Cine este Pavel Kiseleff? Și de ce ”cancel culture” rusofob nu trebuie să schimbe numele străzii ce îi poartă numele

((Articol publicat ca editorial pe platforma Sputnik și repostat aici, pentru cititorii care nu au acces la site din pricina cenzurii impuse de România și UE).

Ne-am amuzat sau am privit cu îngrijorare fenomenul ”cancel culture”, apărut în Statele Unite și apoi ”pandemizat” în vestul Europei. Universitățile, ong-urile și apoi chiar politicienii din SUA și vestul Europei au intrat de ani de zile într-un delir sfertodoct de rescriere a istoriei și culturii după noi mofturi ideologice.
Statui dărâmate, cărți interzise, rescrierea istoriei, literaturii și culturii după mofturile și supărările ideologice și/sau sexuale ale  unor minorități guralive, păreau totuși un coșmar aproape ireal, ceva de știri mărunte, de weekend.

Cu agravarea crizei din Ucraina, însă, acest delir a căpătat și mai multă putere, fiind hrănit de justificări ”pacifiste”. Mai mult decât atât, mulți din conservatorii occidentali care criticaseră fenomenul ”cancel culture” când acesta se limita la a rescrie după mofturi gay sau rasiste, cultura și istorie, au devenit, brusc, fani ai lui, când acest delir ideologic și sfertodoct a fost instrumentalizat împotriva culturii și civilizației rusești.

În acest context trebuie pusă discuția deja tot mai accentuată în jurul schimbării numelui șoselei Kiseleff, din București, cu un nume care să dea ”slavă” presupușilor eroi ucraineni. 

Căci contele rus Pavel Dmitrievici Kiseliov, rămas în istoria românilor după numele său ”franțuzit”, de Kiseleff, a fost pentru națiunea modernă română și pentru statalitatea românească mai mult decât un patriot român.  Poate cel mai potrivit titlu pentru această personalitate este aceea de naș (moldovenii i-ar spune nănaș) al României.

Cine a fost Kiseleff?  Nobil rus, general erou în războaiele contra lui Napoleon Bonaparte (a participat la nu mai puțin de 26 de bătălii, distingându-se pentru eroism în bătălia de la Borodino),  Kiseleff este cunoscut românilor mai ales pentru perioada de 5 ani (1829- 1834) când a fost guvernator al celor două principate românești, Moldova și Valahia.

În această perioadă, generalul Kiseleff a creat bazele modernizării societății românești, a oferit primul regim constituțional, cel al ”Regulamentelor Organice”, care, atât în timpul mandatului său, dar și al domniilor ”regulamentare” de după aceea, au dus la construirea instituțiilor moderne, pe care statul român le folosește și astăzi (de la parlament și justiție modernă, la poliție și pompieri).

”Regulamentele Organice” au dus la stimularea urbanizării țării mai ales prin impulsionarea comerțului cu cereale și investiții majore în porturile dunărene. Bucureștiul îi datorează o mai bună organizare (care a permis rezolvarea problemelor ridicate de epidemii de ciumă și de holeră) și o sistematizare urbană (chiar șoseaua ce îi poartă numele a fost gândită în planul de urbanism al generalului rus).
Un alt impact important l-a avut Kiseleff asupra mediului rural, prinr regândirea contractuală a relațiilor dintre țărani și boierime, dar și prin facilitarea comerțului țărănesc care a dus la dezvoltarea târgurilor.

Tot atunci începe și impulsul pentru educația de masă, pentru alfabetizarea tuturor (în epoca Regulamentelor Organice și datorită lor, genialul Ion Creangă are parte de școală la biserica din Humulești).

După ce a părăsit Țările Române, Kiseleff a rămas un prieten al românilor și apoi a României (marea iubire a vieții lui fiind o boieroaică româncă, Alexandra Băleanu, cu care a avut copii rămași în România, cu povești interesante la rândul lor). Ca ambasador al Rusiei la Paris, contele a fost un susținător al unirii celor două Principate, fiind un factor important pentru convingerea țarului că aceasta este soluția pentru românii de la Dunăre.

Ce se știe mai puțin e că Pavel Kiseleff a fost și cetățean român, primind cetățenia Țării Românești în 1841 (anul în care șoseaua căreia acum cei cu ”cancel culture” vor să îi schimbe numele, a devenit șoseaua Kiseleff).

Strada a rămas Kiseleff de atunci și până acum (cu o întrerupere de 3 ani, când Antonescu, în plin război în URSS, a numit-o ”Regele Mihai I”). 

Cât despre rescrierea numelor străzilor și piețelor în funcție de mofturi istorice, cei ce cunosc Bucureștiul știu că în apropierea șoselei Kiseleff se găsește piața Charles de Gaulle.  Această piață s-a numit în 1939, piața Eminescu, în 1940, piața Adolf Hitler, în 1944, piața Generalissimul Stalin, ca după aceea, odată cu reorientarea ”euro-atlantică” a României, să devină Charles de Gaulle.

Deci politrucii români au mai practicat oportunist și ineficient ”cancel culture”. De ce ar trebui să o facă acum?

Publicitate

5 gânduri despre „Cine este Pavel Kiseleff? Și de ce ”cancel culture” rusofob nu trebuie să schimbe numele străzii ce îi poartă numele

  1. Acu’ ce faci? Împrumuți de la cancel culture termenul de islamofobie, și ale fobii și îl aplicați, tu și toți cei cel ling pe criminalul de Putin, la ruși? Rusobie? Vezi ce au făcut rușii în Bucha și Irpin. Sunt tare curios ce temă vei primi de la centru. Și cum vei răsuci crimă, violul și gropile comune. Mai sper că poporul ăsta de criminali să ajungă cu botul pe labe cât mai curând, pentru totdeauna.

    Apreciază

    1. „Ca sa lamurim cu „masacrul” de la Bucha…
      Pe 30 martie, rusii se retrag.
      Pe 1 aprilie, primarul din Bucea anunta „eliberarea” orasului:
      „„31 martie va intra în istoria așezării noastre și a întregii comunități teritoriale ca o zi a eliberării de orcii ruși, ocupanții ruși ai așezărilor noastre de către Forțele noastre armate ale Ucrainei”. „Astăzi afirm că această zi este fericită, o mare victorie a Forțelor noastre Armate în regiunea Kiev. Cu siguranță vom aștepta și vom face totul pentru a obține o mare victorie în toată Ucraina.” https://www.pravda.com.ua/rus/news/2022/04/1/7336396/
      Nici un cuvant despre vreun masacru.
      Pe 2 aprilie, trupele speciale ale Politiei Nationale intra in Bucea. Se filmeaza pe strazile orasului. Nici o imagine cu cadavre, nici un cuvant despre masacru:
      „Echipa Swat a Poliției Naționale a început o operațiune de curățare a orașului Bucha de lângă Kiev. În prezent, în oraș lucrează Regimentul Combinat de Poliție Națională Safari, care include reprezentanți ai unităților speciale de poliție, luptători KORD și Thor, precum și specialiști ai serviciului de explozibili. Poliția face tot posibilul pentru a restabili ordinea în teritoriile eliberate, astfel încât localnicii să se poată întoarce în orașul natal cât mai curând posibil. Oamenii legii inspectează fiecare curte și adăpost, comunică cu oamenii și ajută localnicii. Cetățenii care au fost nevoiți să îndure ororile ocupației oferă o asistență maximă forțelor de ordine”. Fotografiile arată că localnicii se plimbă pe străzile orașului, în ciuda unei operațiuni speciale de poliție. Una dintre fotografii arată un rezident îmbrățișând un apărător ucrainean. https://www.pravda.com.ua/rus/news/2022/04/2/7336657/
      Filmul de 8 minute este si pe YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Z7yIyNBMpQY
      Pe 3 aprilie se anunta masacrul din Bucha.”

      Apreciat de 1 persoană

  2. Oricât de greu sunt imaginile de îndurat, în special de către oamenii din civilizația occidentală, amintiți-vă că tocmai aceste imagini sunt fața oricărui război!
    Tot în războaiele din Rwanda 1994, Congo 2017, ex-Iugoslavia 1991 – 1996, Yemen din 2015 sau Siria din 2011, asemenea atrocități comise împotriva populației fac parte din război. Soldații care se mută în altă țară atrag atenția cu astfel de acte, nu a fost diferit în al doilea război mondial și în războaiele din secolele XIX și XVIII, războiul de 30 de ani sau în conflictul dintre Italia și Eritreea de astăzi.
    Și, din păcate, mai trebuie spus că în cele mai multe cazuri TOATE părțile implicate în război, inclusiv ucrainenii, comit asemenea acte dăunătoare.

    Apreciază

  3. Ioane, Ioane….sigur nu esti atat de naiv incat sa „inghiti” propaganda mediatica a celor ce stau cu pusca in spatele ucrainilenilor si ii mana la lupta cerand arme…de la ei. Desigur, ca sti toate astea, dar te faci ca nu intelegi, ca un troll cu misiune. Logic – ce interes aveau rusii sa macelareasca niste civili si sa se retraga de buna voie? Ca sa fie acuzati de crime de razboi? Ca si in cazul Navaly sau Skripkal, ce interes aveau sa-i „otraveasca”? Daca chiar vroiau, i-ar fi eliminat, nu doar „intoxicat, nu? Razboiul mediatic e pe fatza de multi ani, si tocmai d’aia unul ca mine ii crede pe rusi de cand a inceput „maidanul” la Kiev, un act terorist promovat si sustinut de Vest.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s