Cultele și certificatul verde

Personal aș fi așteptat un răspuns foarte clar și ferm din partea guvernului: Certificatul verde nu va fi o formă de a condiționa accesul omului în biserici.Din păcate nu am aflat un astfel de răspuns, deși este singurul răspuns de bun simț.
Răspunsul premierului a fost limitat (cum este și premierul) și în doi peri. Răspunsul ministrului Sănătății a fost în dodii, vag, neclar, politicos. Parcă suntem într-un film american cu ”polițistul rău” și ”polițistul bun”.

Cu alte cuvinte, guvernul vrea altceva: vrea să șantajeze de fapt cultele din România.
Dacă cultele nu vor participa și mai activ la șarada vacciniadei, dacă nu vor demonstra mai multă obediență decât până acum, atunci există riscul ca să fie impus certificatul verde și în biserici.

Nici răspunsul cultelor nu este îmbucurător. E același discurs neclar, lipsit de fermitatea cerută de moment. Pentru că și ele doresc de fapt să negocieze. Vor să negocieze bani și influență în schimbul colaborării.

Numai că timpurile se cam strâng, așa cum îngerii de la Voroneț strâng crugul cerului în scena celebră a Judecății de Apoi. Nu mai este vremea unor negocieri pentru nimicuri și nici unor diplomații motivate de scopuri meschine (bani, construcția unei catedrale, subvenții, etc.).

E cam momentul martiriului: înțeles ca mărturisire cu orice risc, inclusiv cu riscul morții. Însă nu e martiriu acela în care aprobi sau taci în fața abuzului reprezentat de acest certificat verde când vine vorba de viața de zi cu zi a oamenilor, dar protestezi doar atunci când abuzatorul se atinge și de interesele tale.
Bisericile nu pot să aplice convingător jumătăți de măsură. Sau, mă rog, pot, dar vor trebui să răspundă pentru aceasta în fața lui Dumnezeu și a istoriei.Publicitate

2 gânduri despre „Cultele și certificatul verde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s