românii, în general, în prezența străinilor se declară chiar mai răi decât sunt. Poate că aici este și această aplecare a noastră și venirea noastră dintr-o istorie în care am fost slugi, am fost umiliți de-a lungul vremii.
    Președintele Academiei Române atrage atenția că „riscăm să devenim toți otova, cu mințile odihnite și goale, instrumente bune de manipulat de către forțe malefice, care stăpânesc comunicarea”. Se dorește ca „românii să rămână aluat moale” pentru alții.”

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s