Un spațiu relativ gol al teologiei este cel dedicat aprofundării maternității Mariei înainte de Naștere.
E vorba de cele 9 luni în care Hristos a fost în pântecele Maicii Sale, timp special, deloc ușor pentru Maria.
Trecem relativ ușor peste ce trebuie să fi însemnat pentru tânăra Maria faptul că rămăsese însărcinată fiind nemăritată, într-o societate în care așa ceva se putea lăsa cu lapidarea.
Trecem relativ ușor peste ce trebuie să fi simțit Iosif, când a văzut că cea care îi fusese aleasă ca soție e însărcinată înainte de nuntă.
Desigur, ne spune un evanghelist că ar fi avut o viziune îngerească care l-a încurajat să meargă mai departe. Dar….câți dintre noi am luat decizii și mai puțin serioase decât aceea de a crește un copil care nu e al nostru, doar pentru că am visat ceva? 🙂
Vă dați seama care e atmosfera din Nazaret, unde toată lumea cunoștea pe toată lumea și ce glume se spuneau pe baza faptului că Maria rămăsese însărcinată înainte de nuntă. De la cele mai nevinovate glume, precum cea că Iosif se grăbise să guste din plăcerile căsniciei, până la suspiciuni și bârfe periculoase….
Acest lucru explică, mai probabil, de ce Maria a fost trimisă la Elisabeta, căci nu era timpul vizitelor (mai ales dacă erai însărcinată). Probabil se dorea stingerea unor bârfe, răutăți, comentarii…
Întâlnirea cu Elisabeta e al doilea semn pentru Maria că ceea ce s-a întâmplat cu ea este sigur de la Dumnezeum fapt ce a risipit multe frici și îndoieli.
De aici și probabil bucuria surprinsă de evanghelistul Luca, în textul rămas ca imnul Magnificat.
Apoi drumul spre Betleem, care a avut loc în ciuda sarcinii avansate a Mariei (recensământul, obligatoriu, nu era totuși atât de anti-uman și nu se desfășura într-o singură zi).
Dar acolo era altceva: era imperativul profetic- Hristos trebuia să se nască în Betleem și nu oriunde, dar era și un imperativ social- copilul nu trebuia să se nască într-un oraș unde oricine putea număra lunile de la nuntă la naștere iar riscurile sociale puteau merge până la pedeapsa cu moartea….
Poate că ar merita să medităm mai mult la aspectele acestea…..
