Unirea cu Republica Moldova: un fals și inutil subiect

Am avut ieri o lungă polemică pe tema unirii cu Republica Moldova.
 
Mi-am mai spus punctul de vedere pe aici, un punct de vedere care nu este corect politic, nu e simpatic, dar cred că este singurul realist.
România nu se va uni cu Republica Moldova, nu are de ce să se unească cu Republica Moldova, nu merită costurile unei uniri cu Republica Moldova.
Cred că primii interesați de o astfel de aventură politică și economică, cum este unirea cu Moldova, ar fi rușii. Pentru că o improbabilă unire cu Moldova ar destabiliza România, ar duce la ieșirea acesteia din UE și din NATO, la prăbușirea ei economică și practic la o criză în Balcani din care doar Rusia ar avea, pragmatic, de ce să profite.
 
Unirea cu Republica Moldova este însă, din fericire, imposibilă, din mai multe motive.
1. Republica Moldova și cetățenii săi nu doresc unirea cu România. Procentul unioniștilor este unul scăzut, fluctuând între 10 și 25 % din societate, în funcție de optimismul sau pesimismul cercetărilor sociologice.
La alegerile de dincolo de Prut, unioniștii obțin însă procente mediocre.
În România, mulți se iluzionează că pro-europenii ar fi și pro-unire. E o iluzie de-a noastră, care a făcut ca români decenți, creștini, patrioți, să o susțină pe doamna Maia Sandu, de exemplu, pentru candidatura la funcția de președinte al Moldovei.
 
2. România este membru al Uniunii Europene și al NATO. Acest lucru face ca România să nu își poată modifica granițele. Pur și simplu, intrând în UE și în NATO, am recunoscut actualele frontiere și am renunțat la orice pretenție teritorială de la vecini.
Desigur, după rețeta Băsescu, putem spera că Republica Moldova va deveni stat membru UE și NATO și așa vom reuși să ajungem la un soi de unire.
Însă Moldova este un stat eșuat, este cea mai săracă țară din Europa, la ani distanță chiar față de România. Și nu are potențial de relansare: nu are resurse, nu are industrie, nu mai are nici măcar resursă umană (majoritatea celor care au putut pleca, au plecat deja).
 
3. România nu și-ar putea permite să plătească costul economic al acestei uniri.
Gândiți-vă ce ar însemna doar plata pensiilor la standarde românești pentru basarabeni. Nu mai vorbim de infrastructură, care spre deosebire de România, unde avem probleme cu lipsa autostrăzilor, liniilor ferate modernizate care să asigure marea viteză, aeroporturilor pentru regiunile turistice, etc., este cea sovietică nemodernizată .
Apoi Moldova nu are cu ce să ajute la coplata costului economic al uei uniri. Țara aceasta are vin și…bomboane Bucuria. Bună parte din supraviețuirea economică a Moldovei se datorează relațiilor cu Rusia, relații care s-ar putea încheia însă foarte repede în contextul unirii.
 
4. Moldova are două probleme greu de rezolvat: problema hard a Transnistriei și problema soft a Comratului.
Dacă Transnistria ar putea fi încurajată să își recunoască independența, Comratul ar duce inevitabil, în cazul unirii, la ….federalizarea României.
 
5.Moldova e foarte diferită. Gândiți-vă că bună parte din Republica Moldova este rusofonă. Mai ales cea urbană.
Apoi gândiți-vă la faptul că basarabenii sunt creștin ortodocși pe stil vechi, mai apropiați de spiritualitatea rusă decât de cea română.
Majoritatea basarabenilor sunt ortodocși în comuniune cu Moscova. Mitropolia Basarabiei, o încercare a Patriarhiei române de a recupera influența canonică în Republica Moldova, este cu toată pomparea de fonduri venită dinspre România, cu toate eforturile Bucureștiului, un eșec Și un eșec regretabil, care a provocat mai multă lipsă de unitate.
 
Deci ar trebui să fim realiști, mai ales acum, în anul centenarului Unirii și să vedem nu atât cum am putea să reînviem iluziile României Mari ci cum putem face o Românie cu adevărat mare din țara noastră, pe care o avem acum, țară în care pot să vină și să ne ajute și frații basarabeni care, dobândind cetățenie română, dobândesc astfel și o nouă patrie.
 
Patriotismul autentic presupune realism.
Bogdan Duca
Publicitate

7 gânduri despre „Unirea cu Republica Moldova: un fals și inutil subiect

 1. Un fost ofițer de legătură și translator între Statul Major sovietic și ”administrația” României din 1944-1945, care ulterior mi-a fost pacient, mi-a spus că ”noi, sovieticii am ieșit din România, dar n-am plecat! Am lăsat acolo persoane care ne duc lucrarea mai departe”. Iar regretatul editorialist al ziarului ”Timpul” , regretatul Constantin Tănase scria ”România î-și are ”rușii” săi ! Sunt sigur că cei menționați au dreptate și unul din cei lăsați ”în misiune ” este și autorul acestui mizerabil și provocator articol.

  Apreciază

 2. e un adevar tot ce a scris domnul Duca! Am trait cu rusii sute de ani ,de Romania nu cunoasteam nimic .Mereu s-a vorbit de Romania de-o tara care ne-a ocupat . Poporul a fost educat in alta sistema. Unirea nu va aduce nimic bun pentru Romania si nici pentru Moldova care are doua republici pro ruse pe teritoriul ei

  Apreciază

 3. Inca niste argumente:
  Orice om normal la cap nu are cum sa fie pentru unire in conditiile de acum: Romania este o colonie sclavagista-satanista a satanelor mondiale, 80% din populatia Basarabiei nu doreste unirea, Rusia nu va accepta niciodata ca Rep. Moldova sa devina poligon pentru rachetele si trupele NATO indreptate impotriva ei. Cand 80% (Sau macar 60%) din populatia Rep. Moldova va dori unirea considerand ca le-ar fi mai bine cu Romania si cand Romania va fi in relatii bune de prietenie cu Rusia, mai vorbim. Mizeria de acum pe care propaganda stapanilor coloniei Romania o numeste „unire” nu este altceva decat OCUPATIE, ANEXARE cu FORTA. Dar populimea din Romania si cativa zanatici din Rep. Moldova pun botul ca dobitoacele. Mai folositi-va si creierul ca de asta vi l-a dat Dumnezeu.

  Apreciază

 4. Daca vreti sa aflati procentul exact de „maimute” din colonia Romania puneti aceasta intrebare si vedeti cati raspund „da”. Aceasta intrebare ar trebui pusa intai si in mod special in Rep. Moldova dar acolo majoritatea populatiei spune „NU”.
  Voi vreti „unire” dar pe moldoveni i-ati intrebat? Au spus ei ca vor? Vedeti cat de satanisti sunteti si nici nu va dati seama. Vreti ca Romania sa anexeze si sa ocupe Rep. Moldova fara acceptul populatiei de acolo (nu ar fi prima data). Si va mai credeti „ingerasi”, poporul ales de Dumnezeu pentru marea „misiune spirituala”.

  Apreciază

 5. Romania ar fi trebuit sa fie un stat neutru! Situatia ar fi fost alta, dar nu s-a putut din cuza taranimii retrograde, revansarde si slugarnice. Voi ati fost majoritatea si atunci sansele tarii de-a avea o alta soarta au devenit nule. Voi conduceti tara de 73 de ani cu „rezultatili” care se vad. Nici n-ar fi putut sa fie altfel! Tot ce aveti voi este fudulia fara margini. In rest, bate vintul.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s