Ne iau ungurii Ardealul?

Ne iau ungurii Ardealul?

Populația maghiară din Transilvania a cunoscut o prăbușire dramatică. De la 1,6 milioane de maghiari transilvani, câți erau 1991, în 2012 mai erau 1,2 milioane. Iar acum, cel mai probabil, sunt un milion de maghiari în Ardeal.

Prăbușirea demografică a maghiarilor transilvăneni este mai abruptă decât cea a românilor. Dacă România a pierdut cam 20% din populaţie în ultimii 30 de ani, populaţia maghiară a pierdut în jur de 40%.

Nici în Transilvania nu stau prea bine. În anul 1920, deci după unire, maghiarii reprezentau 26,7% din totalul populaţiei transilvănene. În 1948 erau 25,7% iar în 1966, populaţia maghiară scădea la sub un sfert, la 24,2%. Potrivit recensământului din 1992, erau 21%, a celui din 2002 erau 19,6%, a celui din 2011, mai erau 17,9%. Probabil acum, vom vedea după acest recensământ, vor fi undeva la 15-16% din totalul populaţiei Ardealului.

Cifrele acestea spun totul.  Pur şi simplu, minoritatea maghiară din Transilvania este, din păcate, (da, din păcate!) o comunitate în declin.

Dacă, prin absurd, Ungaria ar „cuceri” (cum?) Transilvania, atunci populaţia Ungariei ar fi de 15 milioane de locuitori şi  noua Ungarie s-ar trezi cu o minoritate de aproape 40% de români….

Deci, strict pe cifre, Ungaria nu are cum să „ia” Ardealul.

Pot renunţa însă maghiarii la Ardeal?

Evident că şi aici răspunsul este un categoric „Nu”.

Pentru maghiari, Transilvania nu este altceva decât vatra europeană a maghiarităţii. Când apare Ungaria medievală, ea este strâns legată de Transilvania. Şi istoria, cultura, civilizaţia maghiară nu pot fi concepute fără Transilvania.

De aceea Transilvania este în sufletul maghiarilor, cum este Kosovo în sufletul sârbilor, Kievul în sufletul ruşilor, Constantinopolul în sufletul grecilor, Betleemul în sufletul evreilor, Ierusalimul în sufletul arabilor, etc.

De asemenea, Transilvania are o istorie maghiară ce este evidentă cu ochiul liber. Şi care trebuie asumată de către toţi.

Naţionalismele pleacă pe logici exclusiviste. Un exemplu simpatic, din tabăra „noastră”, românească,  este cel al românizării lui Hunyadi Janos, transformat în Iancu de Hunedoara în istoriografia românească.

Istorici serioşi au încercat să demonstreze mai mult sau mai puţin convingător originile româneşti ale voievodului transilvan şi regentului ungar. Mergând până la a face din Janos, Iancu.  Sau chiar până acolo (am văzut asta într-un documentar de la Trinitas TV) încât ignoră faptul că Iancu-Janos era catolic şi prezintă capela catolică unde se reculegea familia Hunyadi în frumosul lor castel, ca fiind un soi de capelă ortodoxă.

Evident, această obsesie este, dacă suntem istorici serioşi, irelevantă. Pentru că e ştiut faptul că în Evul Mediu criteriul etnic era secundar, dacă nu chiar terţiar. Hunyadi Janos nu e mai puţin maghiar, dacă acceptăm origini româneşti pentru familia sa, aşa cum Mihai Viteazul nu este mai puţin român, doar pentru că mama sa şi, probabil, şi tatăl, erau greci neaoşi.

Nici ungurii nu sunt mai brezi.  Se sting în Transilvania dar tot alimentează „gărzi secuieşti”, inventează „alfabete runice” şi arborează tricolorul maghiar prin toate bisericile şi pe toate monumentele.

Numai că naţionalismul lor este naţionalismul muribundului. În timp ce naţionalismul ardelenist românesc este unul gratuit.

În loc să vedem valorificată întreaga moştenire transilvăneană, suntem obligaţi să participăm la un soi de secesionism cultural.

O spun din experienţă personală: am cunoscut două Transilvanii. Una este Transilvania românească, cu Blajul, Şcoala Ardeleană, Horea, „crăişorul” Iancu, Şaguna, brânza sibienilor şi orgoliul nejustificat al unui românism ardelenesc, care ar fi „superior” românităţii „regăţene”.

Dar am cunoscut, prea puţin, şi Transilvania maghiară, cu muzică de tăiat vene, biserici gotice, fresce romanice, principi, aristocraţi, poeţi, mânăstiri medievale, şcoli, prima universitate de pe aceste locuri, palate, castele, costume populare, etc. Dar şi cu imbecilităţi, precum „hărţi ale Ungariei mari” desenate pe funduri de lemn, de tocat legume sau prioritizarea maghiarei şi când nu e nevoie.

Am cunoscut însă ardeleni care nu cunoşteau Transilvania celorlalţi. Refuzau să intre în ea….

Chiar înainte de covid, eram la o conferinţă la Cluj Napoca şi am cunoscut o doamnă doctorandă, româncă, clujeancă, care nu intrase niciodată în bisericile maghiare, majoritatea monumente istorice extraordinare, din oraşul ei de studii. Şi care a fost uimită să descopere, datorită mie, unicornii care ”populează” centrul istoric al Clujului- de fapt blazonul unei familii puternice de altădată: Korniș.

Acum mai mulţi ani cunoscusem o domnişoară din Miercurea Ciuc, româncă, care refuzase patriotic să înveţe ungureşte şi să „accepte” că trăieşte într-un oraş 80% maghiar…

Bănuiesc că sunt şi destui maghiari la fel, blocaţi în refuzul evidenţei: Transilvania este românească în aceeaşi măsură în care este maghiară.

Însă Transilvania este, totuşi, una. Şi, atât români, cât şi maghiari, trebuie să acceptăm unitatea şi unicitatea Transilvaniei, care este în acelaşi timp maghiară şi românească.

Și de asta nu trebuie să fie nicio isterie că există un ”ținut secuiesc”, așa cum există și Bucovina, Banatul, Oltenia…. De aceea nu trebuie să existe aroganțe cum ar fi refuzul să vorbești românește, că tu ai fi ungur (deși, recunosc, mie nu mi s-a întâmplat niciodată să nu mi se răspundă).

De aceea trebuie acceptat că ungurii nu sunt niște ”nou veniți” peste români….

Eram cu un prieten, politician mai naționalist, prin Covasna, cu daraveri politice. Eu încercam să îi explic ce am scris și mai sus, iar el ținând-o cu linia  asta, că ungurii sunt niște străini.
Am trecut pe lângă o biserică pe care scria anul ctitoririi: 1346, sau ceva de genul.

L-am întrebat:

”Cum poți să spui unui secui care locuiește aici, ai cărui strămoși au făcut biserică în 1346, că satul ăsta nu e al lui, că ținutul ăstaa nu e secuiesc, că e doar un ”venetic”? Câte sate din Valahia sau Moldova cunoști cu biserică de la 1346?”

Nu i-am mai spus că biserica catolică din Alba Iulia are peste o mie de ani, că….

Cimitirul acela de la Valea Uzului, unde se odihnesc în acelaşi pământ, soldaţi români şi maghiari, mi se pare cel mai reprezentativ pentru cum ar trebui să fie Transilvania actuală: un loc în care istoria să se odihnească.

Dar de ce nu o lăsăm să se odihnească?

1. Pentru că naţionalismele sunt boli ideologice.

2. Pentru că e un profit politic de pe urma acestor boli ideologice.

Iar acum profitul este evident în cazul românesc: menținând un discurs naționalist maghiarofob, rusofob, lipsit de simțul realității (dar ce naționalism o fi realist?), menții România exact în halul în care este….

35 de gânduri despre „Ne iau ungurii Ardealul?

  1. Transilvania e doar romaneasca. Bag pula-n mă ta de trădător. Marș la Moscova agent borat mânjit de ruble și falus rusesc. Afară cu ungurii alogeni. Hai cu România Mare. MUIE lui Duca.

    Apreciază

    1. Ioane, după vocabular sigur nu ești ardelean. Iar Ardealul nu vrea să se unească cu indivizi de joasă speță ca tine!. Iar dacă România Mare e populată cu mulți indivizi asemenea ție, atunci mai bine rămâne Mică!

      Apreciază

  2. Bagatelizați extrem de mult situația, dar mai ales treceți sub tăcere desele referiri, făcute de-a lungul anilor, ale politicienilor maghiari referitor la Ungaria Mare, inclusiv aluziile premierului Viktor Orban, ceea ce nu mi se pare corect! Nu încercați să-mi prezentați împrejurările dintr-o perspectivă împăciuitoare, din moment ce evitați să-mi oferiți explicații referitoare la, spre exemplu, retrocedările maghiarilor din Oradea, Arad, Timișoara, Sibiu. Ce drept are familia Banffy să revendice și să primească zeci de mii de hectare de păduri românești, după câteva sute de ani? Dar familia Kemeny care are impresia că i se cuvine un sat întreg (e vorba de Nadeș) cu peste 8000 de hectare de teren? Aveți idee câte procese a avut România, inclusiv la Curtea de Arbitraj din Paris, deoarece majoritatea veneticilor din pusta lor nenorocită peste noi, românii, au ales cetățenia maghiară? Sunt convinsă că ați studiat procesele memorabile ale lui Titulescu, prin urmare, nu reprezintă noutăți! Așa cum nu reprezintă noutăți nici faptul că alegând cetățenia maghiară, ei își pierdeau proprietățile din țară, condiția fiind ca România să-i despăgubească. Și i-a despăgubit, nu i-a trimis în ghetouri și nici nu le-a tras câte un glonț în cap, așa cum ar fi meritat! Între ’27 și ’34 țara asta le-a oferit echivalentul a peste 4 tone de aur și a peste 80 de milioane de dolari. Așadar, ceea ce s-a plătit atunci, în baza unui tratat și a unui proces la Paris, astăzi vine a patra generație a hoardei fino-ugrice și recuperează tot de la amărâtul de stat român ceea ce NU le mai aparține de drept. Am ilustrat doar un caz tipic, nu-mi doresc să intru și în alte amănunte spre a nu-mi spori nervozitatea și mai mult! Amorțiții și slugile noastre de prin guvernele României tac și adoptă poziția struțului, în vreme ce țara le fuge de sub picioare, favorizând infractorii împotriva intereselor ei. Documentarul de față arată cu argumente solide cât de mare este pericolul ruperii Transilvaniei de România: https://www.youtube.com/watch?v=IGVd4Nyy6aU
    Ar mai fi multe de spus, dar mi-am făcut destule păcate pe ziua de azi! Nu pot gândi creștinește, cu iertare și înțelegere, din moment ce o minoritate maghiară și una austriacă stăpâneau prin teroare, forță și cruzime o majoritate absolută de români și de slavi! Dumnezeu să ne ajute să trecem și peste ce ne așteaptă! Nu știu dacă, tot evidențiind așa-zisa bună conviețuire între români și unguri în Ardeal, tot elaborând subiectul tranșării Transilvaniei de România și tot minimalizând intențiile hoardelor lui Arpad, s-a pus problema vreodată asupra a ceea ce au simțit românii înainte de Trianon, adăugând la acest aspect inclusiv suferințele lor în timpul ocupației horthyste. Maghiarimea niciodată n-a conștientizat atrocitățile comise față de alte popoare, motiv pentru care nu numai că a devenit frustrată, dar a idealizat într-o manieră absolut iluzorie eroismul propriului neam. Istoria relatează perfect modul cum își parafau ei înțelegerile…. sălbatici au fost și așa vor rămâne! Nu-i necesar să-i prezentăm într-o altfel de lumină! Și nici să ne punem întrebări cu conținut tendențios: „Ne iau ungurii Ardealul???” Nu cumva gazele din Marea Neagră au fost oferite gratis, pentru păstrarea integrității teritoriale a României? Nu mă pot gândi la alte alternative după articolul Florianei Juncan: https://www.qmagazine.ro/intrebarile-la-care-nu-au-raspuns-initiatorii-legii-offshore/ Asta așa… ca o extindere ipotetică a teoriei dumneavoastră din cadrul expunerii.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Bagatelizați extrem de mult situația, dar mai ales treceți sub tăcere desele referiri, făcute de-a lungul anilor, ale politicienilor maghiari referitor la Ungaria Mare, inclusiv aluziile premierului Viktor Orban, ceea ce nu mi se pare corect! Nu încercați să-mi prezentați împrejurările dintr-o perspectivă împăciuitoare, din moment ce evitați să-mi oferiți explicații referitoare la, spre exemplu, retrocedările maghiarilor din Oradea, Arad, Timișoara, Sibiu. Ce drept are familia Banffy să revendice și să primească zeci de mii de hectare de păduri românești, după câteva sute de ani? Dar familia Kemeny care are impresia că i se cuvine un sat întreg (e vorba de Nadeș) cu peste 8000 de hectare de teren? Aveți idee câte procese a avut România, inclusiv la Curtea de Arbitraj din Paris, deoarece majoritatea veneticilor din pusta lor nenorocită peste noi, românii, au ales cetățenia maghiară? Sunt convinsă că ați studiat procesele memorabile ale lui Titulescu, prin urmare, nu reprezintă noutăți! Așa cum nu reprezintă noutăți nici faptul că alegând cetățenia maghiară, ei își pierdeau proprietățile din țară, condiția fiind ca România să-i despăgubească. Și i-a despăgubit, nu i-a trimis în ghetouri și nici nu le-a tras câte un glonț în cap, așa cum ar fi meritat! Între ’27 și ’34 țara asta le-a oferit echivalentul a peste 4 tone de aur și a peste 80 de milioane de dolari. Așadar, ceea ce s-a plătit atunci, în baza unui tratat și a unui proces la Paris, astăzi vine a patra generație a hoardei fino-ugrice și recuperează tot de la amărâtul de stat român ceea ce NU le mai aparține de drept. Am ilustrat doar un caz tipic, nu-mi doresc să intru și în alte amănunte spre a nu-mi spori nervozitatea și mai mult! Amorțiții și slugile noastre de prin guvernele României tac și adoptă poziția struțului, în vreme ce țara le fuge de sub picioare, favorizând infractorii împotriva intereselor ei. Documentarul de față arată cu argumente solide cât de mare este pericolul ruperii Transilvaniei de România: https://www.youtube.com/watch?v=IGVd4Nyy6aU

    Ar mai fi multe de spus, dar mi-am făcut destule păcate pe ziua de azi! Nu pot gândi creștinește, cu iertare și înțelegere, din moment ce o minoritate maghiară și una austriacă stăpâneau prin teroare, forță și cruzime o majoritate absolută de români și de slavi! Dumnezeu să ne ajute să trecem și peste ce ne așteaptă! Nu știu dacă, tot evidențiind așa-zisa bună conviețuire între români și unguri în Ardeal, tot elaborând subiectul tranșării Transilvaniei de România și tot minimalizând intențiile hoardelor lui Arpad, s-a pus problema vreodată asupra a ceea ce au simțit românii înainte de Trianon, adăugând la acest aspect inclusiv suferințele lor în timpul ocupației horthyste. Maghiarimea niciodată n-a conștientizat atrocitățile comise față de alte popoare, motiv pentru care nu numai că a devenit frustrată, dar a idealizat într-o manieră absolut iluzorie eroismul propriului neam. Istoria relatează perfect modul cum își parafau ei înțelegerile…. sălbatici au fost și așa vor rămâne! Nu-i necesar să-i prezentăm într-o altfel de lumină! Și nici să ne punem întrebări cu conținut tendențios: „Ne iau ungurii Ardealul???” Nu cumva gazele din Marea Neagră au fost oferite gratis, pentru păstrarea integrității teritoriale a României? Nu mă pot gândi la alte alternative după articolul Florianei Juncan: https://www.qmagazine.ro/intrebarile-la-care-nu-au-raspuns-initiatorii-legii-offshore/ Asta așa… ca o extindere ipotetică a teoriei dumneavoastră din cadrul expunerii.

    Apreciază

  4. Pentru că sunt ardeleancă numă pot abține să nu comentez. Pentru cetățeanul obișnuit nu există ideea de ocupație, cel puțin în partea Ardealului.În Harghita și Covasna poate că diferă situația, deși mă îndoiesc. Totul este doar la nivel politic, un os de ros, la fel de bun ca și cel al unirii cu R.Moldova. A fost scos la înaintare de Gh. Funar care așa a ajuns primaruil Clujului. Foarte multe familii sunt mixte și asta spune mult. În plus, ce m-a frapat pe mine întotdeauna legat de acest subiect, a fost că REGĂȚENII sunt cei care exacerbează subiectul, deși habar n-au de situația reală din Transilvania. Dar dacă se spune la tembelizor,înseamnă că așa trebuie să fie!. Îmi amintesc că atunci când mă duceam la bunicii din Regat, mi se spunea „mica bozgoroaică” doar pentru faptul că trăiam în Ardeal. Spre rușinea mea, n-am învățat ungurește, și astăzi regret enorm. Oamenii pe care m-am putut baza întotdeauna au fost „unguri” și nu români. În plus, datorită maghiarilor gradul de civilizație este mult mai ridicat în partea noastră. Diferența dintre un sat majoritar maghiar și unul românesc este izbitoare. Ungurii din Ungaria n-au nimic împotriva românilor din România. Am fost de nenumărate ori în Ungaria și nimeni nu ne-a tratat rău. Totul este la nivel politic, cum spuneam. Și încă ceva, ce nu înțeleg românii este faptul că până să ne ia ungurii Ardealul sau să ne ocupe rușii, România a fost vândută altora, pe bani mărunți. dar pentru românul care-și ia informația de la tv acesta e un lucru bun, pentru că „e americani sau europeni”, nu ruși și unguri. Majoritatea consideră că dacă au cap minte nu le mai trebuie.

    Apreciază

    1. Mucenicule,ești un trol care te dai român culmea din Regat care ce să vezi îi laudă pe unguri și cât de civilizați sunt barbarii de ieri și mulți și de azi. Mai bine mă înțeleg cu ungurii decât cu românii,regreți că n-ai învățat ungurește,poate regreți că nu ne spui că tu de fapt știi și imnul „ungariei mari”.Te deranjează Funar dar nu te deranjează Laslo Tokes care plângea pe la porțile UE că maghiarii din România sunt exterminați,asimilați,nu au drepturi.După care a tăiat-o frumușel în ungaria prea mare.Ungurii care vin în vizită în România,nu-s tratați bine?Măcar de-am fi tratați la fel și noi românii când mergem prin HarCov !Deci ești trol ungur.Dacă ești mucenicul,puteau să-ți zică bozgor,nu bozgoroaică.Sau îți puneai femininul de la mucenic.Termini fraza cu…..bani mărunți.Începi altă frază cu literă mică.(dar pentru românul care-și ia…).Apoi dai în americani și europeni și-i periezi pe ruși și unguri.Și-ntr-un final jignirea grosolană că avem cap dar nu și minte.Evident pentru antipatia noastră față de cele două specimene asociate :ruși și unguri.Concluzia?Trol unguresc.Prea multe indicii !

      Apreciază

  5. Când o să trebuiască să vomit, n-o să-mi mai bag degetele pe gât, va fi suficient să-mi aduc aminte de acest articol… cu tot cu comentariile. Vă felicit, sunteți niște civilizați și niște erudiți!

    Apreciază

      1. „Urâte obiceiuri”… „valahi”… „știu a citi dar nu a pricepe”… „Un Om Liber”… cam puțin…

        Apreciază

  6. Bagatelizați extrem de mult situația, dar mai ales treceți sub tăcere desele referiri, făcute de-a lungul anilor, ale politicienilor maghiari referitor la Ungaria Mare, inclusiv aluziile premierului Viktor Orban, ceea ce nu mi se pare corect! Nu încercați să-mi prezentați împrejurările dintr-o perspectivă împăciuitoare, din moment ce evitați să-mi oferiți explicații referitoare la, spre exemplu, retrocedările maghiarilor din Oradea, Arad, Timișoara, Sibiu. Ce drept
    are familia Banffy să revendice și să primească zeci de mii de hectare de păduri românești, după câteva sute de ani? Dar familia Kemeny care are impresia că i se cuvine un sat întreg (e vorba de Nadeș) cu peste 8000 de hectare de teren? Aveți idee câte procese a avut România, inclusiv la Curtea de Arbitraj din Paris, deoarece majoritatea veneticilor din pusta lor nenorocită peste noi, românii, au ales cetățenia maghiară? Sunt convinsă că ați studiat procesele memorabile ale lui Titulescu, prin urmare, nu reprezintă noutăți! Așa cum nu reprezintă noutăți nici faptul că alegând cetățenia maghiară, ei își pierdeau proprietățile din țară, condiția fiind ca România să-i despăgubească. Și i-a despăgubit, nu i-a trimis în ghetouri și nici nu le-a tras câte un glonț în cap, așa cum ar fi meritat! Între ’27 și ’34 țara asta le-a oferit echivalentul a peste 4 tone de aur și a peste 80 de milioane de dolari. Așadar, ceea ce s-a plătit atunci, în baza unui tratat și a unui proces la Paris, astăzi vine a patra generație a hoardei fino-ugrice și recuperează tot de la amărâtul de stat român ceea ce NU le mai aparține de drept. Am ilustrat doar un caz tipic, nu-mi doresc să intru și în alte amănunte spre a nu-mi spori nervozitatea și mai mult! Amorțiții și slugile noastre de prin guvernele României tac și adoptă poziția struțului, în vreme ce țara le fuge de sub picioare, favorizând infractorii împotriva intereselor ei. Documentarul de față arată cu argumente solide cât de mare este pericolul ruperii Transilvaniei de România: https://www.youtube.com/watch?v=IGVd4Nyy6aU

    Apreciază

    1. Hai să fim serioși.
      Chestiunea cu despăgubirile a fost o copilărie și nu doar pentru maghiari, pentru că au fost la sume infime.

      Sună mișto: 4 tone de aur și 80 de milioane de dolari, dar nu înseamnă nimic: căci vorbim practic de zeci de mii de imobile, palate, castele, case urbane (cam jumătate din centrul vechi al Clujului, de exemplu ar trebui să fie proprietatea Bisericii Romano-Catolice) , zeci de mii de hectare de pădure, de proprietăți agricole, etc.

      În fapt a fost o expropriere iar despăgubirile au fost bani aruncați în ochi.

      Iar dacă acum românii cer să primească înapoi proprietățile pe care le-au pierdut în istorie, chiar dacă au fost ”despăgubiți” cu sume modice (pentru o casă cu 15 camere și două etaje, plus 1 hectar de grădină, bunicii mei au primit vreo 20 de mii de lei în comunism, plus un apartament de 2 camere) de fostele regimuri, de ce nu ar trebui să solicite și maghiarii?
      Cât despre documentarul recomandat, vedeți că el arată cum statul român nu a investit in ținutul secuiesc, că acolo unde se dărâmă grădinițele de stat românești, construiește Ungaria grădinițe moderne.

      Și se mai spune ce spun și eu: secuii sunt acolo de o mie de ani și e dreptul lor să rămână acolo.

      Apreciază

      1. Nu intenționez să polemizez pe această temă, nici nu-mi face plăcere și nici nu mă reprezintă, dar propun să oferiți dvs Transilvania ungurilor și ceea ce mai rămâne din țară rușilor! Chiar nu m-așteptam la un asemenea dialog! Așa cum nu m-așteptam să ștergeți cu buretele ceea ce au pătimit românii înainte de Trianon și-n timpul ocupației horthyste! Maghiarimea niciodată n-a conștientizat atrocitățile comise față de românii transilvăneni și nici față de alte popoare, motiv pentru care nu numai că a devenit complexată, dar și-a idealizat inclusiv eroismul propriului neam. Aș propune să mai aveți „puțintică” răbdare: tranșarea României nu-i departe! Și-atunci, vă veți vedea visul cu ochii, vi se vor împlini cele mai arzătoare dorințe, d-le Duca! Numai că nu luați în considerare următorul aspect: atât dvs cât și eu, precum și alți conaționali care doar citesc, probabil, fără a-și susține opiniile, vom ajunge niște ciudățenii prin rezervațiile altora.
        Spuneți că au construit ungurii grădinițe moderne? Folosite de către maghiari sau de către români? D-le Duca, sunt prea bătrână pentru încercările dvs de manipulare! Cu atât mai mult cu cât am crescut printre otrepele lui Arpad, având răposata mamă ardeleancă! Știu ce le poate pielea! Sănătate și-o zi așa cum v-o doriți!

        Apreciază

    2. @Ion: Tu îți dai seama ce idiot ești după ce scrii un astfel de comentariu?
      Ce vrea să spună înjurătura ta?
      Că ești prea incult ca să poți participa la o polemică, care necesită niște argumente și niște cunoștințe istorice, că mă-ta și tac-tu nu doar te-au fabricat cu pula și cu pizda, ci te-au și educat cu ele și că ești furuncul patriot pe curul României….

      Apreciază

      1. Ce-ar fi de spus,ai spus-o chiar tu.Ai răspuns cu acelaș vocabular.Ești mai presus de el?Nu,cu certitudine.Și-ai mai jignit și ȚARA. Asta spune totul depre dumneata.Sper să vină o zi când „oameni” ca tine nu v-or scăpa nepedepsiți.

        Apreciază

  7. Ar mai fi multe de spus, dar mi-am făcut destule păcate pe ziua de azi! Nu pot gândi creștinește, cu iertare și înțelegere, din moment ce o minoritate maghiară și una austriacă stăpâneau prin teroare, forță și cruzime o majoritate absolută de români și de slavi! Dumnezeu să ne ajute să trecem și peste ce ne așteaptă! Nu știu dacă, tot evidențiind așa-zisa bună conviețuire între români și unguri în Ardeal, tot elaborând subiectul tranșării Transilvaniei de România și tot minimalizând intențiile hoardelor lui Arpad, s-a pus problema vreodată asupra a ceea ce au simțit românii înainte de Trianon, adăugând la acest aspect inclusiv suferințele lor în timpul ocupației horthyste. Maghiarimea niciodată n-a conștientizat atrocitățile comise față de alte popoare, motiv pentru care nu numai că a devenit frustrată, dar a idealizat într-o manieră absolut iluzorie eroismul propriului neam. Istoria relatează perfect modul cum își parafau ei înțelegerile…. sălbatici au fost și așa vor rămâne! Nu-i necesar să-i prezentăm într-o altfel de lumină! Și nici să ne punem întrebări cu conținut tendențios: „Ne iau ungurii Ardealul???” Nu cumva gazele din Marea Neagră au fost oferite gratis, pentru păstrarea integrității teritoriale a României? Nu mă pot gândi la alte alternative după articolul Florianei Juncan: https://www.qmagazine.ro/intrebarile-la-care-nu-au-raspuns-initiatorii-legii-offshore/ Asta așa… ca o extindere ipotetică a teoriei dumneavoastră din cadrul expunerii.

    Apreciază

  8. @ Iustina Slăvescu, @ Aurelian, etc.
    Cu toții bagatelizați un fapt cert: NU mai există țări, state, națiuni sau cum vreți să le mai numiți independente în cadrul UE. Toate membrele UE sunt conduse de la centrul din Bruxelles. Marea Resetare nu e nici teoprie a conspirației ți nici vreo poveste de adormit copiii. În timp ce vă luptați cu probleme ipotetice, gen ruperea Transilvaniei sau alipirea Moldovei, hrană pentru naționaliștii de carton, ei își văd liniștiți de planuri. Nici nu vă dați seama cât de aproape suntem de punctul terminus. îmi place când „văd” viteji, dar numai în fața unui monitor. Când vi s-au luat drepturile și libertățile, acum de curând, în numele unei așa-zise-pandemii, ați tăcut toți ca…..în iarbă! Dar sunteți viteji și luptați pe Transilvania, Moldova, Ucraina pentru că nu sunteți puși în fața faptului. Pentru România, cea de zi cu zi, de ce nu luptați? Pentru realitatea pe care o trăiți de ce nu luptați? Pentru că e greu să renunți la servici, la bani, la avantaje…. într-o luptă ipotetică e ușor pentru că n-ai nimic de pierdut! în curând vom fi cu toții puși în situația de a lupta pentru propria familie și viață! Atunci vreau să văd câți viteji vor mai rămâne! Nu uitați că istoria este scrisă întotdeauna de către învingători! Titulescu nu a fost chiar așa de curat cum vrea să-l facă istoria. A fost francmason, de 2 ori președintele Ligii Națiunilor (precursoarea ONU) și „uns” bine cu banii evreilor de la Marmorosch, Blank & CO. Dar nouă, românilor, ne place să ne amintim doar ce ne convine sau ce am fost învățați. Poate că, înainte a ridica în slăvi pe unii și pe alții, ar trebui să cercetăm mai adânc, prin „gunoiul” ascuns sub preș de istorici și oamenii politici. Chiar și numai pentru cultura noastră generală.

    Apreciază

    1. Doamnă, se poate lupta pentru România și prin intermediul cuvântului, „care-i mai ascuțit decât orice sabie și care pătrunde până la despărțitura sufletului și-a duhului” – parcă așa spune Biblia… Într-altă ordine de idei, dumneata nu lupți pentru țara asta în aceeași manieră? Blogul dvs cui folosește? Doar familiei și prietenilor?
      V-aș ruga să nu-mi atribuiți cuvinte care nu-și au rostul… NU mă cunoașteți, rămâneți mai ponderată și păstrați-vă bunul simț!
      Cu bâta-n stradă și cu ghioaga-n mână nu se rezolvă nimic! Am depășit stadiul de pitecantropi, nu credeți? Vorbiți despre drepturi și libertăți… fără să vă puneți problema dacă le-am deținut vreodată! Doamnă, vă rog, încercați să faceți educație membrilor familiei dvs și lăsați-i în plata Domnului pe alții! Truismele chiar nu-și au locul și nici tâlcul, justificarea!

      Apreciază

      1. Cred că am vorbit cu foarte mult bun-simț. Nu știu de ce v-ați simțit atacată. Nu cred că am spus numic de bâte și alte prostii înșirate de dvs. Drepturile și libertățile ni le-a dat Cel de Sus! Fiecare om decide pentru el și la fel și răspunde. Eu nu vă fac educație! Dvs.încercați să-i educați pe alții și vi se pare că dețineți adevărul absolut. Nu știu ce înțelegeți dvs. prin truisme. În mod cert eu nu sunt nici pitencatrop, nici alt urmaș al acestuia. Pe mine m-a creat Dumnezeu! Aveți dreptate, nu vă cunosc, deci nu mă pot exprima cu privire la moștenirea dvs. genetică.

        Apreciază

  9. Beleaua e ca noi, romanii, avem sechele istorice, blocaje mentale; ungurii chiar ar merita cel putin o autonomie culturala; in Transilvania noi chiar n-ma mai facut nimic, am distrus pana si patrimoniul istoric al ungurilor. Pana si cel de la AUR au vopsit borna pe care s-a sprijinit presedinta Ungariei in tricolor.

    Apreciază

    1. Băi trolișor,vorbește de beleaua voastră a ungurilor,și mai scutiți-ne cu jmecherii din astea răsuflate cu autonomuia culturală.Never,ai băgat la diblă?Patrimoniul istoric a fost făcut de pălmașii majoritari cu munca și pe banii lor.Ungurii cu biciul si cu hei-rup !

      Apreciază

  10. Faptul ca Romania nu mai are demnitate si identitate in politica interna si internationala e un lucru evident; si se incearca divagarea atentiei spre genul acesta de tertipuri care deja sunt penibile si jignesc inteligenta gen „pericolul unguresc”! Nu se vede ca la noi in starea actuala se da pentru orice incapacitate a statului roman vina pe Putin!

    Apreciază

  11. Foarte perinenta opinia unui scriitor galatean pe care o afisez aici: „Pentru maghiari, Transilvania este importantă nu doar pentru că au condus-o multă vreme politic, ci mai ales pentru că limba și cultura maghiară îi datorează mult”, scrie Cristian Sandache.
    „Ca român, nu vei deveni mai puțin patriot, dacă recunoști că (de exemplu) maghiarii ardeleni au fost un adevărat brand regional. Este suficient să te gândești la faptul că principii Transilvaniei erau de origine maghiară și la felul în care provincia a fost structurată (din punct de vedere instituțional și organizatoric) , în sensul că au fost adoptate în mare măsură, formele instituționale ale vechiului regat ungar”, scrie istoricul Cristian Sandache”.
    „Multe personalități științifice și culturale maghiare provin din Transilvania, iar pentru conștiința națională maghiară (mai ales în vremuri istorice grele), Transilvania era considerată un adevărat cămin regenerator. Fără a renunța la propriile valori naționale și culturale, noi, românii, trebuie să recunoaștem că elementul maghiar a contribuit în mod excepțional la civilizația transilvăneană și indirect, la cea a României de mai târziu) ”, scrie autorul, și adaugă: „sarcina revine în primul rând majorității românilor de a participa mai activ pentru a normaliza cu adevărat relațiile interetnice, indiferent de provocările venite din orice parte”.

    Apreciază

    1. Alt unguraș care-și proslăvește nația.V-au murit lăudacii?Bagă lectură,e doar pentru voi.S-au deșteptat între timp românii ,nu o să vă vină să credeți.

      Apreciază

  12. FOTBAL ȘI POLITICĂ de Cristian Sandache
    Faptul că nu s-a transmis la nicio televiziune din România meciul internațional de fotbal de la Sfântu Gheorghe (dintre SEPSI OSK din localitate și Olimpia Liubliana), nu cred că a fost o întâmplare. Dimpotrivă! Autoritățile din România se tem ca dracul de tămâie de orice contact mai apropiat cu mediile locale din Ținutul Secuiesc, o regiune căreia îi contestă și denumirea și simbolistica heraldică și istoria în paradigmă maghiară. (Nu mai insist aici asupra acestei chestiuni). Cred că s-a știut din timp despre faptul că actualul premier al Ungariei (prezent deja la Băile Tușnad) va veni la meci cu suita sa. De ce să fie văzute imagini la TV cu spectatorii din Sfântu Gheorghe scandându-i numele și aplaudându-l? Chiar dacă Orbán Viktor a avut un rol esențial în construirea bijuteriei de stadion din capitala județului Covasna. Dacă eram în locul premierului României (Nicolae Ciucă) mă duceam direct la Sfântu Gheorghe, cu intenția de a-l saluta pe Orbán Viktor Mai mult: aș fi urmărit meciul alături de omologul meu din Ungaria. S-ar fi spart cerul? Ar fi plouat cu râuri de foc? Ar fi avut loc o nouă împărțire a Ardealului? Nu știm să ne comportăm inteligent, cramponându-ne de tot felul de complexe de inferioritate și de resentimente istorice, pe care (dacă am gândi mai bine) ar fi trebuit să le fi aruncat de multă vreme peste bord. Nu știm să avem o politică reală de dialog efectiv cu etnicii maghiari din Ardeal, pe chestiuni cât se poate de concrete, ca de pildă- învățarea limbii române așa cum se învață engleza (de pildă), pentru că acei copii maghiari nu vorbesc acasă româna. Sau să terminăm odată cu sperietoarea steagurilor și a heraldicii și să înțelegem că în Ardeal nu au trăit și nu trăiesc doar români. Nimic din toate acestea. Noi repetăm mereu că am rezolvat demult asemenea probleme, iar ungurii o duc ca în sânul lui Avraam. Însă îi faultăm (discret sau nu), ori de câte ori ne vine bine. S-o spunem clar: Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (o echipă în care , în primul 11, etnic maghiar este doar portarul Niczuly) a salvat onoarea echipelor românești în primul tur al competiției europene în care participă al doilea an la rând. Craiova și FCSB s-au făcut de râs, în vreme ce clujenii de la CFR (chiar dacă au bătut cu 3-0) au avut în față, o echipă extrem de slabă. Covăsnenii s-au confruntat cu cel mai tare adversar, dintre echipele străine cu care echipele de fotbal românești au căzut la sorți. Păcat. La Sfântu Gheorghe (și în Ținutul pe care mulți se fac a nu-l vedea) trăiesc oameni de mare ispravă, calzi și sensibili, harnici și extrem de civilizați. Nu le-ar cădea deloc galoanele (sau altceva!), autorităților române, dacă i-ar trata cu respectul pe care și noi ni-l dorim de la alții. La urma urmei, prin intermediul lor și prin intermediul Transilvaniei (în sens larg geopolitic) ne conectăm cu Vestul, al cărui poartă este (în cazul nostru), Ungaria… Este esențial să ai o relație excelentă, în primul rând cu vecinii tăi. Dar alde Ciucă și compania sunt ocupați cu alte treburi, mult mai importante: modificarea Legii Educației (în interese proprii), viitoare alegeri, lupte de palat, orgolii de satisfăcut…

    Apreciază

  13. un discurs stângist virtu semnalizant, despre ce om bun e Bogdan Duca 🙂

    hai să impărțim Ardealul cu Ungurii, Dobrogea cu turcii , Moldova cu rușii și ucrainienii și să le dăm și sârbilor Banatul.

    băeți buni, empatici 🙂

    Apreciază

    1. Hai sa gaindim logic.
      In Ardeal sint aprox 6 milioane de locuitori din care 1 million maghiari deci ramane 5 milioane romani in Ardeal… daca facem un calcul populatia Ungariei este 9.600.000 plus ala 1 million maghiari din Ardeal =10.600.000 contra populatia
      romani din Ardeal 5 milioane, deci ungurii erau cam 2 ori mai multi… si daca calculam cu cel mai usor estimare ,daca se intampla alipirea Ardealului catre Ungaria automat in urmatorii 3 ani din Ardeal cel putin 2.000.000 romani emigra in romania ca ori nu accepta situatia ori din cauza ca nu vorbeste limba si nu se simtea acasa….deci ramanea din ala 5 milioane -> 3 milioane de romani contra aproape 11 milioane de maghiari.. si cu timpul inca vreun milion pleca in Vestul Europei definitiv ca ori nu accepta nici Ungaria dar nu vroia sa mearga nici in romania unde si mai sarac merge viata deci ponderea lor scadea pana la 2 milioane… Orban e un jucator bun…. nu trebuie sub estimat … sigur are el metode pt asimilarea romanii….

      Apreciază

Lasă un comentariu