Creștinul, războiul și ipocrizia

Sincer, pe mine mă enervează foarte tare pacifismul ăsta ipocrit.

Un creștin este și trebuie să fie pacifist.

Eu mă consider pacifist.

Dar tocmai că sunt creștin, cred în adevărul revelat în Biblie, sunt un om educat în domenii precum istoria și științele politice, știu că e o stupizenie să cred/spun că se poate o lume fără războaie.

Lume fără războaie va fi după sfârșitul acestui sistem de lucruri care este lumea noastră, așa cum este ea și Hristos va instaura cu putere Împărăția Sa.

Până atunci, a spune că vei eradica războaieie, e ca și cum ai spune că vrei să elimini moartea.

Umanitatea asta civilizată nu a putut eradica injustiții mult mai simple, mult mai banale.

Uitați un exemplu: sunt boli care pot fi tratate, dar doar contra unor sume uriașe. E imposibil să nu vedem, uneori zilnic, cum viețile unor oameni depind de operații sau tratamente care costă….exorbitant. Pe Facebook se perindă cereri teribile: dați bani ca cineva să aibă șansa de a supraviețui.

Nu ne întrebăm: wtf? vorba geto-dacului, dacă aceste tratamente sunt esențiale ca să salveze vieți, de ce sunt așa de scumpe?

Cum de state care cheltuiesc miliarde de euro, de fapt ce miliarde? zeci de miliarde de euro pentru toate prostiile, inclusiv pentru armamente, nu pot să investească sume mult mai modice pentru ca aceste tratamente să poată fi accesibile oricărui om?

Uite că nu se poate deși e o chestiune simplă. UE a livrat miliarde de euro pentru înarmarea Ucrainei, ca să ucidă. De banii ăștia putea livra programe de subvenționare pentru toate cazurile grave de boli care nu pot fi tratate prin acoperirea asigurărilor medicale în UE.

Dar uite că nu s-a făcut.

Și voi vreți să fie ”eradicat războiul”?

Apoi ce e aia ”eradicarea războiului”? Noi, inclusiv ipocrizia pacifistă, suntem copiii războiului. E drept, al războaielor purtate cât mai departe de noi. Sau al războaielor pe care le considerăm, că așa ne învață propria istorie, eroice. Sau al războaielor care ne-au întemeiat. Vreau să știu o singură țară europeană care să nu se fi întemeiat și să nu fi supraviețuit în istorie fără războaie. Până și pașnica Elveție….

Iar „pacea” de care s-a tot bucurat Occidentul până acum a fost de fapt externalizarea războaielor.

Un creștin sincer, onest, nu poate să nu țină cont de aceste detalii care țin de natura umană. Iar dacă deschide Biblia nu are cum să nu vadă că și Dumnezeu lucrează prin aceleași instrumente. Inclusiv prin războaie.

De aia trebuie făcută distincția între pacifismul creștin și pacifismul hippie.

Pacifistul creștin vrea să evite cât mai mult cu putință războaiele, sau să le reducă impactul.

Nu își face iluzii că până la Împărăția Cerurilor (care tot în urma unor războaie se va instaura) va fi un soi de eden pacifist.

De aceea el va milita pentru dialog, concesii, disponibilitatea de a asculta cealaltă parte.

Acum, sub pretextul unui ”pacifism” asistăm la ceva profund antipacifist: demonizarea Rusiei, ca să luăm exemplul acesta concret.

Cum crezi, ”pacifistule” că vei aduce pacea dacă vei demoniza una din părțile implicate în război?

Cum crezi „pacifistule” că vei aduce pacea dacă vei înarma una din părțile implicate în război?

Cum crezi ”pacifistule” că vei aduce pacea dacă tu refuzi să asculți pe una din părți?

Pacifismul tău este o ipocrizie. Pacifismul european actual este o ipocrizie: de fapt nu vrea pace. A pus pe ucrainieni să se bată cu rușii. Ucrainienii sunt acum mercenarii Occidentului. Și chiar sunt fraieri ucrainienii care cred în lacrimile occidentalilor. Alea care sunt lacrimi sincere, sunt lacrimi de hippies cam tonți. Iar celelalte, sunt lacrimi de crocodil.

Dacă se dorea pace în Ucraina, încă de acum ani de zile era presată Ucraina să respecte la literă acordul de la Minsk.

Dacă se dorea pace în Ucraina, liderii occidentali ar fi avut un dialog real cu Rusia.

Nu s-a întâmplat nimic din toate astea….Pentru că de fapt Occidentul dorea acest război. Și, cum s-a obișnuit de ceva vreme, dorea să îl poarte alții pentru el. Iar ucrainienii s-au găsit fraierii potriviți.
Un creștin nu poate să nu fie atent la aceste detalii. Pentru că un creștin este realist. Biblia, cartea de căpătâi a creștinului, este deosebit de realistă. Nu e cu povești pacifiste.
Istoria Bisericii este iar o lecție de realism pentru creștin. El știe că Dumnezeu este cel mai mare croitor din istorie: lucrează cu materialul clientului, nu intervine El să rezolve.

Pe bune, ce creștini sunteți voi, dacă nu vă asumați realismul biblic? Care e unul plin de războaie, între altele Ce oameni serioși sunteți voi dacă nu vă asumați realismul istoric?

Publicitate

4 gânduri despre „Creștinul, războiul și ipocrizia

 1. Președintele ucrainean Zelenski ar trebui să fie recunoscător popoarelor Europei. Pentru că fiecare dintre ele a arătat (în moduri diferite) că nu sunt indiferente față de drama ucraineană. Dar să admitem că și celelalte națiuni au propriile lor interese. Națiunea ucraineană nu este singură pe lume. Oricât de mult ne doare tragedia din Ucraina, există și alte tragedii colective în istorie care merită nu mai puțină simpatie. Am văzut că niște oameni deștepți de pe Facebook nu se înțeleg nu doar cu Viktor Orbán din Ungaria, ci și cu tot poporul maghiar, pe care îi numesc „nemernici”, „prostituate” etc. Potrivit unor astfel de comentatori, ungurii ar fi acum fericiți; fericiti de ceea ce rușii le fac ucrainenilor. Dar Orban nu sprijină agresiunea lui Putin în Ucraina. Zelenski ar fi trebuit să-i mulțumească șefului statului de la Budapesta pentru faptul că autoritățile țării vecine au tratat uman un număr mare de refugiați ucraineni. Problema armelor și a relațiilor maghiaro-ruse este următoarea: oricât de curajos și carismatic ar fi Zelenski, el nu are dreptul să dicteze direcția politicii externe a unei țări. Absolut deloc! Ungaria a avut mereu probleme atunci când a fost implicată în războaie pe scară largă.

  Apreciază

 2. Ai mare dreptate, Bogdan, ca si crestin trebuie sa ne asumam razboiul. Dupa ce Rusia prin comunism a omorat mai mult decat Hitler in razboi, Rusia trebuie infranta pentru totdeaua, iar oameni ca tine sa ramana fara sponsorizarile Moscovei, ca poate incepi sa gandesti liber.

  Apreciază

  1. Vezi dumneata nene Ion, tare rău este să rămâi cu istoria studiată de prin articole de ziare sau poate chiar la ”teleșcoala de astăzi”.
   ”Rusia prin comunism” este egal cu neamul lui zelenski. Așa că observăm (destul de greu majoritatea dintre noi) că există un neam care în toate relele pe care le-a iscat pe glob, este victimă de serviciu și țipă de sare planeta toată și jumate din sistemul solar în ajutor.
   Că marea masă de purtători de adn pur rusesc au urmat celor care au făcut sfinți din familia țarului lor, iarăși nu putem să arătăm cu degetul. Că și noi am făcut cam ca ei, iar după primenirea comunismului am vrut ”o țară ca afară”. Și iată că… o avem, dovadă că nu ne rușinăm să trimitem trupe în ajutorul celor care:
   – au distrus naționalitățile conlocuitoare (care la ei ”au venit cu pământul de acasă!!! nu ca acelea de pe la noi)
   – au scos la Cernăuți placa memorială care arăta mai clar decât cadastrul al cui e… (asta ține tot de punctul de mai sus)
   – au pus cu nerușinare nava Rostock de-a latul canalului Sulina (se știe de ce și cum);
   – etc.
   Lucrurile sunt amestecate și exact ca în curtea școlii, n-ai să afli cine-i vinovat chiar dacă vezi caseta video cu ”cine a dat primul”.

   PS răspund așa de târziu, pentru că n-am mai intrat de multă vreme pe aici, pe la Bogdan. Pentru că îmi plac cele scrise de el, mă ung la suflet majoritatea articolelor, dar restul ăla mic, nu-mi este mie permis să-l eludez.
   Și să știi, că chiar gândește liber!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s