Despre suspendare

PSD și ALDE au motivul constituțional (amânarea sine die a aplicării hotărârii CCR de către președintele Iohannis), dar nu au interesul politic de a merge spre declanșarea procedurii suspendării.
PNL și USR au nevoie ca de aer ca să se ajungă la o suspendare, dar nu pot să pluseze în sensul acesta, ba din contră, trebuie să ajungă să aplaude reticența PSD- ALDE de a face acest pas.
 
De ce? Lucrurile trebuie să fie citite în cheie politică. PSD și ALDE au, politic, nevoie ca acest scandal, în datele lui actuale, să se prelungească până în 2019, ideal.
Căci ce avem?
Hai să ne uităm ”la dreapta”. Un președinte inept, incapabil să joace abil cartea politică pe care o are în mână, care se așează singur într-un colț penibil și nefrecventabil, alături de Laura Codruța Kovesi.
De asemenea avem o Kovesi compromisă, un DNA în care nu mai crede decât o sectă de ultrași cu haștag, care prin simplul fapt că rămâne lipită de biroul ei, face o bună campanie electorală PSD-ului.
Avem și un număr variabil de partide politice de opoziție, toate radicalizate și în același timp anemice electoral, a căror singură speranță este jocul de la Cotroceni.
 
”La stânga” avem un PSD și un ALDE care în ciuda erodării la guvernare și al atacurilor continue la care au fost supuși, sunt relativ stabili electoral, capabili să câștige ușor împreună, alegerile europarlamentare, locale și parlamentare, ba chiar, cu omul potrivit (care în opinia mea este Călin Popescu Tăriceanu) și alegerile prezidențiale.
 
De aceea ”dreapta” are nevoie de un scandal, de o criză politică majoră (precum suspendarea) ca să se poată relansa, în timp ce ”stânga” are nevoie ca Iohannis și Laura Kovesi să se erodeze,împreună cu toată opoziția, la locul de muncă.
Niciuna din tabere nu o să ne spună deschis lucrul acesta. Cum ar fi să iasă PNL ca să spună că au nevoie ce președintele să fie suspendat? Sau PSD să spună că ideal ar fi ca pe Kovesi să nu o revoce Iohannis…
 
În opinia mea, opoziția își face mari iluzii că o eventuală suspendare a președintelui va duce la reinventarea omului politic Iohannis sau la relansarea opoziției.
Practic opoziția este în acest moment prinsă în capcana iluziilor că mișcarea #rezist îi poate asigura victoria la alegeri, pierdută în iluzia că o piață a Victoriei plină echivalează cu o reușită electorală.
Dar despre PNL poate o să scriu ceva mai pe seară.

klaus_iohannis_vt_42392600

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s