Chiar nu pot să înțeleg…

După o zi lungă și obositoare…. De ce obositoare? Păi sunt ”de serviciu” pe weekend ca ”om al rușilor la Sputnik, unde mă puteți citi zilnic. Vă invit să intrați pentru că, de când cu criza din Ucraina e mult efort tehnic al democrațiilor occidentale (România fiind una dintre ele) de a face tot ce este omenește posibil ca opiniile care nu sunt conforme cu propaganda euro-atlantică să aibă ”reach” imediat, dacă nu pot fi, ideal, închise….

Deci, după o zi lungă și obositoare, m-am așezat să văd filmul Munchen, de pe Netflix. E un film despre diktatul de la Munchen, despre cum Hitler ”i-a făcut” pe toți ”marii” lumii.

Nu au trecut multe minute din film și tot dau de negri care, potrivit scenariului, ocupau funcții în guvernul britanic.

Evident, asta este o concesie corectă politic făcută scenariului.
Dar întrebarea logică este: de ce?
De ce într-o grămadă de filme istorice, inclusiv cu pretenții documentare, negri și asiatici apar sugerând stranii diversități medievale? De ce se simte nevoia ca Ahile să fie jucat de un negru?

Nu există nicio logică. Nici măcar din perspectiva progresistă.
E chiar o batjocorire a memoriei suferinței.
Imperiul Britanic în 1938 era un imperiu colonial foarte rasist. Care oprima popoare. La propriu. Și al cărui rasism îl depășea pe cel al lui Hitler, dacă ne referim la mentalitate, dacă nu la pornirea criminală.
Deci să sugerezi într-un film că negrii erau bine văzuți, ba chiar ocupau poziții oficiale în Londra interbelică este….ca și cum ai face un film cu Germania lui Hitler în care Goebbels ar fi jucat de un evreu ortodox, cu chippa și zulufi.
Și dacă evreii ar fi revoltați pe bună dreptate de o astfel de punere în scenă, de ce nu se revoltă negrii din UK și din SUA când văd ce circotecă istorică se face pe seama lor? De ce se complac acceptând această prostie numită ”corectitudine politică”?

Publicitate

3 gânduri despre „Chiar nu pot să înțeleg…

  1. Intrebarea este buna si merita reflectie. Incerc un raspuns si incep cu o intrebare. Care negrii sa se revolte? Cei de astazi sunt ca si confratii albi in mare majoritate consumatori, nu justitiari. Cei de astazi nu au trecut prin segregatie ca cei contemporani cu Matin Luther King. Sau prin infernul din Africa de Sud a lui Nelson Mandela. Inclin sa cred ca ei s-ar fi revoltat. Dar astazi, desi rasism (ca si xenofobie si aroganta) exista in fostul Imperiu Britanic, el a devenit „democratic” (vezi cazul Djokovici). Sistemul a invatat cum sa „mute subiectul” si sa ofere aparente drepturi, dar sa nu schimbe nimic structural. Combinata cu oportunismul specific generatiilor actuale netrecute prin tragedii (indiferent de rasa), aceasta abila manevra de manipulare se regaseste perfect in ideologia corect politica. Cateva exemple – Barack Obama, desi negru, nu a realizat nimic structural pentru populatia de culoare din SUA. S-a comportat ca un alb din vremea colonialismului – razboaie, asasinate, aroganta, si actorie ieftina cand a fost cazul; La fel si Colin Powell, ori acum acuala VP a SUA. Uciderea lui George Floyd – mult mediatizata si nici o schimbare structurala. Sistemul a invatat sa ofere recompense goale sau materiale pentru cativa indivizi, dar sa nu schimbe nimic. „Ia banul si taci” se grefeaza foarte bine pe oportunismul de astazi.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s