Hai să îl citim pe papa Francisc înainte să îl criticăm

Nu cred că cei care îl critică pe papa Francisc au pierdut vremea ca să îl citească.
Nu spun că papa Francisc nu a făcut și niscaiva gafe, mai mult sau mai puțin minore, mai ales la nivel de comunicare. Dar oricine citește documentele pontificale, discursurile papei, nu se ia după clipuri youtube, titluri de ziare și false citate, poate să vadă că:
1. Papa Francisc este un om care chiar își iubește aproapele și este foarte atent, cu iubire, la ce se întâmplă în lumea asta.
2. E foarte înduhovnicit, atent la detaliile spirituale. E papa care a vorbit și vorbește despre lucrarea diavolului și ispitele sale atât în raport cu fiecare dintre noi cât și cu lumea, mai mult decât papii din ultima 100 de ani.
3. E, în ciuda unui loc comun, aproape încetățenit inclusiv printre catolici, un papă teolog. Enciclicele sale sunt cu un foarte ridicat conținut doctrinar, foarte atente la detalii și la consecințele teologice ale gândurilor sale.
4.Nu a făcut nimic care să afecteze sau să slăbească doctrina Bisericii Catolice. Că unii sunt ofuscați de atenția pastorală a papei față de divorțații recăsătoriți, asta spune multe: despre fariseismul criticilor și despre viziunea pastorală a papei.
 
Papa acesta trebuie citit. Recomand oricui e de bună-credință toate textele sale, dar mai ales utlima sa exortație apostolică, tradusă și în limba română: Gaudete et exsultate, care e o bijuterie de spiritualitate scrisă pentru urechea și ochiul omului contemporan.
Iar dacă nu îl citiți, măcar nu mai împrăștiați, vă rog, prostii nenumărate atribuite papei.

gaudete

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s