Putin- ultimul modern

O să vă spun părerea mea despre discursul lui Putin din seara asta….
Îl ascultam și nu îmi venea să cred: un discurs direct, argumentat, bine pus la punct, fără concesii dar și fără isterii.
Am ascultat, după multă vreme, un discurs rațional în politică, realist, pragmatic, invocând istoria și realitatea.
De ani de zile lumea nu a mai fost expusă unui discurs rațional. Iar de doi ani de zile am trăit senzația că trăiesc într-o comedie suprarealistă, al cărei regizor e hotărât să sfideze logica și rațiunea.
Deci cu atât mai mult m-a surprins discursul lui Putin: atât de inactual prin realismul și raționalismul său și prin lipsa sa de floricele și apeluri la emoție.
Putin e ultimul modern din politică. Aceasta e concluzia mea rumegată din acest discurs.

Însă cu cine se bate Putin?
Putin se bate cu un delir ideologic. Un delir….
Lumea care se împotrivește lui Putin, dar și altor lideri ce sunt încă pe pozițiile rațiunii, este o lume irațională. O veritabilă neobarbarie.

Este o lume care nu că nu cunoaște adevărul…. Nu…. E o lume care urăște adevărul.

Spre deosebire de barbarie, care avea scuza că nu cunoaște adevărul, că nu e la stadiul de civilizație care să îi permită să înțeleagă realitatea, trăind din instinct și prin instinct, neobarbaria beneficiază de tot progresul rațiunii, dar care are moftul de a ignora rațiunea….

Lumea aceasta, de la care Putin poate spera înțelegere prin discursul său, este lumea care de 60 de ani e într-un război hotărât împotriva rațiunii, normalității, firescului lumii, tradiției, valorilor, istoriei.

Ca să pună în loc moftul….
Moftul de a considera felul în care faci sex sau iubești ca ”normalitate” ce trebuie acceptată de toți. Moftul de a considera că drogurile care îți distrug creierul l-ar și stimula ”creativ” înainte.

Moftul de a crede că un pișoar, o conservă cu fecale, o linie trasă pe un perete, un pătrat, o banană lipită cu scotch pe un perete, ar fi artă.

Moftul de a crede că isteriile tale și complexele tale trebuie să devină probleme universale. Moftul de a fi ipohondru.

Dar și mofturi criminale, cum ar fi moftul de a crede că avortul e contracepție sau de a crede în soluții eugenice.
Da. Putin luptă cu o armată de soldați care au ca dramă dacă să poarte tocuri sau nu la paradă sau dacă au cuculeț sau nu în chiloți.
Dar această armată este susținută de un învățământ care promovează acest delir, de o mass-media care a îmbrățișat acest delir, de guru intelectuali drogați sau pur și simplu internabili la nebuni care ocupă catedre universitare și drept de discurs public.

Această armată este o armată a nebunilor…..Iar nebunii nu trebuie să fie subestimați.

Doi ani de zile, cei care am rămas cu creierii în cap, am fost uimiți să descoperim că lumea a luat-o razna, că rațiunea nu mai are ce căuta în spațiul public și în forurile decidente din lumea pe care o consideram civilizată.

Neobarbaria ideologică a devenit normă peste tot în Occident. E un fapt. Un totalitarism se introduce soft dar constant în venele societății. Și tot mai mulți oameni colapsează de la rațiune….


E Putin singur între liderii lumii? Nu. Nu e singur. Mulți lideri, fiecare de la rădăcinile sale intelectuale, sunt în momentul de față conștienți că trăim vremuri apocaliptice, în care colapsul rațiunii și adevărului în fața delirului postmodern va hotărî soarta lumii.

Dar sunt liderii aceștia la fel? Nu.

Liderii polonezi nu pot fi aliați cu Putin din rațiuni istorice, aceleași rațiuni care alimentează rădăcinile propriei lor treziri.
Mai e Viktor Orban, a cărui viziune se hrănește din creștinism și liberalismul clasic, mai e Vucic, cu rădăcinile înfipte în naționalismul ortodox sârbesc, mai e Erdogan, a cărui opoziție la neobarbaria antirațională se extrage din Islam, mai e Trump, al cărui pragmatism l-a ridicat împotriva delirului ideologic, mai e Bolsonaro…. Mai sunt câțiva….
Dar pot ei să găsească energiile de a face un front comun, în ciuda diferențelor dintre ei, pentru apărarea rațiunii?
Dacă nu o vor face, neobarbaria ne va cuprinde….

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s