De ce Vestul nu poate câștiga războiul. Și despre război

Găsesc pe Facebook-ul pe care nu mai am voie să comentez și să scriu, postarea unui prieten, conservator, creștin, cu doctorat în Științe Politice, care ”se prăbușește” emoționat în fața unei fotografii cu un bloc lovit de bombe….
”Putea fi blocul meu”, comentează oarecum patetic, dar vizibil speriat, prietenul meu…..

”De asta Occidentul nu are cum să câștige războiul”, mi-am spus, privind această imagine….

Războiul este o nenorocire. Toate războaiele sunt o nenorocire și presupun moarte, suferință, distrugere. Cu toate acestea, rațional, bazându-ne pe istorie dar și privind lucrurile realist, războaiele sunt parte de neînlăturat a civilizațiilor umane.

Pur și simplu, așa cum bolile, cancerul, accidentele, un infarct sau un accident vascular face parte din viața umană, războaiele fac parte din viața lumii. Ai putea să le previi, dar nu e atât de simplu pe cât pare….

Iar când apare o boală, trebuie să te bați cu ea. Sigur nu este o soluție să te prăvălești în depresie în fața ei.

Dar comparația cu bolile și accidentele nu e suficientă. Războiul este util. Util pentru cei care îl câștigă, util pentru cei care fac armele, util pentru hrănirea cu iluzii a poporului. Majoritatea celor care se prăbușesc emoțional pacifist în fața unei fotografii cu un bloc lovit de bombă, se uită pe Netflix sau pe filme piratate la filme și seriale în care diverse personaje își sparg capetele eroic.

Și nu cred că sunt prea mulți aceia care, privind la Vikings, sau The Last Kingdom, spun speriați: ”Vai, dar capul ăla zdrobit de buzdugan putea fi capul meu”, sau ”Ce bestie este eroul principal: a omorât în doar 3 minute de film, 11 oameni. E un….putin”.
Iar dacă sunt astfel de oameni, ei se găsesc în Occident….

În același timp, elanul pacifist a avut un alt efect: niciun război nu se mai numește război, dacă e început de Occident, dar este numit război, dacă e pornit de alții. De găselnița asta s-au îmbolnăvit și rușii, care nu numesc război ceea ce fac în Ucraina.


Din 1945, niciun stat occidental, SUA inclusă, nu au mai declarat război. Adică chestii din alea cavalerești, cu informarea în prealabil a părții adverse, cu declarație formală…
Deși practic nu a fost zi după al doilea război mondial în care Occidentul să nu poarte războaie, cuvântul a fost respins de occidentali.

Le-au numit ”operațiuni speciale”, ”intervenții pacificatoare”, ”operațiuni de stabilizare” sau de-a dreptul geniala formulă: ”atac preventiv”.

Și tocmai această schizofrenie occidentală este cauza principală a războiului din Ucraina. De la decidenți, la ”opinia publică” convinsă că Putin e rău, Rusia e dictatură și cel mai mare câștig pentru umanitate este să bei o pseudo-cafea de la Starbucks și să inhalezi o pseudo-fericire cu un joint, Occidentul a forțat inconștient lucrurile până s-a ajuns la război.
Niciunul din occidentali nu credea că va fi război. Pentru că Occidentul este ”infailibil”, nu e așa?
Nu există alt model de viață, alt model de economie, alt model de …orice în afara celui occidental: nu pentru occidentali. Și ca atare, simpla idee că această viziune asupra lumii poate fi contestată militar i-a dat pe spate.

Și de aceea toată propaganda occidentală sună oarecum ca cea nazistă din partea a doua a războiului. Deja sună perdant. Hai să vedem:
”Armata rusă nu mai are mâncare și benzină”

”Militarul rus e barbar, incapabil, nu ascultă de ofițeri și se revoltă pe juma de sticlă de vodcă.”

”Armata rusă a eșuat în a își atinge obiectivele militare” – asta spusă din a doua zi a conflictului.

”Armata rusă bombardează blocuri de locuințe”

”Dacă nu oprim pe ruși în Ucraina, vor ajunge la Berlin”

”Le-am tăiat accesul la Netflix și la Facebook și am închis și Mc-urile din Rusia. E evident că va urma o revoluție”- asta cu varianta propagandei naziste: ”Rușii luptă acum cu tehnologie primitivă, căci nu mai au industrie din 1942, când le-am bombardat-o noi”

”Putin e bolnav și pe moarte”- când a murit Roosevelt, s-a deschis șampania în bunkerul din Berlin că era ”semn” că americanii ar ieși din război.

În schimb, Rusia a ales să nu facă propagandă. Ceea ce sună câștigător. Mesajul transmis de Kremlin este acela că se lucrează serios, calculat, rece, la victorie.

Iar răspunsurile date sancțiunilor și amenințărilor occidentale arată o siguranță care chiar poate provoca fiori.
Asta pentru că rușii știu că Occidentul a căzut în propria sa capcană: o sancțiune aplicată Rusiei poate fi foarte dureroasă, dar într-un timp mai scurt sau mai lung, provoacă ”răspuns imunitar”. Rușii au învățat lecția asta încă din 2014, de la primele sancțiuni.
Fiecare sancțiune, întărește Rusia. Iar valul de rusofobie declanșat isteric în Occident, unifică Rusia în jurul liderilor săi.

Deci ce va rămâne Occidentului să facă după ce va epuiza toate sancțiunile?
Liderii occidentali văd bine ce se întâmplă în Ucraina. Ei văd cum poporul ucrainean luptă bine și dur. Dar….o face pentru că ucrainienii sunt ca rușii, au școală sovietică de armată și o mentalitate străină de cea occidentală.

Tocmai rezistența ucraineană arată halul Occidentului.
În România sondaje făcute de omul de casă al sistemului trebuie să arate adevăruri dureroase: doar 26% la sută dintre români (probabil majoritatea 40+, că ăia sunt cei mai curajoși, că știu că sunt puține șanse să fie chemați sub arme) spun că ar lupta pentru țară.
Nici nu e vreo amenințare reală asupra României și e aglomerație la pașapoarte :).

În Vest e și mai rău. Sper că nu ați uitat că ultimele frământări din armata americană au vizat drepturile persoanelor transgender, iar un vapor nu a fost scos în larg pentru că comandantul său nu a fost….vaccinat.

De asta SUA a încercat să ajute Ucraina prin intermediari, iar Stoltenberg și Geoană, cei doi stan si bran din fruntea NATO, după ce vorbesc aprig despre Rusia, încheie toate discursurile cu asigurări că NATO nu se va implica deloc în conflict.

Și tot de asta în Occident este o obsesie pentru instaurarea cenzurii, ca populația să nu poată recepta realitatea.

Însă spectacolul lumii este mai mare. Rusia nu e singură. Și chiar și state ce acum sunt prin NATO sau UE, după ce au văzut ce se întâmplă în Ucraina, vor pune serios în discuție dacă mai merită să investească în alianța cu Occidentul.

Priviți nu doar spre turlele ceapă ale bisericilor ci și spre minarete. Și, desigur, pagode….

Publicitate

4 gânduri despre „De ce Vestul nu poate câștiga războiul. Și despre război

  1. Occidentul, si noi in general ca societate, am ajuns foarte dependenti de confort. Si bine spuneati intr-un articol recent de pe acest blog: razboiul nu-i telenovela. Ma uitam cat de paranoice sunt statele oocidentale; practic, noi ca societate europeana suportam restrictiile economice si sociale impuse de americani. Practic noi ca societate europeana trebuie acum sa suportam consecintele intereselor americane in acest razboi. Il ascultam ieri pe cancelarul german Scholz si tot discursul lui, catalogat drept ‘categoric’ de presa germana se reducea la urmatoarele: ca nu-i frumos ce face Putin, ca nu-i civilizat, ca nu e bine, ca nu se face asa etc. Deci practic noi ca societate am ajuns paralizati, nu mai avem curajul sa spunem ca NATO e o institutie demodata, ca interesele americanilor nu mai sunt compatibile cu starea actuala a lucrurilor. Ce frumos a refuzat premierul Ungariei Orban tranzitarea armamentului american spre Ucraina pe teritoriul tarii sale, spre deosebire de Romania care e prostituata de serviciu a SUA.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Operațiune specială/război.
    Când Lavrov a spus ca armata FR nu duce un război în Ucraina ci desfășoară o operațiune specială, declaratia trebuie citită astfel: „acum desfasuram acolo o operațiune specială. Razboiul este altceva. Când vom duce un razboi, cu siguranță vă veți da seama”

    Apreciat de 1 persoană

  3. In acest razboi sa stiti ca rusii isi constientizeaza ca societate mult mai bine rolul istoric. La ei exista inca o memorie a istoriei foarte aprinsa, foarte bine. Desi nu e comod nici pentru ei, ca societate Rusia e dispusa sa accepte si sa suporte acceste restrictii mult mai bine. Rusii sunt dispusi sa renunte la un anumit confort si sa indure anumite consecinte mult mai bine pentru un anumit scop patriotic, istoric, politic etc. cand e vorba de tara lor. Sunt dispusi sa accepte jigniri, ofense, batjocuri dar sa lupte pentru o identitate istorica. Au o anumita tarie de caracter, o constiinta istorica. Nu va fi deloc usor pentru noi europenii sa reprezentam interesele americanilor in acest razboi. Cel putin in viitorul apropiat pentru Romania va fi mucenicie din punct de vedere economic.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s