Am văzut multă lume rezervată față de părerea mea că în câțiva ani (1-3 ani), România va schimba de voie- de nevoie, tabăra geopolitică.
Mie mi se pare că ceea ce spun este destul de evident.
A început al treilea război mondial (ne place sau nu, asta e) iar acest război, ca orice război de amploare globală, se va închide cu o reîmpărțire a sferelor de influență în lume. Cred că aici sunteți de acord cu mine. De obicei, mai interesante decât războaiele sunt păcile care se construiesc după aceste războaie.
Rusia nu pierde războiul, oricât de mult ar vrea propaganda euro-atlantică să lase impresia că ar face-o.
De altfel toate vocile din Occident care nu sunt Radu Tudor style, știu și o spun: nu se pune problema ca Ucraina să câștige războiul. Problema se pune cât de mult va pierde Ucraina de pe urma acestui conflict armat.
Rusia duce o campanie militară foarte riguroasă, în ciuda analizelor occidentale, o campanie cu un singur scop: ce cucerește, va fi al său.
Și deocamdată Rusia a atins niște obiective strategice deosebit de importante, la care nu va renunța: marea Azov, securizarea Crimeei, insula Șerpilor, distrugerea infrastructurii Ucrainei.
Iar războiul va continua până când Rusia își va atinge toate obiectivele.
Ucraina în ciuda unei campanii de publicitate a războiului său care o pune pe picior de egalitate cu Coca Cola și Marlboro (după mine, companiile cu cele mai mișto campanii publicitare din istorie), recunoaște acum că ajutorul occidental este insuficient și că pierderile suferite de ei sunt mari.
Occidentul a descoperit că sancțiunile economice impuse Rusiei afectează mai tare pe occidentali și că…a căzut în capcană.
Capcana fiind aceea că restul lumii nu a percutat la ordinul Occidentului de a izola Rusia. Din contra, întreaga lume non-occidentală pare să țină cu ursul, mai explicit sau nu….
Presiunea pe Occident este tot mai mare, pentru că puterile emergente din ”lumea a treia” au descoperit că e momentul lor istoric. Și nu doar ele.
Și acum ajungem la regiunea noastră, și la explicația pentru care este imposibil ca România să mai fie sub sfera de influență americană și a UE după acest conflict.
În regiunea noastră, România este un caz unic: singura chiar convinsă de valorile euro-atlantice.
Actorul cheie în regiunea noastră este nu Rusia, nici SUA, nici Germania ci….Turcia. De ani de zile, influența turcă în politica balcanică a crescut și s-a construit cu multă înțelepciune.
Așa cum s-a construit și alianța turco-rusească.
Turcia, stat membru NATO, cu o populație de 90 de milioane de locuitori, cu resurse importante, industrie importantă, o armată importantă, dar trecând și printr-un proces esențialmente anti-occidental de renaștere islamică și neo-otomană, a obosit să mai fie tratată drept candidatul etern la UE și partenerul second-hand al Occidentului.
Ambițiile sale vizează recunoașterea influenței în regiune, influență deja insinuată de ani de zile de la Tirana, în Albania, la Chișinău, în Republica Moldova).
Dar Turcia nu este singură. Ungaria, stat membru UE și NATO nu a intrat în jocul euro-atlantic și pare să fi ales, inclusiv prin vot democratic, o poziție clară, suveranistă, pro-pace și pentru reluarea relațiilor normale cu Rusia.
Serbia, în ciuda unor presiuni incredibile venite din partea UE a rămas loială Rusiei. Bosnia-Herțegovina, proiectul geopolitic al SUA și al UE din Balcani este pe cale să se destrame. Croația are un președinte care nu se teme să acuze direct SUA și UE pentru acest haos creat în Ucraina.
Între timp nici Bulgaria nu se simte mai bine, coaliția pro-occidentală și esențialmente rusofobă, fiind în criză. Bulgarii nu au uitat că există o relație istorică a lor cu Rusia.
Republica Moldova este la rândul ei prinsă într-un clivaj, o dependență ridicată față de Rusia, dublată doar de iluzii occidentale. Și dacă priviți chiar și pe Maia Sandu, vedeți că jocul ei e mult mai duplicitar și diplomatic decât se așteptau partenerii euro-atlantici.
Un rol cheie în poziția Moldovei îl are Transnistria, care este în acest moment sub presiunea ucraineană, cu provocări menite să forțeze generalizarea conflictului și în Moldova (speranța Ucrainei fiind că generalizarea conflictului va ajuta cumva cauza Kievului).
Un alt semnal important vine dinspre NATO.
Fiți atenți că pentru NATO e mult mai interesant nordul flancului estic decât sudul său. De unde și o anumită disperare a actualei conduceri a României de a atrage atenția asupra ”importanței Mării Negre”, cu speranța că astfel NATO va investi în România.
Deocamdată, sub egida NATO sunt trimise în România trupe simbolice, într-un soi de exercițiu simbolic de imagine. Asta și pentru că, în eventualitatea unui război generalizat Rusia- Occident, poarta către Occident e Polonia, nu România.
Dar și pentru că strategii NATO văd că România este singurul stat din Balcani care chiar a mizat totul pe cartea euro-atlantică.
Ar mai fi Grecia (care are însă un meci important cu Turcia, iar ca societate e mai degrabă rusofilă) și țărișoare precum Macedonia de Nord (în relații tensionate cu toți vecinii), Albania, acea transnistrie americană care e Kosovo și….cam atât. Iar nimeni nu e sigur că aceste țărișoare nu vor balansa spre Ankara sau Moscova la un simplu ordin, sau pur și simplu privind pragmatic evoluțiile regionale.
Deci NATO însuși dă de înțeles că dacă se va ajunge la o negociere, Balcanii nu vor fi ai Occidentului.
Un semnal important este și povestea interesantă cu Exxon care a vând Romgaz cu un 1 miliard de dolari o concesiune primită de la statul român în Marea Neagră.
De ce? Sunt gaze multe acolo. Dar americanii știu că acele gaze nu vor fi ușor un profit pentru occidentali. Nu în contextul în care armata rusă este în insula Șerpilor și, dacă Zelenski nu va cere repede armistițiu, e posibil ca Rusia să aibă din nou frontieră la Dunăre.
Și mai e ceva interesant: de câți ani România se tot izmenește pe tema gazelor offshore? Turcia a descoperit un zăcământ în august 2020 și în iunie 2022 a început exploatarea.
Explicația e simplă: aici, în regiune, nu se știe încă cine va administra realmente resursele.
Deci zona Balcani este de pe acum o zonă în care Occidentul nu mai are nicio miză serioasă. Mai ales că aici destabilizarea indusă de Ucraina- care e deja un stat eșuat și va fi un afganistan mulți ani înainte, va avea efecte pentru mult timp.
În schimb, miza evidentă pentru Occident este să țină nordul și nord-estul. De aici candidatura Suediei și Finlandei și de aici încurajarea Poloniei și țărilor baltice.
Aceea este zona pe care Occidentul nu își permite să o piardă și pentru care se va bătea la orice tratat de pace.
România nu este interesantă. Și, serios vorbind, nu a fost interesantă decât cel mult ca suport pentru niște rachete militare americane și niște jafuri neocoloniale, nici înainte să înceapă conflictul.
Dacă ar fi fost interesantă, atunci am fi avut autostrăzi de la Constanța la Viena, trenuri de viteză, am fi fost în Schengen și în Euro.
Adevărul este că am fost ținuți tot timpul ca un ”rest”, ca un ceva în plus, care e bine că e luat, dar nu interesa cu adevărat geopolitic. Și noi, și Bulgaria. Iar evoluția Ungariei a lămurit și mai tare Bruxellesul că România nu e o miză.
Acum sper că am fost mai convingător….
Însă problema cea mai mare e că, la fel ca în 1938, România este nepregătită pentru ceea ce va urma…

Acum ca va fi 1 ca vor fi 3, la scara istoriei e o zi! Abandonarea României e evidenta as zice și de faptul ca yankeii se grăbesc sa lichideze tot de pe aici! Pe langa gaz, mai e dorința lor de a vinde participațiile la Hidrolectrica, Salrom, etc!doar ca johanis acolo nu privește cu atenție și îngrijorare !plus ca România celor tăcuți sau Trădați de actuala clica e mult mai mare decât vor ei sa creada
ApreciazăApreciază
Nu doar americanii se grabesc sa fuga de aici ca din Afganistan. Si francezii isi lichideaza discret investitiile mari. Renault tocmai a anuntat ca vinde Dacia, una din cele mai de succes afaceri ale lor aici. Ar putea fi un semn ca ei stiu ceva ce noua inca ne scapa.
ApreciazăApreciază
Cred ca analiza este un pic timpurie. Rusia nu a castigat deocamdata nici macar Donbas-ul, ceea ce este estential pentru evolutia ulterioara a evenimentelor. Dar sa admitem ca Rusia ajunge la Dunare si apoi se incheie o pace. De ce s-ar retrage SUA si ar lasa loc liber sa zicem Turciei, caci si ei de pe unde ajung nu-i mai scoti. Nici pana azi Erdogan nu i-a scos de la Incirlic, desi de acolo au organizat lovitura de stat din 2016. Ca Romania a mizat totul pe SUA e evident. Ca SUA nu ajuta cu adevarat Romania sa se dezvolte economic, iar e evident (au ei problemele sociale nerezolvate de 200 de ani, cum le-ar rezolva pe ale noastre?). Ceea ce mi se pare speculativ in analiza dumneavoastrra este aspectul acesta al „retragerii” de buna voie pe considerente geostrategice. Chiar si in contextul apropierii de Turcia a Balcanilor (sau a unei parti a acestora) si a politicilor independente din Serbia si Ungaria, Romania este „convenabila” si „low cost” pentru influente americane. Nu vad Rusia interesata de Romania deasemenea. Turcia ar fi probabil interesata, dar tot pe ideea „low cost colony”. Deci, cum iesim din aceasta „menghina” geopolitica?
ApreciazăApreciază
Incirlik-ul e atu-ul Turciei. De câte ori vrea să obțină ceva amenință cu închiderea bazei. Ar trebui să fie tâmpiți să renunțe la acest avantaj, mai ales că acolo sunt depozitate cele mai multe bombe nucleare. SUA nu ajută pe nimeni, nici măcar pe americani. Ajută doar elitele să-și îndeplinească planul. Dacă le reușește schema cu Marea Resetare, atunci cred că n-are rost să mai vorbim despre țări ci despre colonii, și alea pe ranguri. Sigur cele din Balcanii vor fi colonii bananiere. Gen cele din Hunger Games.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Citind expunerea dumneavoastră, m-am gândit în primul rând la ce opțiuni NU are România în ecuația de față, în cadrul reîmpărțirii sferelor de influență și formării macroregiunilor. Iar aici mă refer la faptul că prima prioritate a națiunii noastre n-ar trebui să fie încotro mergem, ci cum să ne revenim pe plan intern și internațional după ce vor dispărea (dacă se va întâmpla minunea – doar dacă – fiindcă mai mare teamă îmi este de tranșarea României cu ajutorul Moscovei și-al Washingtonului, ca urmare a unei politici strict euro-atlantice și-a parierii pe o singură carte, așa cum ați sesizat perfect în rândurile scrise) yankeii din zonă.
Sincer, m-am cam plictisit să mi se sugereze uneori delicat, alteori într-o manieră brutală, că suntem neatractivi și de mâna a șaptea, chiar de către conaționalii noștri, nu credeți? Că ieșim de sub bocancii americanilor și vest europenilor și ne „proptim” în knutul rusesc, gest care-mi demonstrează, încă o dată, de parcă istoria n-ar fi evidențiat-o de atâtea ori, că suntem prinși între ciocan și nicovală, între stăpânii de sclavi și cizma răsăriteană. Ne-am descurcat și atunci, o vom face și acum! Problema este că nu mai avem oameni capabili, iubitori de neam și glie, neșantajabili, care să se așeze la masa negocierilor și să știe cum să vândă pielea ursului din pădure. Mai gravă, consider eu, este propria noastră prăbușire și faptul că nimeni nu oferă un proiect de țară viabil, soluții constructive care să ne așeze pe un făgaș normal, demn mai degrabă, decât important în ochii rușilor, turcilor, americanilor, occidentalilor europeni. Oricât de dragă mi-ar fi cultura rusă, tot româncă mor, până la urmă! Așa că, dacă n-aveți de gând să vă stabiliți în Federația Rusă, propun să veniți cu un articol fără aluzii strecurate cu dibăcie!
Pentru că dacă ar fi să stăm strâmb dar să judecăm drept, Rusia NU are magnetismul civilizațional de-a fi un pol cu adevărat alternativ față de Occident, nu are cum să aibă influență majoră pozitivă în regiunile Europei Centrale sau de Sud-Est. Prin urmare, ambiția lui Putin de-a se extinde către aceste zone, nefiind dublată de ceva substanțial, ci doar de proiectul eurasiatic, se va reduce strict la forța brută. Și n-o spun numai eu, o recunosc (cu jumătate de gură, ce-i drept) chiar și specialiștii lor în politică și-n economie! În primul rând, Kremlinul trebuie să câștige respectul națiunilor din jurul său, să demonstreze că este atractiv economic și-o putere militară de temut pentru a deveni un lider de necontestat al unei macroregiuni alcătuită din mai multe state. Deocamdată, militar stă foarte bine! Dar economic încă mai are multe obiective de atins! Politic? Rămâne de văzut dacă ambițiile sale imperiale și expansioniste (în fond, inclusiv aceasta-i menirea unui imperiu- extinderea dominației și influenței) nu se vor transforma într-o altă formă de guvernare….
În concluzie: poate România să se reorienteze spre Rusia, în situația în care scapă de menghina euro-atlantică și de inerenta împărțire teritorială? Desigur, o politică de bună vecinătate n-a omorât pe nimeni! Dar tot mai acceptabile și mai rezonabile mi se par arta de-a guverna, de-a menține ordinea internă și de-a garanta securitatea internă și externă PRIN NOI ÎNȘINE!!! Rusia e departe de-a fi acel Imperiu ortodox capabil să poată proteja altruist națiunile din subordinea sa, parcă potrivindu-i-se cel mai bine acest stih: „Dar voi ca niște oameni muriți și ca una dintre căpetenii cădeți”. Adică, are vocație imperială, dar se comportă ca un colos lumesc, fiindcă puterea îi este îngăduită, dar NU îi este proprie! Cât despre unirea cu Rep. Moldova, aceasta nu se poate realiza fără ruperea Transilvaniei de România, fără ciopârțirea României. În locul dumneavoastră, n-aș sări într-un picior de bucurie că se schimbă polii de putere! Deoarece iarăși vom ajunge în situația, extrem de neplăcută, de-a alege între două rele. Asta o fi soarta națiunilor liliputane, nimic de zis, dar ne-a ajuns fraților, ne-a ajuns!!!
ApreciazăApreciază
Deci Rusia, cu armata ei de budisti alcoolici din Buryatia va sparge NATO si UE.
Ok.
ApreciazăApreciază
Am ras copios citind acest material
Este evidenta „ura” autorului fata de tot ceea ce inseamna occident.
Tare imi este ca in urmatorii 3-5 ani vom asista la disolutia federatiei rusilor.
ApreciazăApreciază
Nu cred ca e vorba de ura la tot ce inseamna Occident, ci o dezamagire impartasita de multi oameni din Est de esentza crestin-conservatoare-patriotica. Multi romani au considerat Occidentul un standard de valori morale, seriozitate, respect pentru cetatean, lideri intelepti. Traiam dupa Cortina de Fier si Europa Libera ne spunea cat de „anti-socialista” e Doamna de Fier a Marii Britanii, ascultam Queen si urmaream pe FC Liverpool si „hooliganii” englezi. Credeam ca e „cool”. Realitate era cu totul alta – urma sa aflam intre timp – Doamna de Fier era un lider globalist cu rolul de a distruge proprietatea de stat in tara sa, ditrugand paturi sociale si fibra multor orase. „Holligans” nu erau „cool”, erau oameni disperati de ce traiau si se razbunau pe cine puteau si vedeau ca o amenintare – emigranitii si minoritatile. Doar Queen era Queen dar odata cu ei a disparut si bruma de „democratie” occidentala in Europa. A aparul la scurt timp Uniunea Europeana, o constructie globalista si anti crestina, inlocuind eficienta si prospera Puata Cimuna. Cancerul globalist s-a extins din Anglia in Europa Continentala iar liderii de gen De Gaulle, Helmut Kohl, sau Olof Palme au fost inlocuiti treptat cu alde Boris Johnson, Mario Draghi, si Traian Basescu. De aici decaderea Occidentului – care „asculta comanda de altundeva” – si dezamagirea unei bune parti a electoratului european. Aceasta turbo-globalizare si efectele ei asupra societatii nu poate dura – este anti-crestina si anti-umana. Desigur sunt multi „mancatoiri de mici” si amatori de vacante low cost care nu vad si nu-i intereseaza. Dar acest gen uman nu a cladit niciodata nimic.
Acum sa discutam despre Rusia si de ce o parte a europenilor privesc cu simpatie si incredere. Rusia a avut pana la un punct o evolutie similara cu a Romanie de dupa 1990. A cazut comunismul, au aparut oligarhii, s-au dat tunuri colosale, inclusiv de banditi financiari fie straini – ca Browder, fie localnici ca Khodorkovski – societatea rusa fiid furata ca in codru, la o scare mult mai mare ca furaciunea de la noi. Economia s-a probusit in 1998 iar armata rusa desena avioane de hartie. Noi am ales sa trecem la democratie si sa devenim colonie. Nu am rezolvat marile probleme sociale, doar le-am mutat in Europa preponderent prin emigratie masiva, care la randul ei a generat alte probleme sociale si economice, nerezolvate nici azi. In Rusia a venit Putin. Si a inceput restalibilirea ordinii. Marii banditi (Browder – expulzat sub paza, Kodorkovski arestat) au fost pe rand neutralizati sau pusi sa plateasca taxele pe care le datorau statului rus. Cum a raspuns Occidentul cel corect? I-a adaptat pe „dizidentii” rusi mai sus mentionati. Economia Rusiei a intrat in normal, a crescut, non-valorile venite din Occident (gen Pussy Riot) au fot indepartate, valorile traditionale ruse si cresitne au reinceput sa fie promovate, nivelul de trai a crescut, armata s-a modernizat, Rusia a organizat impecabil doua evenimente sportive sportive costisitoare dar de prestigiu. Desigur mai sunt multe de facut, dar directia este buna. De aceea multi consideram ca Rusia este „de partea corecta a istoriei”. Mersul firesc al lucrurilor duce inevitabil la conceptul de suveranitate vs colonie, iar de aici conflictul din Ucraina, pe care numai borfasii financiari si sleahta de lideri Occidentali, prea slabi pentru o pozitie suverana il incurajeaza.
ApreciazăApreciază
Am citit parerea dvs si comentariile fiecare cu sustinerea si argumentele sale si presupunerile . Ceva ce insa ati uitat este si sunt oamenii si cine sunt , au devenit si calitatea si capacitatea acestora de a se manifesta si cum . „Plandemia” si experimentul economic, social , farma ….ce au impus si transformat fiintele umane cu drepturi si libertati pe hartie si Constitutie incalcata de insasi politicieni si magistrati – in obiecte, pe cei ce s-au supus „modernului si stiintificului, strain e bun si altul stie mai bine ” … vaxin , repetat, modificator si controlor digital al corpurilor umane – direct cobai , cu consimtamant informat care nu l-au citit sau nu au inteles ce contine, dar au semnat , ca isi doneaza trupul si consecintele studiului „stiintific” de „preventie de viata” si au devenit oficial coduri ID si coduri QR – supuse transformarilor …sau brusc deceselor . Ghinion de interferente frecvente de comunicatii rapide eficiente … In toate contractele romanilor cu toti furnizorii de utilitati acestia sunt parte din multinationale cu interese protejate de insasi legislatia romana , antiromani pe clauze abuzive si furt de date in real . Avantaj „digitalizare” si bazele de date , platforme de acces si hakeri .. Toate datele noastre inclusiv cele preluate prin repetate testari prin metode ce tin de tortura si stim ca o parte au venit deja contaminate ..au avut ca scop nu doar business-ul cu testere si contaminare … cat si preluarea abuziva a datelor personale identitare de ADN . Corolarul cerut de Banca mondiala acces total cu consimtamant semnat si date date personale si de venituri , proprietate, legaturile cu membrii familei – este recensamantul tot digitalizat …Cui folosesc aceste date care oricum le au la diverse institutii si furnizori utilitati si financiare si sau medicale, administrative ce ar trebui teoretic sa nu aiba nimeni acces terti fara acordul nostru … de data asta dat prin formularul de recensamant . Ca se face conform unui oug ilegal si neconstitutional … vedeti din ce cauza si magistratii dorm somnul ratiunii cum au dormit si cu alt oug din 15.03.2020 care incalca grav Constitutia si drepturile cetatenilor si pe ei ca profesie existentiala nuli de drept – daca se anuleaza drepturile omului si cetatenului , anulandu-i . Si cand au devenit produs abuz testari, masca neconforma si experiment vaxin ce i-a trasnformat in coduri ID si coduri QR de marfa vie in stoc si tranzit conform conditiilor Incoterms comerciale … nu s-au sesizat . Vorbiti de politici si cum ? Pai …cine mai apara identitatea si drepturile omului si cetateanului roman si ale Romaniei atat de cumplit tradata din interior vezi – monitoarele oficiale si alte surse , realitatea insasi , si cati real mai sunt oameni si cetateni realisti care sa isi manifeste solidari interesele si drepturile ? Pentru bani straini si la reclama straina – panica promovata de media platita, romanii cam 30% s-au dus ca moliile la lumina albastra a UE si OMS… cati s-au mai prajit si cu referendumul date de ei cu semnatura … modernilor cu gadget 5G expusi radiatiilor… banilor vai si amar daca dispar cei fizici pentru a deveni virtuali si cu acces controlat de sistemele de AI. Fara oameni cu drepturi si capacitatea de a isi apara fiinta si valorile, teritoriile – o tara devine doar teritoriul cui, oricum il dobandeste . Just business ar spune K. Schwab , succesul agendei 2020-2030 , reset la umanitate , actionarii multinationalelor beneficiari . Sau ne scuturam de toate „invataturile si interesele straine ” si ne manifestam rational asumat oameni ca sa mai fim si noi si dupa noi o tara copiilor si urmasilor nostrii romani si Romania inca .
ApreciazăApreciază
Rusia are un produs intern brut cam de 50 de ori mai mic decat al tarilor din NATO, deci are o economie incapabila sa sustina un razboi impotriva vestului, iar un eventual conflict est-vest are mari sanse sa duca la dezmembrarea Rusiei si largirea UE si NATO. Daca insa vor fii folosite arme nucleare, va ramane un singur invingator …China !
ApreciazăApreciază
Argumentul PIB-ului ignoră un aspect important: PIB-ul exprimă cantitatea de bani care circulă într-o economie.
România în primul trimestru al acestui an a avut o creștere a PIB-ului de 5% .
Explicația nu a fost creșterea economică ci explozia prețurilor care a determinat pe români să cheltuiască mai mult.
Important e să fim atenți că acest război este preponderent unul economic, nu militar și duce la schimbarea unor paradigme economice ce până acum păreau bătute în cuie.
Astfel are loc întoarcerea la normalitatea modernă: unde produsul industrial/resursa și nu valuta sunt cele care fac diferența.
ApreciazăApreciază
PIB-ul Rusiei, ala de 50 de ori mai mic, ii apartine Rusiei. Resursele sunt ale lor, capitalul e majoritar autohton, iar ce capital incerca sa se retraga a fost rechizitionat temporar pana li se vor debloca rezervele valutare externe si conturile bancare externe ale companiilor rusesti.
PIB-ul Romaniei (pe seama cui ne imprumutam) apartine strainilor (multinationalelor). Nu avem nici macar putere de taxare sau de control prin legiferare.
Noi nu avem capital autohton prin care sa reconstruim ceva. Industria aia ramasa de la impuscat a fost lichidata instant.
Capitalul uman s-a epuizat prin migrare sau disparitie fizica, iar putinele resurse mostenite ne sunt epuizate de altii pe nimic.
Nu stiu in ce masura ramanem euroatlantici, dar stat intreg si natiune intreaga sigur nu ramanem.
ApreciazăApreciază
Ma mir ca in analiza dvs nu ati introdus China, cea care in maximum 50 ani va incaleca atat Occidentul cat si Orientul, inclusiv Rusia. Dupa parerea mea atat Rusia, cat si SUA sunt doua superputeri intrate pe panta declinului ireversibil, din motive demografice. Si ambele dau din maini si picioare ca sa nu se inece. Asta este ceea ce vedem noi acum.
ApreciazăApreciază