Omul ruşilor, desigur…

În curând fac două luni de zile de când colaborez zilnic cu secția în limba română a agenției de presă Sputnik. Nici 2 luni de zile și deja peste 200 de articole de știri, comentarii, analize, publicate pe platforma Sputnik.
Asta pe lângă intervenții telefonice aproape săptămânale în emisiuni de radio, ale postului de la Chișinău.

Niciunul din aceste articole nu a fost modificat cu o literă, o virgulă, sau chiar cu un punct fără acordul meu. Ceea ce nu a fost tot timpul inspirat, căci așa au mai apărut erori ”din tastatură” ce au trebuit să fie modificate rareori.

Niciunul din aceste peste 200 de articole de știri, comentarii, analize nu a fost vreun fake-news. Niciunul din aceste peste 200 de articole de știri, comentarii și analize nu a fost ”la impuse” (adică să criu despre că ….”e ordin de sus”).

Deh, așa e în „dictatura lui Putin”, despre care unii se informează doar din surse sigure, occidentale….
Am colaborat cu multe platforme de presă din România. Și de fiecare dată am fost sictirit de ”nu e oportun”, ”ai dreptate, dar….”, etc.. Am avut o colaborare cu o platformă liberală, acum mulți ani unde….am fost plătit să tac. Îmi dădeau bani dar nu publicau mai nimic din ce le trimiteam. Nu că erau texte proaste, ci că….”nu erau oportune”. La un moment dat m-am plictisit și am plecat de acolo.

Sincer, când a început criza din Ucraina, mă așteptam ca fiind ”omul rușilor” (Sputnik este, e adevărat, o agenţie de presă finanţată parţial de statul rus) să fiu invitat la televiziuni, posturi de radio, să mi se solicite puncte de vedere de platforme de presă.
Căci, nu e aşa?, deontologia jurnalistică, libertatea presei, democraţia, blabla, obligă ascultarea tuturor părerilor avizate pe un subiect. Şi mai ales ascultarea opiniilor din tabăra diferită.

În schimb, niciun telefon, nicio întrebare, nicio curiozitate de genul „oare ce mai zic oamenii ruşilor?”.
Dar foarte multe articole cretin suprarealiste, despre Sputnik care face şi drege, despre „propaganda rusă”, despre „războiul hibrid” şi „fake news”-uri ruseşti (fără să se indice vreunul, ca să ştim şi noi).
Şi, desigur, cenzură din greu. Sau preluarea tacită a unor subiecte de pe Sputnik (că nu dă bine să citezi „pe ruşi”, aşa spune la „deontologie”…).
Eu lucrez de două luni la Sputnik şi tot de două luni, ce coincidenţă!, sunt blocat pe Fb.
Iar dacă cineva postează un link spre Sputnik, nu doar că are vizibilitatea redusă enorm, dar este şi ataşată eticheta:
„Entitate media controlată de stat în Rusia”

Etichetă care nu e corectă, fiind pervers formulată.
Dar chiar şi aşa, de ce nu vedem etichete similare la articolele Radio France? Că şi aceea este o entitate media finanţată de statul francez. Sau la Europa Liberă? Că şi aceea este finanţată de SUA. Sau la Deutsche Welle?
De ce, speculându-se o rusofobie, se pune o astfel de etichetă, când presă finanţată de stat este peste tot în lume. Ba chiar şi în România? Şi această presă este într-un top al onorabilităţii.
Pentru că e singura presă care nu trebuie să coboare la nivel de tabloid, sau măcar să facă compromisuri în toaleta mondenului, pentru a supravieţui economic.

Asta este…. Merg mai departe făcând ceea ce mi-a plăcut tot timpul: să încerc să înţeleg şi să rumeg, pentru mine şi pentru cititorii mei, diverse fapte şi evenimente.
Şi cu mila lui Dumnezeu, voi ajunge şi la articolul 1000 de pe Sputnik, la fel de mulţumit că nu am promovat niciun fake-news, nu am fost cenzurat şi am spus ceea ce cred.

Iar dacă va fi ca şi Sputnik să apuce bunele obiceiuri ale „presei libere, democratice şi deontoloage” şi va ajunge să mă cenzureze sau să îmi impună ce să cred, voi pleca. Aşa cum am mai făcut-o. Însă sper să nu fie cazul.
Dar deocamdată, repet: singura ostilitate, cenzură, refuz al dialogului dublat de fake-news şi calomnie îl receptez de la presa „liberă”, „democratică” şi „deontoloagă”…..

Acum luaţi un Oblomov:

Publicitate

2 gânduri despre „Omul ruşilor, desigur…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s