Comunismul nu e ”rusesc” ci e occidental

Comunismul este un produs occidental. Nu a apărut nici la Moscova, nici în Siberia.
Ideologia comunistă este un produs al universităților germane și mediilor intelectuale din Franța și Anglia.
Este verișor bun cu fascimele, fiind copilul hegelianismului și este și înrudit și cu liberalismul, a cărui consecință firească se consideră.

Deci asocierea dintre ”comunism” și ”ruși” este o prostie intelectuală. Și este o prostie cu atât mai gravă cu cât rușii au fost poporul ce a suferit cel mai mult din Europa de pe urma comunismului.

Însă comunismul a fost pentru țările din estul Europei nu doar un flagel ci și o formă de modernizare, din păcate singura pusă la dispoziția țărilor din Est.

Rusia, ca și România, s-au modernizat, adică au devenit societăți urbane și industriale, datorită comunismului. E un fapt istoric care, indiferent că ne place sau nu, pur și simplu…este.

Se putea altfel? Nu știm.
În cazul României, cel mai probabil nu. Până la venirea comunismului, istoria modernă a României este istoria unei modernizări ratate.

România anului 1944, când vine comunismul și începe să preia puterea, nu este un stat modern ci un stat eșuat. Am mai vorbit despre asta.
Ce e important de știut este că regimul comunist din România a reușit în 10 ani de dictatură să facă ce nu au reușit aproape 90 de ani de monarhie vag democratică: a eradicat analfabetismul, a industrializat România, a urbanizat majoritatea populației, elemente sine qua non pentru a vorbi despre o societate modernă.
Da. Asta s-a întâmplat cu multe decenii, chiar un secol mai târziu decât s-a întâmplat în statele vestice, dar ….chiar nu putem să le reproșăm comuniștilor aceasta.

Publicitate

Un gând despre „Comunismul nu e ”rusesc” ci e occidental

  1. Da, asa e, comunismul a fost fabricat in Vest si pus in aplicare in Est. Un aspect pe care l-am cam uitat cu desavarsire! In realitate comunismul a fost o forma de industrializare tarzie, si chiar daca au fost si multe aspecte negative, tot cu ceea ce s-a facut atunci am cam ramas, cat a mai ramas! Se cristalizase un sistem, care vrem, nu vrem a scos o clasa de profesionisti, din multe puncte de vedere de neegalat pana astazi! Citeam undeva un comentariu la cineva, ca de fapt si alegerile din 1946, despre care astazi se spune ca au fost trucate, ar fi fost in realitate o victorie a muncitorimii in fata clasei burghezo-mosieresti!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s