Despre Sodoma, Babilon, Occident…

De prea multă vreme, lumea occidentală este condusă de o generație degenerată. În termeni biblici, cetățenii Babilonului celui mare sunt societatea civilă care domină mass-media, universitățile și clasa politică din lumea occidentală.

Vocile normale sunt marginalizate sau chiar lichidate prin cenzură sau veritabile campanii de epurare (cum sunt campaniile ”cancel culture”, cum sunt politicile interne ce impun corectitudinea politică la nivel de universități, instituții, companii, etc.). Și mai există desigur, marea masă de oameni cumsecade, fie manipulați, fie cumințiți, fie convinși să nu se implice.

Însă nu despre vocile normale vreau să vorbesc aici.

Nimeni din cititorii mei nu poate nega faptul că ceea ce numim civilizație occidentală a dat ”check” la toate marile păcate biblice și a mai inventat câteva (nici imaginația inspirată de Duhul Sfânt a autorilor biblici nu a putut concura cu imaginația teoreticienilor ideologiei gender, de exemplu)…

Iar baiul este că toate aceste păcate, toate aceste degenerări, au devenit ”normalități”: ”normalități” civice, ”normalități” științifice, ”normalități” politice, ”normalități” culturale. Și de aceea nu poți compara etic Occidentul de acum decât cu realitățile biblice ale Sodomei, Gomorei și Babilonului.

Desigur, mi se va reproșa (și mi s-a și reproșat) că în judecata mea ignor degenerarea morală a estului. E cu ceva mai bună moral Rusia sau China? Avorturi, crime, droguri, homosexualitate, deliruri acoperite ”artistic”, se găsesc și acolo.

Clar. Păcatul se găsește peste tot. Se găsește și unde te-ai aștepta să nu fie. Homosexualitatea, pedofilia, drogurile, și-au găsit căi de intrare și în biserici și mânăstiri.
Dar există trei tipologii de păcătos: cel mai ”ideal” este păcătosul sfânt. Adică păcătosul care e conștient de păcatele sale și încearcă să le rezolve, prin rugăciune, voință.

A doua categorie este păcătosul normal. Acesta știe că păcatul e păcat, așa că are o jenă față de viața sa imorală, nu o recomandă altora, nu își transformă păcatul în ”normalitate” sau chiar virtute.
Aceasta este categoria cea mai mare, care cuprinde bună parte din lume.

A treia categorie este cea care caracterizează Occidentul, din păcate. Și este categoria despre care Biblia vorbește atunci când sunt relatările despre Sodoma, Gomora, Babilonul cel mare, etc.
Este vorba despre societăți care transformă păcatul în virtute, care consideră sfidarea divinității ceva firesc, care au ambiția luciferică de a redefini nu doar normalitatea, ci întreaga creație, după propriul plac, după propria ambiție, după propriul orgoliu.

Nu are rost să mai aduc argumente că Occidentul este aici, este noua Sodomă, în care lege și societate stau ferm de partea anormalității și păcatului, stau contra lui Dumnezeu, ajung să condamne normalitatea ca infracțiune.

Care sunt soluțiile pentru un creștin?

În cartea Facerii când se descrie istoria distrugerii Sodomei și Gomorei, această istorie începe la stejarul Mavri, cu Dumnezeu care vizitează pe Abraham, este ospătat de acesta și face un târg cu Abraham.
Se continuă cu Lot, locuitor al Sodomei, împreună cu familia lui, care e singurul găsit drept și vrednic să scape din pedeapsă. Nu vă povestesc aici, căci e un bun prilej să recitiți singuri partea aceea din Scriptură (Facere, capitolele 18-19).
vedem nu mai puțin de trei soluții complementare- dacă nu cumva una singură: una este să ne rugăm lui Dumnezeu ca să nu piară această lume de dragul drepților (sau, mă rog, păcătoșilor conștienți încă că o viață fără Dumnezeu și contra firii nu este normalitate) care mai sunt în această nouă Sodomă.
Dar ca să fim siguri că există această ”masă critică” de drepți, trebuie să: 1. fim noi drepți; 2. să fim martori ai dreptății ca și alții să fie drepți; 3. măcar să nu hrănim extinderea canceroasă a sodomizării civilizației noastre, prin compromisuri, tăceri, acceptări.

A doua soluție este să fim atenți la semnele timpului. Lot stătea în poarta cetății scrutând orizonturile. Așa trebuie să stăm și noi, gata pentru ceea ce va veni.

A treia soluție este să fugim atunci când devine evident că nu mai e nimic de făcut. E un moment când nu mai e nimic de făcut în afară de a lua tu distanță față de răul care se întâmplă, de a spune ”nu sunt ca aceștia, deși trăiesc în mijlocul lor”, chiar dacă, asemenea lui Lot, avem afaceri, daraveri, prietenii, amiciții, alianțe în cetatea Sodomei.

Deocamdată în Occident vedem că nu toți au plecat genunchiul în fața lui Baal. Iar mulți se trezesc și își dau seama că ceea ce credeau ei că e un vis frumos Beatles style, e de fapt un coșmar ideologic și o nebunie patologică.

Deci să sperăm că nu e încă vremea fugii ci că sunt șanse ca Occidentul să se convertească din nou la normalitate…. Dar să sperăm fără să ne iluzionăm.

18 gânduri despre „Despre Sodoma, Babilon, Occident…

  1. Ma uitam cum se incearca acum redefinirea ucrainenilor care tot rusi sunt, pana a decis jandarmul planetar ca nu sunt rusi, ca sunt europeni!
    Si, pentru ca avea nevoie de piata de desfacere im Europa, il manevreaza pe jelenski, tefelistul, astfel incat Europa sa intre in criza si sa o slabeasca pentru a nu fi un concurent economic. De suportat, tot noi suportam consecintele…

    Apreciază

  2. Vad ca nu se discuta deloc despre faptul ca rachetele care au lovit gara din Kramatorsk, din estul Ucrainei, folosită pentru evacuarea civililor care erau de etnie rusa, nu faceau parte din arsenalul militar al armatei ruse! O analiza atenta a ramasitelor de la racheta ar putea stabili clar provenienta acestora, dar s-a asternut o tacere sfidatoare! E normal, pentru ca in realitate rachetele erau ucrainene si omorau civili rusi, vina cazand evident pe armata rusa! Cui prodest?

    Apreciat de 1 persoană

    1. Vad ca nici tu nu discuti deloc ca rusii au folosit rachetele alea si in Cecenia si in Siria. E trist sa vezi romani putinisti, stalinisti, comunisti dupa tot ce a indurat tara noastra din cauza rusilor.

      Apreciază

      1. Serios!? Sa nu devenim penibili! Rachetele alea sunt integistrate si dispun si de serie si de numar! Au fost verificate cumva? Pana si liderul cecen Ramzan Kadîrov recunoastre pericolul extremismului ucrainean gen Batalionul Azov si afirma ca „Obiectivul nostru nu este să ocupăm orașe, obiectivul nostru este să distrugem acești nazisti si banderiști (n.r. – membrii ai unei organizații de extremă dreapta din Ucraina, numită după liderul naționalist ucrainean din Al Doilea Război Mondial – Stepan Bandera)…”

        Apreciază

      2. Hai sa o luam logic si sa trecem putin peste propaganda putinista.

        1. Rusia a invadat Ucraina.

        2. Mai devreme ai zis ca tipul ala de racheta este folosit doar de ucrainieni. Ceea ce este fals. Rusii au in arsenal rachetele alea si le-au folosit in Siria.

        3. Rachetele alea aveau instalate bombe cu dispersie, adica exact ce au folosit rusii in Siria.

        4. Chiar daca rachetele alea sunt din arsenalul ucrainienilor, ar fi putut intra in posesia rusilor, nu-i asa? Tinand cont ca au asediat cateva orase si au cucerit/distrus baze militare, nu pare chiar atat de greu de crezut. Important este cine le-a folosit, nu cui apartin. Poti tu demonstra ca au fost trase de ucrainieni?

        5. Daca ucrainienii pun mana pe niste rachete rusesti si lovesc cu ele o nava ruseasca, inseamna ca rusii s-au bombardat singuri?

        6. Rusii bombardeaza de 50 de zile orase ucrainiene. De ce bombardamentul asta ar fi de fapt ucrainean si nu rusesc? Cu ce ar schimba asta perceptia razboiului de o parte sau alta?

        Sau vrei sa spui ca ucrainienii se bombardeaza singuri de aproape doua luni? De ce? Ca sa obtina ce? Casti din Germania? Oricum NATO nu intervine direct pentru ca nimeni nu vrea sa riste un razboi direct cu o putere nucleara. Exact, NATO, marele baubau al rusilor, nu ataca nici macar acum Rusia, acum cand ar avea motive. Fiindca NATO si tarile NATO nu vor un razboi nuclear. Tarile NATO o duc foarte bine, nu au nevoie de ierni nucleare. Asadar, nu tine deloc porpaganda ruseasca ca ucrainienii se omoara singuri ca sa primeasca casti din Germania. Nici propaganda ruseasca ca NATO vrea sa atace rusia.

        Cea mai mare minciuna pe care au crezut-o si inca o cred multi rusi si pro-rusi este ca NATO ar vrea sa atace tara cu cel mai mare arsenal nuclear din lume.

        Apreciază

      3. Tot ce ai spus este un paradox! Ucrainenii nu se bombardeaza singuri! Ucraineni bombardeaza si ucid civilii si copii rusi din provinciile din Ucraina locuite in totalitate de rusi! Si asta nu de ieri de azi, ci inca din 2014, de la lovitura terorista dirijata de SUA-NATO denumita Euromaidan, comisa chiar in timpul jocurilor olimpice de la Soci! Asa si cu rachetele alea din gara din Kramatorsk: au ucis numai civili si copii rusi! Si vina a fost data de Ucraina evident pe armata rusa!

        Apreciază

      4. Enterprise, fie esti troll moscovit, fie esti spalat pe creier.
        Pana acum doua luni pana cand Rusia a invadat Ucraina, nici unul dintre voi nu vorbea de copiii rusi ucisi de ucrainieni. (Fiindca nu prea existau). Atunci erati ocupati cu covid si cu chipurile 5g din vaccin. Dar de acum doua luni v-a schinbat sputnik foaia.

        De ce nu a documentat Putin toate crimele comise de ucrainieni? De ce nu a demarat investigatii pentru crimele comise de ucrainieni? E impotent Putin? Nu putea Putin sa demonstreze lumii intregi un genocid care se intampla sub nasul tuturor? Hai serios acum :)) Chiar atat de amarat e Putin incat nu poate demonstra un genocid, tinand cont ca teritoriile alea sunt locuite de rusi si ca sunt invadate din 2014 de soldati rusi. Putea sau nu putea Putin sa cheme toate organizatiile internationale din Vest, din China, din Europa, din Siria din India, din Brazilia, din Kazahstan si de unde mai vrei tu sa arate astfel lumii intregi ce se intampla cu rusii de acolo?
        De ce nu a facut asta?

        Apreciază

      5. Putin reclama acele crime inca din 2014. Sunt adevarate rapoarte. Numai ca in media SUA si Occident erau ascunse si nu preocupa pe nimeni. Cui sa-i pese? Deh, exista numai ucraineni foarte buni si rusi criminali! Pana la 15000 de civili rusi ucisi de extremisti ucraineni din 2014 si pana la interventia militara a lui Putin din februarie! Ce, pasa cuiva de copii ucisi de extremistii ucraineni din Donbas si Lugansk pana la interventia rusa din Ucraina? Nu se gasea nimeni sa aprinda macar o lumanare pe la ambasadele rusesti! By the way, stii cate conflicte militare sunt actualmente pe mapamond in care mor zeci de mii de oameni zilnic? Dar ce, intereseaza pe cineva? Nu-i pasa nimanui, nu doare pe nimeni!

        Apreciază

  3. Sa nu uitati niciodata ca l-ati sustinut pe putin si crimele lui de razboi.. Niciodata sa nu uitati, domnule editorialist sputnik, crestin, teolog si analist politic cu ce v-ati ocupat in postul Pastelui in anul 2022. Sper ca nici romanii nu vor uita cine sunteti cu adevarat.

    Apreciază

    1. Iarasi CNN? De cand CNN-ul american a devenit singurul criteriu infailibil de Adevar!? Parcă se repetă anii 50, 60, când America era isterizată de frica unui atac nuclear sovietic. Așa acum lumea întreagă este copleșită de frica reală sau indusă de politicienii vremii in concubinaj cu mass-media gen CNN, și dintr-o dată problemele militare sunt pe primul plan. Nu se mai aude de combustibil, mâncare, apă, poluare, pe acestea le-am rezolvat. Nu s-a rezolvat problema cu Covidul, dar a trecut pe planul doi, după doi ani când nu se auzea decât despre ea. Acum tot ce este Ucraina, război, militar, este number one! Se cheltuiesc miliarde și miliarde pentru distrugere și crimă, omenirea nu a învățat nimic din istorie, mai ales din cea recentă.
      Poate Sodoma și Gomora vor fi fost o repetiție pentru actul final al acestei piese de teatru, care se cheamă planeta Pământ!

      Apreciază

      1. Ce au reusit propagandistii kremlinului si idiotii utili ai lui Putin in toti acesti ani este sa va faca sa credeti ca totul este fake news. Nikic nu mai este adevarat. Totul este fake, in afara de ceea ce spune Rusia, bineinteles.
        Tot ce citesti este fake news. Dar cand Lavrov spune ca rusii nu au atacat niciodata o alta tara sau ca ucrainienii se omoara singuri, ei bine, asta e adevarul pur. Fiindca KGB-ul nu are nici un interes sa minta. Este incredibil ca ati ajuns dupa zeci de ani de comunism sa mai credeti o iota din propaganda KGB.

        Sigur, si americanii au facut acelasi lucru cand au atacat Irakul. Stim. Aceleasi arme chimice de distrugere in masa care nu au fost gasite de nimeni niciodata. Iata ca aceeasi carte o joaca si KGBul acum, practic troleaza cu acele arme biologice ale ucrainienilor, folosind exact aceleasi minciuni. Si, in mod miraculos, iar ati cazut victime propagandei si minciunilor.

        Apreciază

    2. Războiul brutal dus de armata rusă în Ucraina și faptul că încrederea românilor în Rusia este la doar 7.5%, potrivit unui sondaj INSCOP, face dificilă susținerea pe față a dictatorului de la Kremlin.
      Așa încât, trolii Moscovei încearcă o relativizare a realității. „Putin e un criminal corupt, dar…”
      Iar după acest „dar” urmează o serie de afirmații care să arate că nici în UE nu e mai bine, că nici NATO nu e mai nevinovat.

      Apreciază

      1. Oare increderea romanilor in Rusia nu se datoreaza unei media corupte, neprofesioniste si analfabete! Nu e o problema pentru dvs ca ziaristi de genul Lucian Mindruta sau Radu Tudor sunt reprezentativi pentru societatea romaneasca in aceste timpuri!? Si consecintele care sunt? Daca te uiti la preturile de prin magazine zici ca sanctiunile economice au fost impuse Romaniei! Atat timp cat ne limitam sa dam limbi in fund americanilor, trebuie sa suportam si consecintele aferente noi ca romani! Da, noi romanii suportam consecintele, nu ungurii! Pentru ca deh, frica si preocuparea noastra cea mare e sa nu ne cucereasca Putin!

        Apreciază

  4. Salut! Vezi ca pe canalul politic de pe telegram au invadat sodomitii cu spurcaciuni ! Eu ti-am zis sa dezactivezi comentariile, daca sa blochezi trolii nu se poate…

    Apreciază

  5. Hristos a inviat! Roaga-te pentru pace, nu mai aplauda dictatura putinista si nu mai promova in Romania putinismul, domnule teolog. Iesi din mizeria asta in care te-ai bagat, lasa sputnikul sa moara pe limba lui. Fii curajos, Bogdane, recunoaste ca ai sustinut un criminal de razboi si ca ai gresit cand te-ai angajat pentru propaganda kremlinului in Romania. Sputnik nu e calea, iar lumina nu vine de la putin, ci de la Dumnezeu. Spovedeste-te zilnic ca esti plin de pacate si ai mainile patate de sangele copiilor din Ucraina. Cum mai poti intra in Biserica lui Dumnezeu patat de sangele nevinovatilor din Ucraina? Fii om, fii bun, fii crestin chiar daca asta nu iti aduce o simbrie in zilele astea.

    Apreciază

Lasă un comentariu