La ce ajută pelerinajele la Zelenski?

(editorial Sputnik)

La o zi după vizita unei delegaţii de politicieni români de prim rang la Kiev,  a venit rândul vizitei domnului Florin Cîţu în capitala Ucrainei.

Ca şi în cazul discursului lui Vladimir Zelenski din Parlamentul României, politicienii români au încercat să tragă „pe spuza” lor evenimentul pelerinajelor la Kiev, care, speră ei, îi va legitima electoral, dar mai ales în ochii superiorilor ierarhici din UE şi NATO.

Practic, vizita la Kiev a fost gândită pentru a transmite implicarea şi loialitatea oficialilor români faţă de cauza NATO.  De aceea, fără să existe o agendă concretă pentru discuţii, fără să existe o motivaţie reală în afară de oportunitatea fotografică, au avut loc vizitele oficiale ale premierului şi celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului României.

De aceea singurul rezultat concret al acestor vizite este o succesiune de cadre fotografice în care demnitarii români reuşesc mai mult sau mai puţin inspirat, să mimeze tristeţea, suferinţa şi mânia. Dar şi fotografii în care stau cu veste antiglonţ pe ei, deşi cei din jurul lor nu simt nevoia unei astfel de protecţii, dar care ar trebui să sublinieze o imagine eroică, de cheguevaras la pensie.

Tot ce iese ar putea fi considerat o caricatură, un joc de-a eroismul al unor imaturi bătrâni ce ocupă demnităţi mult peste potenţa lor intelectuală. Însă din păcate este o caricatură periculoasă. Lumea se găseşte într-o gravă criză de securitate pe care tot mai mulţi o consideră a fi al treilea război mondial.

În acest context, pozele războinice, răţoielile penibile, angajamentele de diverse tipuri, sunt riscuri de securitate pentru România. Iar aceste riscuri de securitate pentru ţară sunt asumate pentru ca nişte personaje submediocre intelectual şi politic să poată să pozeze în războinici.

Îi legitimează electoral această succesiune de pelerinaje la Zelenski? Chiar plecând de la premisa că mare parte din societatea românească ar empatiza cu cauza ucraineană, aceste scenete nu fac altceva decât să pună în evidenţă goliciunea amărâtă a „elitei politice” româneşti.

Discursul din Parlament al lui Vladimir Zelenski, sabotat de incompetenţa tehnică a Parlamentului României, a fost prilej ca o naţiune întreagă să audă discursul citit cu greu, la un nivel de caporal care a terminat cu dificultate 10 clase, al unui personaj care a ajuns, Dumnezeu şi Satan ştiu cum!, general de 4 stele, „doctor în ştiinţe militare”, ba chiar şi prim-ministru al României.  Deşi este evident pentru oricine că e o performanţă pentru sărmanul domn că ştie să se semneze.

La fel, domnul Cîţu nu va rămâne din vizita sa istorică la Kiev decât cu imaginea în care, cu părul nespălat, cu hanoracul tras peste vesta anti-glonţ, părea un mic traficant de frontieră, prins cu nişte cartuşe de ţigări prost ascunse pe sub haină.

Nici domnul Ciolacu nu poate rămâne cu vreo imagine legitimantă decât în măsura în care eforturile sale de a mima suferinţa şi implicarea sufletească vor fi apreciate de o companie care promovează medicamente anti-diareice.

Însă dincolo de criza de imagine a statului român, de care este singur responsabil, promovând submediocritatea în demnităţi, există criza de securitate a României, o ţară şi un popor care sunt atrase pe zi ce trece într-un război ce nu este al lor şi ce nu le va aduce nimic bun.

Publicitate

12 gânduri despre „La ce ajută pelerinajele la Zelenski?

 1. Romania este atrasa in acest razboi de catre Rusia.

  Acest razboi a fost pornit de Rusia.

  Va este frica de razboi? Ar trebui sa va fie. Dar moartea e preferabila unei vieti cu bocancul sovietic ateist pe grumaz.

  Dumnezeu sa ne ajute!

  Apreciază

  1. Păi du-te, luptă în Ucraina și fă-ne tuturor un bine murind. Așa scapi și tu de ”bocancul sovietic ateist”, scapă și România de un prostănac cu convingeri, se bucură și naziștii ucraineni că au carne de tun….

   Apreciază

   1. Un raspuns demn de un copil de securisti, actual propagandist pentru URSS. Stiu ca nu vina ta ca parintii au fost securisti. Dar probabil rusinea de ei te-a facut in cele din urma sa evoluezi atat de urat si de sinistru.

    Ce o fi in sufletul tau negru numai Dumnezeu stie. Cat de suparat esti pe lumea asta toata fiindca ai ajuns in halul asta, un barbat singur, fara copii, neiubit de nicio femeie, fara prieteni, fumator, alcoolic, un suflet murdarit de viciul malahiei, un om urat la suflet si la trup, un gargui plin de fiere imbracat in piele umana, ocolit acum si de prietenii de pe internet, un onanist de care rad toti universitarii si studentii cand te mai inscrii la o facultate ca sa ai reducere la cfr, un pseudo-intelectual care delireaza beat pe facebook, un propagandist negru in cerul gurii si suparat pe lume fiindca viata lui a fost un sir neintrerupt de ratari.

    Calugareste-te si lasa propaganda sovietica. Traieste in post si rugaciune tot restul vietii, ai facut prea mult rau pe lumea asta.

    Apreciază

  2. Matei, vrei sa sti adevarul informandu-te din mai multe surse si citind instoria (mai veche si mai recenta), sau contribui cu lozinci si invective la adresa dl. Duca? Hai sa le luam pe rand.
   1. Rusia a pornit acest razboi – aparent, da, asa este. Dar daca stim (si „adevarul ne va elibera”) ce s-a intamplat in Ucraina (o tara artificial creata acum 100 de ani) in ultimii 30 de ani, si inspecial ultimiii opt, vedem clar ca Rusia nu avea alta solutie. Cum un barbat caruia nevasta si copiii sunt agresati continuu nu poate sta prea mult deoparte si pana la urma trebuie sa intervina in forta. Lovitura de stat din 2014, sustinuta de SUA in mod public si direct, si ceea ce a urmat dupa aceea, a fost de fapt inceputul agresiunii impotriva Rusiei si a rusilor din Ucraina. Detaliile le poti afla daca vrei.
   2.Atacul personal abject asupra dl. Duca – nu il cunosc, nu-i stiu istoria. Dar propagandist pentru URSS? De unde pana unde? Te dovedesti superficial si neglijezi realitatile, de unde deduc esti fie rau intentionat (troll platit pentru a semana neincredere) fie gandesti cu CNN-ul, nu cu capul.
   3. Pana acum, apele s-au cernut in majoritatea societatilor, inclusiv romaneasca (si Covid-ul a ajutat mult in privinta asta) – cei care vor sacrifica tarile lor de dragul intereselor „stapanului de la Washington”, si cei care gandesc liber, se informeaza din mai multe surse , citesc istorie, cantaresc oamenii politici, tin minte pe termen lung cum s-au pus problemele si cum dublul standard e aplicat. Alegea e a fiecaruia dintre noi, dar tine si de cum suntem lasati de Dumnezeu.

   Apreciază

 2. Chiar citeam in Libertatea ca <>
  O fi caterinca sau e din categoria „gura pacatosului adevar graieste!”
  Vorba aia: Sa fim aparati bine, daca ai cu cine si cu ce!

  Apreciază

 3. Ce ne facem cu „fratii” nostri moldoveni care aproape jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova cred că NATO și Vladimir Zelenski sunt vinovați pentru războiul din Ucraina, arată datele unui sondaj publicat de IMAS Moldova pe 20 aprilie. Scriitorul Vasile Ernu a discutat cu Doru Petruți, sociolog și director IMAS Moldova, despre concluziile sondajului.
  Citeşte întreaga ştire: „Este dureros să vezi că atât de mulți moldoveni consideră justificat ceea ce face Rusia în Ucraina”. Interviu cu șeful IMAS Chișinău despre sondajul care dă imaginea țării vecine.

  Apreciază

 4. De ce îngăduie Dumnezeu ce se întâmplă în Ucraina
  „Nu cred că-l îngăduie, se rușinează de lipsa noastră de omenie. Tot ce vedem lovind, ucigând nu-i din îngăduința lui Dumnezeu, este din îngăduința prea multului uman care se crede Dumnezeu. Între marile ispite ale oricărui dictator este să se creadă Dumnezeu. Poate că iese în planul puterii absolute militare, politice, dar în planul nemuririi nu are nicio șansă”, a spus părintele Necula.

  Apreciază

  1. Pope Francis reached out to Putin three times asking to allow the ship with a Vatican flag to evacuate civilians trapped in Mariupol’s Azovstal steel mill, but all three times his requests were rejected, according to the Italian newspaper Il Messaggero

   Apreciază

   1. Acolo la Mariupol se infiltreaza in coridoarele umanitare fortele extremiste si paramilitare ucrainene, care masacreaza civilii rusi si ataca soldatii rusi. E foarte complicat sa construiesti un coridor umanitar. Rusia incearca din rasputeri sa construiasca cordoane umanitare, dar sunt atacate de extremistii ucraineni, care omoara oamenii din aceste coridoare, si astfel propaganda mediatica da vina pe rusi ca omoara oameni, care in realitate sunt omorati de ucraineni si extremisti SUA si NATO concentrati acolo!

    Apreciază

 5. „Conducătorii bisericii noastre sunt încă lachei ai regimului comunist”, spune Edelchtein, asigurând că Patriarhia Moscovei a fost reînviată în 1943 de un „satanist”: Stalin.

  Cu toate acestea, cei doi preoți nu se prezintă ca disidenți și, în numele unității Bisericii Ruse, care a cunoscut schisme teribile de-a lungul istoriei sale, nu îndeamnă la nesupunere față de patriarh.

  „Dacă o persoană comite un păcat, se compromite pe sine, dar nu întreaga Biserică”, spune Ioan Burdin.

  La începutul lunii aprilie, s-a retras din serviciul activ și se gândește la viitorul său, în interiorul sau în afara Bisericii.

  Provenind dintr-o familie religioasă, dar hirotonit abia în 2015, după o carieră de jurnalist, el ține să își respecte „convingerile intime”.

  „Dacă, în cadrul acestei Biserici, voi vorbi în cenzură, dacă voi înceta să mai spun că un păcat este un păcat și că vărsarea de sânge este inadmisibilă, atunci, încetul cu încetul, voi înceta să mai fiu păstor”.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s