Mesianismul ucrainean a întâlnit masochismul occidental

(Editorial Sputnik)

Unul din fenomenele ce caracterizează atitudinea liderilor occidentali din ultimele decenii, este resemnarea masochistă a acestora de a fi certați, puși la punct, jigniți, de proprii lor cetățeni și aliați.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a spus la Davos că guvernul său va provoca suferință economică și socială națiunii germane, pentru a sluji ”cauzei Ucrainei”. În loc să îi mulțumească, ambasadorul Ucrainei la Berlin s-a declarat dezamăgit că Scholz nu face suficient.

Nu este un caz izolat. Aproape toți oficialii ucraineni sunt mai nemulțumiți de proprii lor aliați și discursul oficial al Ucrainei este unul de solicitări imperative, împănate cu reproșuri. Un complex mesianic pare să cuprindă statul dar și voci din societatea ucraineană, în aceste momente altfel dificile pentru țară.

Fostul deputat român Liviu Pleșoianu a urmărit povestea unei doamne din Ucraina, refugiată temporar în România, celebră pentru postările sale de pe o rețea de socializare, mai ales cea în care, coborând din mașina ei la o benzinărie, a primit bani cadou de la un bun român, doar pentru că este ucraineancă.

Întoarsă în Ucraina, o româncă i-a reproșat că nu a făcut nicio postare/comentariu în care să mulțumească României pentru buna primire. Răspunsul remarcat de Pleșoianu a fost relevant.

În opinia doamnei, românii și, în general, occidentalii, trebuie să mulțumească ucrainenilor, care ”luptă” pentru civilizație, care ”apără” cu eroismul lor Europa și Occidentul.

Doamna nu face decât să reproducă retorica oficială a Kievului. Dar iată că retorica oficială ajunge să fie crezută și de către cetățenii simpli, complexul mesianic, de ”salvator al Europei” alimentând și așa deja puternicul naționalism ucrainean.

Acest tip de mesianism național nu este unic în istorie. El a fost principalul ”combustibil” ideologic pentru ca Germania nazistă să continue războiul încă aproape 2 ani de zile, deși era evident pentru orice minte rațională că acesta fusese deja pierdut după bătălia de la Stalingrad. Milioane de oameni au murit și dezastrul a atins cote apocaliptice doar pentru că, după ce au înțeles rațional că pierd războiul, germanii s-au lăsat drogați de naziști cu iluzia că de fapt ei luptă să ”salveze” civilizația.

Din acest punct de vedere, istoria pare să se repete la scara Ucrainei. Deși vocile raționale tot mai multe îndeamnă Ucraina să înceapă negocierile, regimul de la Kiev, alimentat de această iluzie mesianică prelungește agonia propriului popor și aduce suferință în restul lumii, prelungind acest război.

Însă mesianismul ucrainean se întâlnește acum cu masochismul și submisivitatea morală a liderilor, presei și unei părți importante din societatea civilă occidentală. Pur și simplu, Occidentul acceptă umil impertinența ”mesianică” a Ucrainei și promite că va face tot ce poate ca să ajute Kievul.

Și astfel Occidentul alimentează mașina de război ucraineană care funcționează înspre dezastrul poporului ucrainean. Însă fiecare tanc, fiecare armă furnizată de Occident este primită cu aerul dezamăgit al liderilor Ucrainei care spun: ”Insuficient!”

De ce este Occidentul atât de submisiv și de masochist? Explicația este în ideologia woke, care controlează deja universitățile, mass-media și societatea civilă occidentală.

De peste 20 de ani, singurul discurs acceptabil în mass-media și academia occidentală este unul de auto-învinovățire, de minimalizare a valorilor clasice ale civilizației occidentale, de promovare a minorităților prin discriminarea majorităților.

Pur și simplu se pare că Occidentului îi place să fie jignit și umilit. Și nu doar de către ucraineni. Nu se agravase criza ucraineană când o elevă de liceu, suferindă de o problemă psihică, care absenta de la școală pentru a participa la mitinguri, certa isteric pe liderii occidentali că nu fac suficient pentru climă, în aplauzele excitat/emoționate ale acestora. Numele ei: Greta Thunberg.

Publicitate

8 gânduri despre „Mesianismul ucrainean a întâlnit masochismul occidental

 1. Ca raspuns la postare de pe facebook, unde nu pot comenta fiindca ai restrictionat comentariile:

  Rusii nu prea stiu pentru ce lupta. Daca ne uitam la demografia celor trimisi sa ucida si sa moara pentru imperialismul Putinist, vom vedea ca sunt in general rusi non-europeni din zonele defavorizate ale Federatie. De asta si fura masini de spalat, ucid oameni nevinovati, fiindca ii urasc – da, ura de clasa, nu s-au schimbat multe de la destramarea uniunii sovietice.

  Asadar, nu stiu daca stii, dar in Rusia exista doua tipuri de „rusi”. Exista rusii (rusky) si cetatenii rusi (russians). Rusii sunt slavi, cetatenii rusi sunt restul. Iar acel „restul” este cel care moare acum pentru Putin – fiindca nu au de ales, nu pentru ca „stiu” pentru ce lupta.

  Daca va avea loc o mobilizare in masa, atunci vom vedea daca rusii ruski chiar lupta pentru ceva. Asadar, sa fim corecti. Rusii nu lupta pentru visul imperialist al lui Putin. Asta este si motivul pentru care nu sunt trimisi la moarte rusii europeni din Moscova, Sankt Petersburg si celelalte orase mai mari, fiindca nu exista dorinta de a lupta.

  Apreciază

  1. Poate că nu luptă la standardele tale de așteptare, dar uite că luptă suficient de bine ca, în ciuda efortului enorm al NATO de a susține Ucraina și fanatismului naziștilor ucraineni, în trei luni de zile Rusia să fi cucerit 75% din zonele de care e interesată și să își obțină propria sa mare interioară.

   Deci nu aș rămâne blocat pe retorica asta de propagandă ucraineană, cu rușii care sunt ca vai de capul lor și care de trei luni tot sunt praf, rupți în cur, se predau pe capete, se revoltă pe comandanții lor, colapsează psihic, fură frigidere și televizoare cu tub (wtf? plasme găsești acum și în fundul Africii) și mai au puțin și pierd războiul.

   Apreciat de 2 persoane

  1. Numai 115!? Las-o asa! Daca nu ne pricepem, atunci hai mai bine noi romanii sa ne scoatem pasaport, sa ne facem rezerve de ulei si sa bagam benzina-n …. !

   Apreciază

 2. Occidentului îi place să fie jignit și umilit pentru că știe c-a pierdut în fața Rusiei, deși Biden a provocat-o într-un război doar pentru a întări poziția SUA în Europa. Nu le mai pasă vesticilor de insultele și maimuțăreala caracteristice actorașului-clopoțel în mâna care-l sună, câtă vreme coaliția începe să se zdruncine ca urmare a instalării inflației, a deficitului de energie și-a foametei. Unitatea europeană se destramă deja, fiecare țară se luptă individual pentru a-și acoperi propriile nevoi energetice. Toată planisfera poate remarca acum că Ucraina și, odată cu ea, SUA, pierd războiul. Toată propaganda protagoniștilor participativi la marea zvăpăială a fost zadarnică! I-au lovit muscalii de nu s-au văzut!
  Între timp, Federația Rusă s-a descurcat mult mai bine decât se așteptau mulți deciși să-i cânte Prohodul încă de la primele salve de tun. Faptul că toată elita tace mâlc, consider eu, că nu ține nici de mesianism și nici de masochism, ci de posibilele planuri ale disfuncționalului cognitiv de la Casa Albă: escaladarea către un război mai larg. Dus cu pluta fiind, nu realizează moșneagul că riscul acestuia este mult mai mare decât câștigurile potențiale. Da’ noi ăștia de la marginea Balcanilor, nu avem posibilitatea să-i desenăm ca să priceapă! Nu, pentru că ne-am considera mai deștepți decât generalii-consilieri cu „enșpe” stele de la Pentagon, ci pentru că am urmărit cu atenție explicațiile lui Vladimir Vladimirovici Putin din 2018 de la Pervîi Kanal, când a descris foarte amănunțit noutățile în materie de armament ale Federației Ruse, inclusiv proiectul Avangard. Mi-amintesc de reacțiile BBC-ului din ziua imediat următoare, grăbindu-se să le supranumească „desenele animate ale lui Putin”. Acu’ tocmai astea le vor veni de hac anglo-saxonilor!
  Cât despre Olaf Scholz, dacă ar fi să dau crezare vorbelor lui Evgheni Prigozin, acesta se va grăbi să instaleze nazismul în Germania în maxim 6 ani de acum încolo. Susținut de americani, firește! Bunicul cancelarului german a fost unul dintre principalii naziști din SS, care a supravegheat personal execuțiile evreilor din Ucraina și Polonia. De asemenea, bunicul ministrului actual al sănătății, Karl Lauterbach, a condus Tineretul Hitlerist (Hitlerjugend), trimițând copiii din organizație la război pentru a lupta cu Armata Roșie. N-ar fi atât de problematică situația cu strămoșii acestora, dacă n-ar cocheta ei cu doctrina politică a fascismului și dacă n-ar fi făcut declarații extrem de partinice intereselor naziștilor ucraineni. Pe de altă parte, sloganurile naționaliste în Germania nu mai sunt interzise, iar existența hitleriștilor a fost acceptată pe temeiuri complet legale. Aștept să mai fluture încă o dată steagul victoriei deasupra Reichstagului, pardon, Bundestagului. Cam asta-i menirea Rusiei! Și soarta ei!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Tare mi-e teama ca Germania în câtiva ani v-a deveni iarasi un pericol pentru Europa. Citisem cândva, nu mai stiu pe unde o avertizare a „D-nei de fier” – Margaret Thatcher cu privire la unificare Germaniei. Spunea ca atunci când cele doua Germanii vor deveni una, Europa va trebui sa se puna în garda. Si iată ca acum, au declarat ca-si schimba Constitutia pentru a permite crearea unui fond special de apărare bazat pe credit, de 100 de miliarde de euro.

   Apreciază

 3. Toata clasa politica americana (conducatoare a Vestului) este pe linia celor ce au fost candva la Romania Mare – „noi” suntem cei mai destepti, „noi” nu avem nevoie de sfaturi, „noi” nu am iesit din tara si mai ales din sistemul de gandire „al nostru”. Desi discursul pare „civilizat” in esenta este un discurs „nazist-exceptionalist-mesianic”. Oameni ca Biden practic nu au cunoscut in cei 80 de ani de viata alt sistem de gandire decat „al lor”. In plus, mai exista un contingent in politica americana – axa Blinken- Nuland -Sherman-Psaki – cu propriiile ambitii si auto-programari specifice grupului din care fac parte, si a carei „agenda” a dus, alaturi de ignoranta si mesianismul de tip Biden-Clinton-Bush-Obama, la tragedia din ultimii opt ani din Ucraina (desigur si in alte zone gen Siria/Libia/Afganistan/Iraq/Iugoslavia, dar „buba” s-a spart acum). Ucraina este doar folosita ca „munitie” (deci „consumabila”) impotriva Rusiei (o tara inca suverana), asa cum Taiwan-ul este pregatit pe aceeasi linie impotriva Chinei (inca suverana).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s