Propagandă și ipocrizie

Este plin online-ul românesc de oameni care acum descoperă atrocitățile războiului și participă la share-uit și comentat jalnic amar imagini mai mult sau mai puțin autentice și știri mai mult sau mai puțin fake despre ce se întâmplă în Ucraina.
Da. Războiul e atroce. Și normal nu ar trebui să se ajungă la el, oricare ar fi costurile negocierilor.

Dar e atroce și când nu e propaganda interesată să fie atroce. Când propaganda vrea să îl livreze ca eroism, ca vreo chestie măreață.

Și mă refer la ce mândrie de cocoși era peste tot când România trimitea militari să ucidă și să distrugă Afganistanul sau Irakul. Ce chestie patriotică că ”Scorpionii roșii” sau cum își spuneau, se duceau să ucidă niște oameni peste a căror țară fusese adusă democrație cu bombardierul și drepturile omului în rafală de mitralieră.

Și ce uimire că în Afganistan sau în Irak populația a preferat pe talibani și Al Qaeda decât să rămână sub bocancul și bătaia țevii de mitralieră a bravilor soldați NATO.

Războiul este o atrocitate și când televiziunile și propaganda oficială ți-l prezintă eroic. Războiul e atroce tot timpul, nu numai atunci când ”ai tăi” și-o iau pe coajă.

Apoi fiți atenți la propagandă….
După 2 ani de manipulare pandemică, chiar să rămâi emoționat telenovelistic când mass-media îți livrează ceva….
Ok, ne-am păcălit o dată, de două ori.

Mai țineți minte manipularea cu ”gropile comune” de la Timișoara, din decembrie 1989? Când vă venea să îl linșați pe Ceaușescu după ce presa străină, deontoloagă, vă prezenta cadavre?
Mai țineți minte cum Cofariu a devenit din român bătut, ungur bătut, că așa era mai frumoasă narațiunea mediatică și toată Europa era uimită de ce șovini sunt românii?
Mai țineți minte cum CNN a justificat cu niște gropi comune cu sârbi uciși, pedepsirea tot a sârbilor de către….desigur, mereu defensiva alianță NATO?
Mai țineți minte cum Fox News (CNN-ul republicanilor) a participat la poate cea mai mare escrocherie cu consecințe criminale din toate timpurile- povestea cu presupusele arme chimice ale lui Saddam Hussein?
De Irakul a fost distrus și este încă praf pentru că așa au dat americanii la tv?

Mai țineți minte escrocheriile media occidentale, cu presupusele atacuri chimice ale lui Assad?
Și cum tot Occidentul aplauda pe ăia din ISIS ca….”freedom fighters”?
Mai țineți minte cum cădeau oamenii pe stradă la începutul pandemiei? Sau morții ăia cărați sub braț, sau punerile în scenă din sălile ATI?
Hai, că astea sunt mai recente….

Și poate că v-ați păcălit și ați făcut și voi smiorc cu aplauze pentru ”eroii din linia întâi”….

Nu vă spun să nu credeți ceea ce vedeți la televizor sau pe net.
Vă cer să aveți răbdare. În scurt timp (fake news-urile sunt pentru memorie scurtă, iar efectul lor e doar să excite emoțiile imediat) se va vedea ce rămâne în picioare și ce nu…..

Nu mai fiți pelicani, să înghițiți totul. Fiți măcar motani.

Publicitate

2 gânduri despre „Propagandă și ipocrizie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s