Cam aceasta este atmosfera din gările românești, dacă ai nenorocul de a călători seara/pe noapte. După ora 21,00 toate localurile din gară se închid- desigur, pentru sănătatea noastră. Nu cumva călătorii să mănânce și să bea, că e știut faptul că starea de sațietate e simptom covid.
Evident, nu este singura decizie irațională și stupidă luată de autorități sub pretextul că altfel facem covid. Dar e o decizie ce arată ceva: pentru guvernant/decident, nu există gară, nu există CFR.
CFR e pentru oamenii sărmani și ”neadaptați” în viziunea lor. Pentru cei fără mașină, adică….
De asta tot ceea ce privește CFR este tratat de autorități cu un soi de interes exotic, ca să nu îi spunem dezinteres. Pentru că ei pur și simplu nu au mai văzut un tren din interior în România decât în măsura în care s-a regizat pentru ei vreo ceremonie de inaugurare, ceva.
Dar mai este trenul un serviciu social?
Din păcate, nu. Trebuie să fii bogat ca să îți permiți să circuli cu trenul. Biletele de clasa a II-a, deși asigură o calitate tristă a transportului sunt nesimțit de mari raportat la realitățile economice românești. Cele de clasa I, la fel. Nu mai spun că la clasa I e ca la loterie: dacă găsești o garnitură mai nefericită, condițiile de clasa I sunt ca cele de la a II-a, dacă nu și mai rău.
Ce să mai vorbim de cușete? Sau de vagoanele de dormit mai scumpe decât o noapte la hotel? De dispariția vagoanelor restaurant, înlocuite pe anumite garnituri, cu vagoane bar, jalnice în ofertă și piperate la preț?
Ofertele de bilete au dispărut aproape toate. Probabil că erau prea ”drăgniste”…..
Cu toate acestea, trenul este cel mai sigur mijloc de transport din România (am avut mai multe prăbușiri de avioane decât deraieri dramatice de tren soldate cu victime în ultimii 50 de ani), este ecologic, cu un pic de interes, de inventivitate și de investiții, poate fi și de-a dreptul fascinant. Mai ales că avem o țară al naibii de frumoasă și trenul îți permite să o contempli….
Gările rămân însă la cheremul unei faune specifice…. Și nimeni nu face nimic pentru a schimba asta. De exemplu în Gara de Nord, intrat într-o sală de așteptare, am fost chestionat imediat dacă merit șansa de a supraviețui mirosului de acolo. Am bilet valabil? Prea arăt straniu cu paltonul meu elegant, cardiganul negru, blugi, bocanci de piele întoarsă, geanta și rucsacul meu fițos….
În schimb, câte un trib bine mirositor era primit fără nicio crâcnire de cerberi. Ei făceau parte din ecosistem, eu nu….
Dar eu sunt un călător pasionat cu trenul! Visul meu este să străbat Siberia în tren. Vacanța de lux ideală pentru mine ar fi cu Orient Express…. Însă în România snobilor pentru care autoturismul este înlocuitor de picioare, un om ca mine nu e bine văzut. Sunt prea sărăntoc, prea neadaptat….
Așa cum nici în România celor care își cară papornițele de rafie cu personalul*, sunt prea din alt film…..
* Legat de personal. Ce stupidă schimbarea numelor clasice ale tipurilor de trenuri de la noi, cu denumiri europenești irelevante (regio, interregio, blabla). Ce frumos era cu personalul, cu acceleratul, cu rapidul…:Sau chiar și cu expresul. Dispariția lor a dus și la dispariția călătoriei cu trenul cu vagon restaurant în care serveai mâncare gătită, perdeluțe de catifea, fumat pe hol sau chiar în compartimente speciale…..

Bogdan, mi-a placut articolul. Blog-ul tau mi-a fost recomandat si constat ca avem multe puncte de vedere in comun. Cand vin in Romania abia astept sa merg cu metroul si trenul, Realizari si „mosteniri” extrem de valoroase, neapreciate/neutilizate cum se cuvine (mai ales calea ferata, cum bine subliniezi). Continua sa scrii, ca nu scrii degeaba!
ApreciazăApreciază
CFR-ul a trecut de la Ministerul Transportului la cel al Cultelor datorită principiului care-l guvernează: „ce-o da Domnul”.
ApreciazăApreciază
Cin
ApreciazăApreciază