Unde greșește PNL?

Unde greșește PNL? Principala greșeală a PNL constă în faptul că a rupt legătura cu electoratul și s-a lăsat vrăjită de iluzia că mișcarea #rezist îi poate asigura victoria electorală și că temele mișcării #rezist ar fi agenda reală a societății românești.
PNL a fost tot timpul un partid mai degrabă urban și burghez, decât un partid care să se adreseze maselor țărănești. E și firesc prin ideologie să fie așa. Însă acum Partidul Național Liberal a „sărit calul”. Cine urmărește mesajele PNL nu poate să nu remarce că partidul nu se mai adresează nici măcar micii burghezii urbane ci doar celor care petrec prin centrele cu baruri și terase ale câtorva mari orașe ale României.
PNL nu mai vorbește pentru România ci pare preocupat să vorbească pentru hipsterie. De aici și mesajele de-a dreptul sinucigașe pe care le auzi de la unii consilieri ai președintelui partidului, care cer scăderea salariului minim pe economie, tăierea ajutoarelor sociale și alte radicalisme libertariene de acest gen.
Nici președintele partidului nu mai pierde vremea cu românii, așa că mesajul său se mulează doar pe ura anti-PSD al mișcării #rezist. De aici și delirul antisemit al lui Ludovic Orban de a acuza de trădare guvernul României pe motiv că mută ambasada României în capitala Israelului și PSD-ul pe motiv că are contracte de consultanță cu firme israeliene…
Exceptând un grup extraordinar de parlamentari creștini din interiorul partidului, PNL a renunțat și la susținerea demersului Coaliției pentru Familie. Motivul este simplu: pe terasele de pe Lipscani nu e deloc popular subiectul.

În schimb, pentru că între Hanul lui Manuc și Universitate e o simpatie reală față de DNA și Kovesi, PNL preferă să își sacrifice electoratul care în 2012 și după aceea a dorit o normalizare a justiției în România, pentru a face pe plac noului public.

Desigur, este dreptul PNL de a se orienta asupra unui electorat țintă, chiar cu riscul de a ignora și a ostiliza alte segmente electorale. Însă PNL nu are nicio garanție că mișcarea #rezist, care numără câteva sute de mii de simpatizanți prin toată România și diaspora, va merge doar cu PNL. Pentru acest electorat oferta este mai generoasă: USR, MRÎ (al domnului Cioloș) și chiar și PMP pot fi ofertanți pentru acest electorat. Iar PNL nu e nici măcar cel mai credibil dintre ofertanți. În definitiv, e un partid care de 28 de ani face politică, care nu e străin de afacerile de corupție reale nici de efectul gogoșilor mediatice livrate în ultimii ani pentru compromiterea și decredibilizarea clasei politice.

Desigur, PNL stă mai bine decât USR și MRÎ la un loc pentru că, spre deosebire de acestea, este un partid cu organizații, încă înrădăcinat în teritoriu, cu primari, cu electorat tradițional dar și cu electorat captiv, adunat în acești 28 de ani de democrație postcomunistă.
Însă rădăcinile când nu sunt îngrijite și udate, se usucă și mor. Și odată cu ele tot copacul.

Profilul electoratului tradițional al PNL îl regăsești acum mai degrabă la PSD și ALDE. Electoratul PSD, în ciuda imaginii cu care se auto-amăgesc tefeliștii, este un electorat burghez. Profesori, funcționari, preoți, mici întreprinzători, medici, ingineri, economiști, mai ales din provincie, electorat ce ar fi trebuit să meargă (așa cum a mers în interbelic) spre PNL, e mai degrabă convins de PSD, a cărui ofertă e în același timp socială, liberală și conservatoare.
PNL, preocupat să pară libertarian și pe gustul #rezistenților nu are ce să ofere publicului său real. Doar jigniri, pentru că nu urăsc PSD-ul din toată inima, și „promisiunea” unor politici libertariene care , dacă prin absurd ar fi aplicate, ar provoca o adevărată apocalipsă socială.
PNL nu a înțeles acest lucru: da, trebuie să se lupte cu PSD. Dar această luptă nu este cu electoratul PSD. Adoptând mesajul #rezist, care este esențialmente unul de dispreț față de cei care nu ajung la înțelegerea „tinerilor frumoși și liberi”, PNL va sfârși prin a își înstrăina chiar propriul său electorat, ajungând să băltească, împreună cu USR și MRÎ, în același bazin electoral, tot mai ghettoizat și autosuficient.
Dacă PNL va scăpa din această capcană, va adopta calea unei opoziții raționale și constructive, se va orienta spre baza partidului, spre organizațiile din provincie, va prelua, punând, desigur, o amprentă liberală, mesajul social- conservator pe care doar PSD îl are acum, sunt șanse reale ca partidul care a făcut cândva istorie să poată ajunge principalul partid de guvernare în următorii ani.
Dacă nu o va face, va supraviețui datorită rețelei sale clientelare atâta timp cât aceasta îi va mai fi loială. Apoi va avea soarta PNȚCD….

 

 

carutacupaiete-480x360

Publicitate

Un gând despre „Unde greșește PNL?

  1. Initiativa lipirii idioate de o masa redusa, dar extrem de vocala a electoratului a fost luata in prima faza de insusi dulapul prezidential. De aici inainte, dupa ce si’a pus intaiul lingau la „Partidul meu” au urmat si restul de idioate decizii, PNL ajungand din partidul care a facut Marea Unire si participat la scrierea Constitutiei Romaniei Dodoloate, sa fie tot ala care acum se opune ei si ba chiar indeamna la nerespectarea ei pentru ca defapt, din PNL a mai ramas doar numele. Parerea mea este ca vor ajunge incer si sigur la groapa de gunoi a istoriei, unde dealtfel le este si locul pentru ca o dreapta ce sa fie o alternativa reala sa poata renaste pentru ca sa avem si noi in sfarsit o alternativa democratica, si nu talibanat radicalizat. Doar sper, ca la cum merg lucrurile teama imi e ca vom avea ca alternativa doar variante anarhice …

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s