Estul Europei în pragul unui război inter-ortodox?

 
Văd pe pagina unui prieten un sondaj cu privire la oportunitatea proclamării autocefaliei Mitropoliei Chișinăului și Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, Biserică locală la care aderă majoritatea credincioșilor creștin ortodocși din Republica Moldova.
Chestiunea poate părea oarecum banală și benignă, dacă nu apare într-un context deosebit de tensionat: cel din Ucraina, care se extinde în întreaga lume ortodoxă.
În Ucraina, după lovitura de stat maidaneză, Biserica Ortodoxă rusă, majoritară, a fost supusă unui val întreg de persecuții (mergându-se până la asedierea Lavrei Pecerskaia și a altor mânăstiri de către grupări militare naționaliste ucrainiene). Aceste persecuții și presiuni s-au făcut și se fac cu acordul tacit, dar uneori și vocal al autorităților de la Kiev.
Acestea susțin o zisă patriarhie a Kievului, nerecunoscută de nimeni în lumea ortodoxă, dar care cu susținerea autorităților și cu ajutorul mass-media capătă contur în Ucraina, existănd chiar presiuni diplomatice ca celelalte Biserici Ortodoxe și mai ales Patriarhia ecumenică de la Constantinopol să îi acorde recunoașterea canonică și să îi recunoască autocefalia.
 
Patriarhia Moscovei, susține pe de altă parte, cu argumente canonice, ilegitimitatea zisei patriarhii kieviene, iar reprezentanțele diplomatice rusești atrag atenția asupra riscului transformării războiului din Ucraina dintr-un război secesionist într-un veritabil răboi religios inter-ortodox.
În același timp, Biserica Ortodoxă română, după o întâlnire cu ambasadorul Rusiei la București decide să hirotonisească doi episcopi pentru Mitropolia sa secesionistă din Republica Moldova, Mitropolia Basarabiei, ceea ce nu poate fi considerat un semn neapărat irenic din punctul de vedere al ortodocșilor moscoviți, aceasta dacă nu cumva s-a dat undă verde pentru BOR în Republica Moldova în schimbul refuzului de a recunoaște așa numita patriarhie kieviană….
 
E o poveste complicată tare de tot, cu consecințe regionale deosebit de importante.
Și e genul de poveste care arată că Centrul Issachar, de a cărui înființare mă ocup, are ce treabă să facă.
Bogdan Duca
 
Publicitate

2 gânduri despre „Estul Europei în pragul unui război inter-ortodox?

  1. Ar f bine daca le-ar visa si asa ar ramine! Din pacate,voi, romanii noi, sinteti rupti total de realitate si nu le vedeti, desi ele exista!
    Pt voi, vestul luminos inca exista, desi a disparut de f multe zeci de ani! Nici nu sinteti in stare sa vedeti ca ceea ce numiti „civilizatie” este marxism cultural!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s