Despre cum România a ratat vizita președintelui Ungariei

(editorial pentru Sputnik, site interzis în România, în numele…libertăţii presei).

Vizita președintelui Ungariei, doamna Katalin Novak în România, a suscitat nenumărate comentarii în presa românească, dar și reacții oficiale. Tema ungurilor care vor să fure Ardealul, a revenit în forță.

Proaspăt aleasă președinte a Ungariei, Katalin Novak a întreprins primele sale vizite în Polonia și apoi în România. Vizita din Polonia avea drept scop, relansarea alianței conservatoare în interiorul UE, alianță subminată de divergențele de opinie între Varșovia și Budapesta cu privire la criza ucraineană și soluționarea ei.

Vizita în România nu a fost una oficială, căci foarte probabil Budapesta nu are așteptări de la președintele, guvernul și actuala coaliție de guvernare din România, nici în ceea ce privește pozițiile de reformă conservatoare și creștină a UE, nici în ceea ce privește capacitatea Bucureștiului de a avea propria sa politică externă, independentă de interesele Washingtonului și Bruxellesului în regiune.

Vizita a vizat mai ales Ardealul și comunitățile maghiare de acolo, mulți dintre ei și cetățeni ai Ungariei. De asemenea, ne place sau nu, istoria Ungariei, în aceeași măsură ca și istoria României, consideră Transilvania un loc referențial.

Programul acestei călătorii a președintei Ungariei a părut mai degrabă unul cultural- turistic. Katalin Novak a făcut sport într-un parc din Cluj, a inaugurat bustul unui principe transilvănean medieval, a vizitat biserici și muzee, ca apoi, spre indignarea presei românești, să urce un munte.

În acest interval de timp, a evitat cu hotărâre să folosească denumirea de România, preferând să vorbească doar de Transilvania, regiunea României în care se afla în vizită, un gest care nu a scăpat atenției criticilor săi.

Cu toate aceastea, nu este prima vizită a unui înalt oficial maghiar doar în regiunea Transilvaniei din România, și nici prima dată când aceștia au preferat să vorbească doar de Transilvania. Ce este inedit, e faptul că presa românească mainstream, a reacționat foarte prompt și foarte ”patriotic”.

Motivul este simplu și are un nume: Ungaria. Ungaria este statul care, membru al UE și al NATO, nu a înțeles și nu înțelege să își cedeze suveranitatea, să își anuleze agenda, să își lichideze valorile și credința, în numele ”valorilor euro-atlantice”. Așa cum face România. Și de aceea pentru propaganda oficială românească, Ungaria trebuie prezentată ca un ”exemplu negativ”, ca o amenințare, pentru a nu ajunge model de alternativă la vasalitatea și submisivitatea oficialilor români față de americani și UE.

De asemenea, ostilitatea ”istorică” trebuie alimentată, pentru a garanta că România este izolată regional și astfel și mai dependentă de ”garanțiile de securitate” ale SUA și UE.

Izolarea României este un fapt real, iar seismele geopolitice ce au cuprins deja estul Europei, sunt departe de a fi semne bune pentru viitorul României, așa cum l-au ”așternut”, euro-atlantic, oficialii ei.

Desigur, Katalin Novak nu a vorbit deloc despre România. Aceasta pentru că, în noua conjunctură geopolitică, România este irelevantă. Și, din păcate, în tot mai puține capitale se vorbește despre România.

Interesele regionale tind să ignore această bulă de servilism euro-atlantic și de agresivitate de cățel chihuahua, care a devenit statul român de mai bine de 20 de ani. Și soarta României va fi decisă independent de interesele ei, așa cum s-a întâmplat și în anul 1940, când, după 20 de ani de servilism față de Anglia și Franța, România a descoperit cu stupoare că alții îi erau vecinii și niciunul dintre ei nu iubeau Bucureștiul.

România a ratat șansa de a trimite pe președintele Iohannis să se întâlnească cu omologul său maghiar și să inaugureze împreună statuia lui Gabriel Bethlen, un mare voievod al Transilvaniei, căruia și românii îi datorează foarte multe.

A trimis în schimb un senator în opinci, care, vai!, câtă lipsă de atenție la detalii simbolice!, a pus ”la picioarele” lui Gabriel Bethlen o…..fotografie a lui Avram Iancu.

În loc ca ministrul Familiei din guvernul României să o întâlnească pe Katalin Novak, pentru a o întreba despre cum, aceasta fiind fost ministru al Familiei în Ungaria, a putut să salveze demografic țara vecină, s-a ales calea unei ”rățoieli” diplomatice la nivel de MAE.

Și în loc să aibă grijă ca pe vârful Piscului Secuiului, urcat în drumeție de sportiva președinte a Ungariei, să fluture un tricolor românesc, s-au supărat că, dat fiind și numele muntelui, acolo era o bornă colorată conform cui drapelul național maghiar.

În concluzie, nu știu dacă proverbul ”fiecare pasăre pe limba ei piere” este românesc sau maghiar. Dar sigur se va aplica, din păcate, statului român.

Publicitate

10 gânduri despre „Despre cum România a ratat vizita președintelui Ungariei

  1. Buna ziua!

    Ati citit ce a scris Dl. Adrian Nastase despre vizita presedintelui Ungariei pe blogul personal (Katalin Novak–o vizita de provocare)? Multumesc!

    Apreciază

    1. Cred ca editorialul de mai sus se constituie intr-un raspuns perfect la articolul lui Adrian Nastase! Articolul lui Nastase nu mi se sustenabil pentru starea actuala a situatiei din Romania, cand practic noi nu mai avem demnitate! Atitudinea din articolul lui Nastase era potrivita poate pentru situatia de acum 20 de ani cand era dansul prim-ministru, dar actualmente e foarte pertinenta pozitia dl. Duca: presedintele Ungariei chiar nu are cu cine dialoga in situatia actuala a lucrurilor; ne-au lasat in off-side ungurii, mai ales in ceea ce privesc evenimentele de la statuia lui Gabor Bethlen!

      Apreciază

  2. Sputnik nu a fost interzis in numele libertatii presei. Sputnik a fost interzis pentru ca este un organ de propaganda ruseasca. Propaganda este interzisa pe timp de razboi, iar Putin este cel care a inceput acest razboi invadand Ucraina.

    Rusia ne ameninta cu atacuri nucleare (noi si polonezii suntem primii pe lista, auzi dracie), iar noi ar trebui sa nu interzicem propaganda ruseasca? :))) Ce gluma.

    Sper ca propaganda ruseasca sa fie interzisa multa vreme in zona noastra, chiar si dupa ce Putin va pierde acest razboi. Rusia trebuie pusa la locul ei, iar sfera lor de influenta ar trebui sa se rezume doar la partea asiatica. E clar ca nu suntem compatibili. Rusia nu mai are ce cauta in Europa cel putin 100 de ani. Sa faca cata propaganda vor in Mongolia si Tajikistan, ne-am saturat de crimele si disfrugerile pe care le-au provocat in Europa.

    Apreciază

  3. Când mergi într-o țară în concediu (vizită privată) te abții de la declarații publice, de la afișarea la adunări publice cu tentă politică evidentă și, dată fiind starea de lucruri din țara în care mergi să te „relaxezi”, ar trebui să ai cel puțin bunul simt la nivelul „standard” (diplomația e pentru oameni mai fini de atât), să nu provoci cu bună știință. Adicătelea, „să nu zvârli cu rahat în ventilator” cum a făcut, ostentativ, tanti sportiva. Dacă sputnik-ul din tine a zămislit elucubrantul textul de mai sus, pot pricepe, dar dacă este părerea ta sinceră… mă abțin de la alte comentarii. „Să auzim numai de bine!”… spunea acum mulți ani, Neculai Constantin Munteanu.

    Apreciază

    1. Mergeți și vizitați zona aia, Colțești Piatra Secuiului , Rimetea si o sa vedeți ce gospodari si primitori sunt oamenii acolo. Maghiarii si romanii traiesc in armonie si bunastare acolo nu-i pasa nimanui de ce culori au bornele. Nu o vad ca pe o incitare, acolo au fost maghiari majoritari din toate timpurile , au intretinut si au dezvoltat turismul si zona, as vrea sa vad si sate fara asa multi romani de etnie maghiara sa fie asa frumoase dar ma tem ca sunt mai rare.

      Apreciază

  4. Da’ știu că cenzurați comentariile mele, nu glumă! 🙂 Să-nțeleg că îndeletnicirea în sine vă face mai puternic? Vă oferă așa… o senzație de mascul alpha? 🙂 Toate ideile care vin în contradicție cu opiniile dvs n-au trecere, nu vă sunt pe plac, nu se înscriu în PC. Din punct de vedere comportamental, purtarea dictată de anumite interese are o anumită semnificație… Având în vedere că vă pretindeți o persoană erudită, poate vă etichetați în categoria corectă, în cele din urmă. Eu, personal, n-o voi face!
    Toate cele bune!

    Apreciază

    1. Chiar nu știu la ce comentariu vă referiți.
      Eu nu am șters decât comentariile jignitoare până la vulgar sau mitocănie, la adresa mea.

      Ce fac e că le aprob destul de târziu, poate. Dar am și o grămadă de griji pe cap, așa că cer iertare.

      Apreciază

      1. Am comentat la articolul dumneavoastră intitulat – „Cine a fost principele Gabriel Bethlen pe care îl onorează azi președintele Ungariei în insultele ”patrioților” români?” – având o opinie ușor diferită de cea exprimată în conținutul expunerii. Părea ca și când m-ați fi blocat, devenind vizibil inclusiv mesajul aferent. Probabil, secțiunea pe care o păstoriți se află sub atente „verificări”, sub controale riguroase. De unde trag concluzia că pe undeva, dar mai ales pe cineva, deranjați. Într-un fel, nu poate decât să mă bucure întreaga situație. Fiindcă au devenit (cel puțin pentru mine) teribil de agasanți cei care (și sunt destui de mulți) promovează în spațiul public, de ani și ani de zile, imbecilitatea, răutatea, prostia și nesimțirea. După dispariția regretatului portal „Vocea Rusiei”, acele persoane care au vederi diferite de cele promovate de propaganda americană au fost extrem de marginalizate. Fără a intra în alte detalii!
        Prin urmare, îmi cer scuze, pentru că v-am interpretat greșit! N-am luat în calcul și alte alternative. Încă o dată, vă rog să mă scuzați!

        P.S. Voi încerca să public din nou observația mea la „Gabriel Bethlen” cu ajutorul lui Tor Browser, utilizând ca formă de precauție suplimentară și-un VPN. Nu pentru că aș ține morțiș să fie editat un alt punct de vedere, ci pentru simplul motiv că NU accept bețele-n roate și cultivarea fricii.
        Vă mulțumesc pentru răspuns, domnule Duca!
        Numai bine!

        Apreciază

  5. Într-adevăr, Katalin Novak e o politiciană atașată valorilor creștine, pro-viață și pro-familie, într-o țară fărâmițată din punct de vedere confesional, unde mulți se declară atei sau fără apartenență religioasă. Mai mult, se pare că bunicul său patern e originar din Lugoj, ea însăși fiind născută la Seghedin, practic la 30 de km de granița cu țara noastră.

    În altă ordine de idei, Serbia și Ungaria, din cauza unor nemulțumiri istorice, sunt manipulate de către Rusia, iar România ar putea avea un rol determinant pentru a rezolva această problemă și, în același, pentru a se proteja de viitoare probleme. Este neapărat necesară o reconciliere autentică româno-maghiară, precum și o reîntoarcere a provinciei Kosovo într-o uniune statală cu Serbia, într-o formă sau alta.

    Nu cred că ar fi o idee proastă formarea unei confederații care să cuprindă România și Ungaria, idee care a împlinit deja un secol și pe care politicienii de la București au respins-o (aveau probabil motivele lor, pe atunci întemeiate). Regelui Ferdinand i se propusese încoronarea la Budapesta ca rege al Ungariei. Consider că e singura variantă prin care poate fi închisă definitiv problema Transilvaniei, astfel încât vorbitorii de limbă maghiară, fie ei secui sau unguri, să aibă sentimentul că aparțin unui singur stat.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s