Ucraina versus fosta Iugoslavie

Justifică bombardarea Iugoslaviei și dezmembrarea ei de către NATO, inclusiv prin proclamarea ”independenței” regiunii Kosovo, ceea ce s-a întâmplat în Ucraina?
Răspunsul este, evident, da.

Dacă NATO a putut să intervină agresiv militar peste un stat suveran, non-membru al alianței, forțând cu mână militară, modificarea frontierelor acelui stat, atunci de ce Rusia nu ar putea face același lucru în Ucraina?
Iar dacă o astfel de operațiune e o ”crimă de război”, atunci prioritate în a fi arestați și judecați pentru asta ar trebui să aibă fostul președinte SUA, Bill Clinton, fostul secretar NATO, Javier Solana, generalii NATO care au condus cele două operațiuni ale alianței.
Mai ales că…NATO, fiind o alianță defensivă, acei lideri au fost cu atât mai mult infractori, instrumentalizând nestatutar alianța nord-atlantică.

Există și o diferență?
Da. Și una cheie.

Federația Rusă intervine în Ucraina, unde o parte din populație este de etnie rusă și luptă cu autoritățile ucrainiene de 8 ani de zile pentru dobândirea unui statut suveran.

În timp ce SUA (adică NATO) au atacat o țară ce nu avea nici în clin nici în mânecă cu SUA (că nu se poate spune că bosniacii sau kosovarii ar fi fost de etnie americană, sau de etnie franceză….).

Cu alte cuvinte, operațiunea din Ucraina este incomparabil mai bine justificată decât agresiunea comisă de NATO.

Publicitate

3 gânduri despre „Ucraina versus fosta Iugoslavie

 1. ”Prima victimă a unui război este adevărul” -Eschil, acum 2500 de ani… Printre altele, in epoca respectiva, razboiul din Jugoslavia a avut si scopul de a abate atentia de la scandalul sexual al lui Bill Clinton cu Monica Lewinsky! Asta ca sa va faceti o idee pentru ce s-a varsat sange nevinovat in Jugoslavia! Atunci, chiar si in noaptea de Inviere au fost bombardate Bisericile!

  Apreciază

 2. Personal nu am fost de acord cu bombardarea Iugoslavie din primavara anului 1999. Evident ca nu sunt de acord nici cu invazia Rusiei asupra Ucrainei.

  Oricat ati incerca sa gasisti argumente pro-invazie, invazia asupra Ucrainei nu merge cum s-ar fi asteptat „President Puuutin”. Nu este intamplator faptul ca doi generali din conducerea FSB-ului au fost pusi sub arest la domiciliu.

  Totodata nici reactia majoritatii populatiei ucrainiene inclusiv multi de etnie rusa nu sunt foarte incantati de „denazificare” si in nici un caz nu priveste Armata Rusa ca pe una „eliberatoare”. Etnici rusi, sau nu, cui i-ar placea sa-si vada orasele bombardate si distruse?

  Un alt aspect care arata ca nu merge invazia „ca unsa” este si faptul ca in Rusia sunt proteste (pasnice) impotriva razboiului, da, nu sunt proteste foarte masive, dar totusi sunt, iar orice forma de protest este imediat anihilata cu brutalitate de catre fortele de ordine. O universitate de Sankt Petersburg a decis sa exmatriculeze studentii care au participat sau care vor participa la proteste anti-razboi. Chiar si un editor de la un post TV de stat a protestat in direct la o ora de maxima audienta afisand in timpul principalului buletin de stiri o pancarta cu mesajul „No War”.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s