Ce mănânci în Istanbul

Istanbulul este nu doar o experiență culturală, religioasă și turistică. Istanbulul este și o experiență culinară.
De fapt orice bucătărie serioasă conține în sine cultură și religie, având putința de a deveni un ”obiectiv” turistic.

În orice popor, bucătăria este locul unde se exprimă cel mai bine puterea, sentimentele de bază dar și credința acelui popor. Și la noi, la români, se mănâncă și se bea diferit în funcție de ritmul religios al anului. iar ”fudulia” românească se exprimă la o o farfurie cu ceva ce însoțește un pahar cu ceva.

Nici la turci nu e diferit.

Bucătăria turcească este, după mine, printre cele mai wow din lume. Și nu doar pentru armonia dintre arome, ci și pentru că o masă turcească este un ritual în sine.

Când mergeți în Turcia, trebuie neapărat să vă bucurați de micul dejun turcesc, trebuie neapărat să găsiți restaurante autentice turcești și să vă bucurați nu doar de mâncare, ci și de ritualul în sine: al ”meze”-urilor, al ceaiurilor din partea casei, sau al spălării mâinilor cu apă ”de Cologne” cu lămâie.
Din păcate nu veți găsi atât de ușor așa ceva….

În Istanbul, în zona turistică, am trăit mari dezamăgiri din punctul acesta de vedere (nu că mâncarea ar fi strălucit).

Chiar aseară am mâncat la un restaurant (cu o belvedere superbă- Moscheea ”albastră” și Aya Sofia), dar cu servire lipsită de șarmul turcesc și cu o mâncare…..aici nu a mințit tipul care a spus că e ”ca la mama acasă”- era probabil ca la mă-sa acasă…

Prețurile însă erau condimentate (90 de lire turcești pentru o Adana kebap- adică 30 de lei, nu mult, cât ai da și la București sau Constanța, dar scump pentru puterea de cumpărare din Turcia acestui moment).

O ”adana” fără ”meze”, fără ceai din partea casei, fără nicio mică bucurie culturală (până și muzica era occidentală)….

Astăzi, într-o tavernă pe Itfaye Caddesi (între moscheea Suleymanie și moscheea Fatih, dar nu într-o zonă turistică), Adana a fost 50 de lire ( adică vreo 17 lei).
Dar a venit la masă cu 4 tipuri de ”meze” (de te săturai doar din ele) și două ceaiuri din partea casei…..

Pe Itfaye Caddesi, sunt mai multe terase (vreo 6) din care am încercat vreo 3 fără să fiu dezamăgit de vreuna, dar și o piață plină de condimente și bunătăți la jumătate de preț decât dacă mergeți în bazarul de mirodenii, de exemplu.

Mai jos, o poză de aseară, cu Moscheea ”albastră”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s