Ce este „post-adevărul”?

De când cu pandemia Covid am început să vedem pe pielea noastră cum e cu „post-adevărul”.

Pare pretențios dar e simplu.

Teoria post-adevăr se bazează pe trei idei:

.

1. Adevărul este cel mai ușor subminat nu atât de minciună ci de emoție.

2. Nu contează ce se întâmplă cu adevărat ci contează cum este reflectat mediatic.

3. Toate acestea trebuie speculate civic, pentru că omul trebuie să fie făcut complice la fraudă.

Cu alte cuvinte:

1 și cu 1 fac 2. Acesta e adevărul.

Însă ca să poată fi egal cu 3, trebuie:

a) găsită narațiunea care să provoace emoție:

De exemplu: acest calcul minimalist care face ca in loc de trei, să fie doar doi rezultatul lui unu și cu unu, face ca automat toți oamenii să fie victime ale unei matematici atât de discriminatorii.

Somalia, Etiopia, dar inainte de toate, Ucraina, suferă teribil din pricina acestui mecanism criminal care face ca o pâine adunată cu altă pâine să facă mai puțin de 3 pâini.

b) aici intervine vectorul media. El transmite emoția, prin imagini triste cu oameni înfometați, răniți, suferinzi. Motivul? Nedreptatea matematică.

Apoi intervin specialiștii care explică din studio.

c) însă oamenii nu vor fi cu adevărat convinși până nu vor fi făcuți complici.

De aceea vor începe campanii, proteste, voluntariat, implicare de la suflet la suflet, team buildinguri cu oameni cântând pe YouTube și Twitter că 1 și cu 1 fac 3, un curcubeu în trei culori….

Așa, chiar dacă după un timp va avea revelația că două ouă sparte la micul dejun nu vor face 3 ochiuri, omul, deja complice la escrocheria post-adevăr, va refuza să se ridice împotriva ei.

Câți oameni ați văzut din cei care au participat la circul covid, că își revin la normal, chiar și acum, in ceasul 13?

Chiar dacă știu în sinea lor adevărul, până la moarte vor proclama post-adevărul: că sunt supraviețuitorii eroici și responsabili ai Pandemiei.

Publicitate

4 gânduri despre „Ce este „post-adevărul”?

  1. Da, aveti dreptate! Lumea nu mai e sincera, se complac chiar si cei care mai au discernamant! In plus intervine la multi viclenia! Se fac ca le pasa, desi in realitate sunt adevarati oportunisti! Cat de mult se apeleaza in aceste zile la emotie, tocmai pentru a incita! Se imvoca imagini sensibile din Ucraina cu copii ramasi infirmi de pe urma razboiului, batrani cu arma in mana, desi sunt realitati vii razboaie gen Siria, Afganistan, Irak, Libia etc! Si totul, asa cum bine spuneti, numai pentru a deruta, pentru a abate de la adevar, desi in realitate nu-i pasa si nu mai misca emotional pe nimeni! Citeam pe wikipedia zilele astea ca actualmente sunt pe mapamond 10 conflicte militare in desfasurare, de care aproape ca nici nu se vorbeste!

    Apreciază

  2. Bogdan, ai sintetizat perfect mecanismul manipularii si al modificarii gandirii. Intrebarea e – de ce merge atat de bine la unii, iar altii sunt aproape imuni?. Cred (din ce constat la cei din jurul eu) ca totii vaccinatii agresivi (adica cei care au facut propaganda sistemului) sunt acum mari sustinatori ai Ucrainei ranite. Si invers. Cei circumspecti in a sari in vagonul vaccinului ” ca asa e „valul”, isi pun intrebari legate de ce se intampla in Ucraina, cine a generat situatia de azi, cine controleaza si „asmute” Ucraina din 2014 impotriva Rusiei, etc. E numai informare? Educatie? DNA?

    Apreciază

  3. Citește oleacă de Kant: sufletul ca substanță, existența lui Dumnezeu sunt idei ale rațiunii adică narative. Nu pot fi confirmate dar nici infirmate, ci doar crezute și mărturisite în plan practic, CA ȘI CUM ar fi adevărate. Dumnezeu a murit iar Kant este ucigașul lui. Dreptatea este puterea.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s