Suntem în al treilea război mondial. Ne place, nu ne place, aceasta este situația pe care trebuie să o administrăm în acest moment, cu speranța că vom ieși cât mai mulți întregi, sănătoși și, ideal, victorioși, din această reașezare a lumii.
Dar cum a început? Pentru ce nu se putea altfel?
Războaieie nu încep dorite de cineva, ci încep atunci când se ajunge la o fundătură a dialogului și argumentul forței este singurul care mai rămâne la dispoziția forțelor. Războiul începe când nu mai e nimic de negociat. Războiul mai începe când părțile nu mai au deloc încredere unul în celălalt.
Însă să nu facem filosofie. Să vorbim despre acest război, care angajează pe de o parte Rusia, China, marile puteri ale lumii a treia și aliații lor, iar pe de altă parte SUA, UE și aliații lor.
Acest război se desfășoară acum în Ucraina și, cu tot cinismul, să ne rugăm ca să se desfășoare mai departe doar în Ucraina.
Însă miros de praf de pușcă se simte în tot mai multe locuri. Transnistria, fosta Iugoslavie, Siria, Irak, Taiwan, insulele Solomon, Afganistan, Pakistan, regiunea Sahel: peste tot sunt încercări și provocări pentru a crea noi fronturi.
De ce se întâmplă în Ucraina?
Pentru că, în Ucraina, de 8 ani de zile se poartă un război civil. În urma unei lovituri de stat, instrumentalizată de SUA și UE (și aici sunt deja toate datele care să confirme afirmația aceasta) o succesiune de guverne naționaliste au avut două direcții: persecutarea minorităților naționale (inclusiv cea românească, dar prioritar cea rusească- care e cel puțin 33% din populație) și provocarea Rusiei.
În acești 8 ani de zile, în tăcerea complice a mass-mediei occidentale, s-a purtat un război civil ucrainean al regimului de la Kiev cu etnicii minoritari.
În acești 8 ani de zile, cu complicitatea UE și SUA, armata ucraineană (care, dacă urmărești știrile, este doar un personaj secundar în acest război) a fost înlocuită treptat de structuri paramilitare bine înarmate și antrenate.
În acești 8 ani de zile, cu asistența ipocrită a diplomației UE, Ucraina a semnat mai multe acorduri, nerespectând vreunul.
Practic operațiunea rusească (care nu e un război, ci operațiune într-un război civil de 8 ani de zile) a venit după eșecul ultimului efort (al patrulea major) de a ajunge la un acord cu privire la ce se întâmplă în Ucraina.
Însă ce s-a mai întâmplat în Occident în acești 8 ani?
Nu o să îți spun ție, prietena mea cu valori clare, conservatoare, că Occidentul a devenit tot mai mult un totalitarism în numele ideologiilor progresismului.
Însă o să îți spun despre relația Occidentului cu Rusia.
De 8 ani de zile a reînceput, încet dar evident, o campanie de demonizare a Rusiei. O campanie mediatică, o campanie politică….
Să aduc aminte de poveștile hilare cu Noviciokul, teribila toxină care se pare că nu ucide pe nimeni, dar care a provocat reacții isterice ale Marii Britanii și UE contra Rusiei, cu povești tot mai penibile, cu ”toxina” băgată în chiloți sau alte dileli bune pentru creierașe odihnite de hipsteri?
De inventarea în cancelariile și mass-media occidentale a unor ”eroi” și ”disidenți” ruși care din prea multă dragoste de Rusia ar fi dorit transformarea ei într-o anexă a Occidentului? De faptul că Rusia, cu foarte multă dificultate, a reușit să destructureze rețeaua Soros de la ei din țară, lucru care a dus la isterizarea Occidentului contra lor?
De poveștile hilare cu Rusia care fraudează alegeri în SUA și prin toată lumea? De campaniile cu ”Russians did it!”?
Practic, cu criza ucraineană și isteria rusofobă s-a construit o prăpastie între Occident și Rusia și s-au creat condițiile pentru al treilea război mondial în care ne găsim.
Rusia a intervenit să își protejeze interesele și etnicii. Nu a făcut-o niciun moment în vreun mod inedit pentru practicile de politică internațională.
Toate marile puteri își protejează interesele de securitate cu armele și, de obicei, celelalte mari puteri închid ochii în astfel de situații.
SUA a invadat Afganistanul și Irakul, a atacat Siria și Libia, are operațiuni militare cam peste tot în lume, dar nici Rusia, nici China, desigur nici UE, nu au considerat aceste războaie ca fiind altceva decât reglări de conturi în sfera de influență a SUA.
Franța ”pacifică” Sahelul și este implicată în multe mizerii prin Africa, dar nu se crează coaliții contra intereselor sale de mare putere, La fel și Uk.
Rusia, o mare putere de modă veche și cu o diplomație de clasă, nu a fost polițai global în contextul acestor războaie, cele mai multe nelegitime, oricum mai nelegitime decât intervenția rusească în Ucraina.
Și se aștepta, probabil, la fair play. În definitiv, Rusia nu intervine ca SUA în Afganistan sau Irak, pentru că nu se mai vinde bine Coca Cola acolo, ci intervine pentru că o populație rusească este persecutată și la frontierele sale se construiește de ani de zile o coaliție a urii contra sa.
În loc de fair play, Rusia a ”beneficiat” de o campanie de demonizare pe cât de absurdă, pe atât de imbecilă. Și a văzut cum toate statele din zona NATO au pornit la război contra sa.
Ucraina beneficiază de susținere armată din partea NATO. Și nu puțină. Un război care trebuia să se închidă într-o lună de zile va dura minimum un an, în cel mai fericit caz, dacă nu se va extinde, pentru că NATO folosește Ucraina ca pumn al său în lupta cu Rusia.
De asemenea, a venit un adevărat război economic. De acesta însă Rusia era pregătită. Dovadă că Rusia are deja monedă stabilă și economia echilibrată, în timp ce Occidentul descoperă că și-a dat singur foc la cămară.
Însă războiul a devenit mondial pentru că multe puteri frustrate din lume, frustrate de hegemonia occidentală, au descoperit că Rusia se bate de fapt și pentru ele. Așa că au început să miște și ele în direcția unei lumi ….multipolare. Nu atât de dragul Rusiei cât din propriile interese și din ură față de Occident.
Căci Occidentul, acest amestec de trufie neocolonială și prostie ideologică, a capitalizat multă, multă ură.
Iar ipocrizia occidentală se vede în acest conflict din Ucraina.
Oricum, lucrurile merg, din păcate, în direcția unui conflict lung, mondial, care va schimba radical la față lumea. Indiferent de cine o va câștiga….
Acum să revenim la etică. Ne place mult să privim războaiele în narative din astea, de basm. Așa învățăm și istoria: războaiele sunt între buni și răi. În care buni sunt cei care ne plac nouă și răi cei care ne displac nouă.
Chiar tu spuneai ”mulți dintre voi considerați că atunci când între doi vecini există disensiuni și fiecare îl suspectează pe celălalt de intenții necurate, este absolut în regulă ca unul dintre ei să sară gardul în ograda celuilalt și să-i ia gâtul preventiv, pentru că metoda prin care își face dreptate singur nu contează.”
Hai să îți dau un exemplu în istorie de ceva și mai rău, că implică înjunghiere pe la spate, nu doar intrat cu parul.
În primul război mondial, un mic regat era parte a unei alianțe ce intrase în război cu o altă alianță. Micul regat s-a scuzat că nu poate respecta alianța, că nu poate intra în război, că e prea mic, nepregătit, nu întrunește condițiile militare, etc.
Aliații săi i-au spus ”bine”.
După doi ani însă, când aliații săi erau în belele, micul regat s-a aliat în secret cu dușmanii lor și i-a invadat peste noapte.
Ai recunoscut personajele?
Micul regat este România, aliații sunt germanii și austriecii, iar invazia a vizat Transilvania.
Acum toți românii celebrează acel război în care ne-am trădat aliații și am încercat să îi lovim pe la spate ca ….marele război al reîntregirii naționale. E semn de patriotism să aplaudăm și să celebrăm acea trădare.
Care e morala?
Morala e că războaiele nu au niciodată o morală prin ele însele. Au morala pe care le-o dă propaganda sau istoria propagandistică.
De fapt, cum spun diplomații și specialiștii în politici internaționale, singura morală care trebuie să te mâne în diplomație și politică externă, dar și în război, este interesul național.
Nu porți războaie ca să salvezi democrația, să „bring democracy” cu bomba, să aduci libertatea sau alte aiureli. Porți războaie ca să promovezi (cu sânge, cinism, duritate) interesele naționale ale țării tale.
Nicio țară nu face altfel, chiar dacă toate propagandele statelor vin cu poezele și atentate la corazon, că de fapt scopurile ar fi nobile și cavalerești.
Iar aici vine întrebarea: ce trebuie să facă România? Care sunt interesele sale? Și abia aici cred că poate începe polemica legitimă.

Euromaidan-ul a fost un adevarat act terorist, organizat, instrumentalizat si monitorizat de SUA si tarile NATO, si desfasurat in mod cinic chiar in timpul Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci. A fost o adevarata actiune terorista inlaturarea presedintelui Ianukovici atunci, poate unicata in istorie prin amploarea si dimensiunea sa. Cu atat mai mult cu cat regimul Ianukovici fusese recunoscut in prealabil si aprobat legal de toate tarile si marile puteri internationale, inclusiv SUA. Barack Obama si Victoria Nuland au o mare vina pentru ce s-a intamplat atunci la Kiev, unde au fost inclusiv multi oameni impuscati si asasinati!
ApreciazăApreciază
Pentru cine are un spirit analitic nu e greu de constatat ca spre deosebire de extremistii NATO sau nazistii ucraineni, armata rusă nu folosește metode barbare, bombardamente în masă ca la Hiroshima, ca în Vietnam, unde au fost ucisi 2 milioane de oameni cu „agentul Orange”, sau ca în Irak. În Irak și-au pierdut viața un milion de civili, ca să nu mai vorbim despre cum s-a creat Statul Islamic. Unde sunt tribunalele militare care trebuiau să spună că SUA a permis crearea Statul Islamic, care a apărut în urma invaziei Irakului, unde au murit un milion de civili?
Armata rusă își îndeplinește operațiunea cu respectarea convențiilor internaționale privind purtarea războaielor. Un obiectiv important este salvarea vieților populației civile din Ucraina. Istoric vorbind, Ucraina este pentru rusi un popor frățesc, iar populația este victima organizațiilor naziste, teroriste.
Limba ucraineana si limba rusa, e cum ar fi, prozaic vorbind, limba romana si limba moldoveneasca.
Degeaba vor unii sa scoata acum limba ucraineana, ca o limba europeana; e strict o limba slava, rusofona!
ApreciazăApreciază
In acesti 8 ani, ce a facut Rusia?
Putea strange toate dovezile posibile, putea aduce observatori din China, India, Brazilia, Ungaria plus toate celelalte tari care nu au sanctionat Rusia dupa ce a invadat Ucraina? De ce nu au facut-o atunci pentru a demonstra atrocitatile comise de ucrainieni? Cine mai crede minciunile rusilor azi? Cine sa ii mai crrada cand ei denazifica o tara care are un presedinte evreu. Au ajuns sa il numeasca si pe Hitler evreu. Nu stiu ce istorii sa mai inventeze. E comic daca nu ar avea arme nucleare. Chiar si asa rade toata planeta de ei, au ajuns o bataie de joc. E timpul denuclearizarii si ruperii Federatiei Ruse in mai multe benzinarii, cum bine aratau si chinezii pe la tv. Rusia, in forma acutala este un pericol pentru stabilitatea lumii.
ApreciazăApreciază
Nazismul nu este numai o ideologie antisemită, ci si una rasistă, ultra-naționalistă, populară, socială, anti-etnica, antiliberală și antidemocratică. Își are rădăcinile în mișcarea völkisch care s-a dezvoltat pe la începutul anilor 1880 în Imperiul German și în Austro-Ungaria. Din 1919, după primul război mondial, a devenit o mișcare politică independentă.
ApreciazăApreciază
Păi a adus. Dar dacă tu crezi doar propaganda de la CNN și Fox News, iar ăștia nu au dat dovezile, atunci ce să faci?
Tu ai preferat oricum să crezi că rușii au folosit teribila toxină Noviciok în chiloții lui Navalnîi, dar toxina nu a mers. Ai crezut în eroii din insula Șerpilor, ai crezut în ”fantoma Kievului”, crezi în masacrul de la Mariupol.
Cum probabil ai crezut în vaccin, în importanța măscuței și restricțiilor ca să nu faci viroză.
De 2 ani de zile vorbim de un segment de societate cu creierul bine dresat, care va pune botul la propaganda oficială occidentală, oricât de absurdă ar fi ea.
ApreciazăApreciază
Daca tot traim in trecut sau mai bine zis Rusia si propaganda ruseasca traieste in trecut, atunci de ce sa ne oprim la SUA?
Imperiul Roman a cotropit sute de popoare. Atunci, dupa logica ruseasca, daca Imperiul Roman a facut asta, inseamna ca si Rusia poate cotropi Ucraina, Georgia, Belarusul, Moldova etc.
Oricat ati incerca acum, singura tara vinovata pentru tot ce se intampla si se va intampla este Rusia. Nu mai puteti da vina pe Soros, pe oculta, pe Ciolos, pe laptopul lui Biden, pe Bill Gates, pe nanochipuri, pe Rafila – pe nimeni. Putin si prietenii sai trebuie sa dispara.
ApreciazăApreciază
Daca ai amintit de Imperialism, atunci oare nu SUA si NATO au abuzat si abuzeaza in continuare de influența politică și economică atat in Ucraina cat si în alte țări, până la inclusiv supunerea și integrarea lor în propria sferă de putere si de decizie!? Atunci acest abuz nu implică oare din partea SUA si NATO stabilirea și menținerea unei relații economice, culturale sau teritoriale INEGALE in raport cu Rusia? Adica, in cazul lui Putin, chiar s-a intalnit Hotul cu Prostul?
ApreciazăApreciază
Cine nu a lasat Rusia sa se dezvolte? Ca dictaturile, in general, raman in stadiul in care a ramas Rusia, nu e vina NATO sau SUA. Rusilor nu le este frica de NATO, SUA sau China, nimeni nu poate ataca una dintre cele mai mari puteri nucleare de pe pamant.
Deci Putin nu a invadat Ucraina pentru ca se teme militar de NATO sau de SUA. Nici pentru ca NATO a invadat Irakul si alte povesti. Nici pentru ca sunt nazisti in batalionul Azov. Nici pentru ca evreii din Ucraina sunt nazisti. Nici pentru ca Israelul este nazist. Ci doar pentru a reface granitele URSS. Pentru Putin, cea mai mare nenorocire de pe pamant nu a fost Holocaustul sau milioanele de rusi ucisi dr Stalin sau milioanele de ucrainieni infometati de Stalin, ci destramarea URSS dau romanii torturati si reeducati si ucisi la Pitesti.
De aici si invaziile Belarusului, Georgiei, Ucrainei si curand Moldovei.
Dupa invazia Ucrainei de catre Putin, sa fii roman si sa mai faci propaganda sovietica inseamna sa fii fie ticalos, fie prost. Cei care sunt platiti de Rusia sa faca propagada sunt, fara indoiala, ticalosi. Iar ceilalti, idiotii utili, sunt intr-adevar prosti.
Asadar, in cazul tau, tind sa cred ca s-a intalnit ticalosul care face propaganda sputnik cu prostul, adica cu tine.
Sanatate si lasa replyurile pe viitor, fiindca nu ma intereseaza catusi de putin sa dialoghez cu idiotii utili.
ApreciazăApreciază
Gata, te-ai calmat? Ei, pe Ciolos chiar nu da nimeni vina, aici e vorba de lucruri serioase. Nenorocirea e ca Ciolos e clonat in milioane de exemplare.
ApreciazăApreciază
In plus, Rusia a fost complice la toate razboaiele pe care le-ai enumerat.
Ar fi trebuit sa sanctioneze tarile NATO, sa le taie gazul, petrolul, sa le puna sa plateasca in ruble sa le ameninte cu razboiul nuclear. Dar erau buni banii murdari de sange ai NATO. Acum isi aminteste Rusia de razboaiele trecute? Acum, cand a invadat o tara vecina? Moralistii planetei.
ApreciazăApreciază
Sprijin nu înseamnă neaparat complicitate!
Mai degrabă cei responsabili din lumea occidentală se lasă cumpărați și devin complici. Putin nu a fost descurajat de faptul că, în opinia sa, democrația occidentală ar trebui respinsă în mod fundamental.
ApreciazăApreciază
Rusia este un Imperiu colonial, care nu s-a modernizat niciodată politic, ceea ce înseamnă că opinia publică nu contează. Rusia și-a pierdut coloniile după căderea Uniunii sovietice și a comunismului. Rusia a declarat un război de cucerire colonială, nesocotind tratate semnate chiar de ea (Da, știu, nu Federația rusă ci URSS- vinde narativa asta altor proști). Rusia a invadat Ucraina, bombardează populația civilă, inclusiv minoritarii ruși pe care vrea să-i apere de persecuțiile naționaliștilor ucraineni. Ți-ai încasat salariul de la Sputnik lunile astea de când a început invazia?
ApreciazăApreciază
Când Franța trimite trupe în Sahel este un imperiu colonial care nu s-a modernizat niciodată politic?
Că nu e referendum în Franța dacă armata franceză să schimbe sau nu regimuri prin Africa.
Când SUA face isterii, exact ca Rusia, când insulele Solomon au semnat un pact de securitate cu China și vor baze militare chineze acolo, e un imperiu colonial care nu s-a modernizat niciodată politic?
Articolul meu subliniază tocmai dimensiunea aceasta: a comportamentului marilor puteri, care nu e diferit între ele, dar și despre o caracteristică suplimentară a Occidentului: ipocrizia.
Dar când ai creierul impotent de la atâta ură rusofobă, în acest caz, cum ai putea să vezi realitatea?
Preferi narațiunea cu rușii cei răi care ți-au violat străbunica….
ApreciazăApreciază
👍 👍 👍
Excelent articol.
ApreciazăApreciază