Va supraviețui România?

Scandalul plagiatelor se fredonează de aproape 10 ani în spațiul românesc. E folosit politic, e instrumentalizat în funcție de ”ținte”.

Când un cap trebuie să cadă, acuza de plagiat e suficientă. Când un cap nu trebuie să cadă, se stabilesc cote de permisivitate la plagiat, cum a fost în cazul doctoratului plagiat de Kovesi.

Dar dincolo de circul politic, povestea cu plagiatele, ca și decadența incredibilă a învățământului, cercetării și culturii românești sunt privite ca fiind ceva neserios. Cumva pe logica: ”alții fură bani, deci de ce ne-am supăra pe cei care fură idei?”. Sau pe logica: ”De asta ne arde nouă acum?”

Paradoxal, doar de asta ar trebui să ne ardă acum. Pentru că ne-am ars cu orice altceva.
România a încetat să mai aibă o economie românească. Clasa politică românească este, toată, vândută unor interese străine sau șantajabilă. Sau…înfricoșător de idioată. Sau și…și…și.

Contextul internațional este atât de complex, încât e o iluzie ca să crezi că vom scăpa ușor.

Deci, aparent paradoxal, acum nu este timpul să vedem cum ne vom descurca în furtuna ce se apropie, ci este momentul în care trebuie să ne pregătim pentru reconstrucția de după furtună.
Porcul nu se mai îngrașă în ajun și dezastrul unei idiotocrații pe care toți (și eu, și dumneavoastră) am încurajat-o pe motiv că ”se poate și mai rău”, nu poate fi reparat în ajunul colapsului.
E ca și cum am spune că ”ne lăsăm de fumat” când cancerul e în metastază.

Însă ce putem face este să ne gândim ce și cum va fi după inevitabilul colaps.

Iar pentru asta trebuie să rezolvăm o mare problemă: criza identitară.
Ca să salvăm acest popor și această țară, trebuie să începem să îi oferim condițiile renașterii. Pentru asta e nevoie de educație, cultură și credință care să fie tratate cu seriozitate.
Pentru asta e nevoie să ne regândim la propria identitate națională, să redescoperim, sau, mai bine spus, să descoperim pentru prima dată, ce înseamnă a fi român, a fi balcanic, a fi european, a fi creștin.

Iar pentru asta avem nevoie de școală, cultură și Biserici sănătoase.

Iar acum niciuna nu este sănătoasă, niciuna nu are energiile de a renaște România. Iar asta pentru că toate sunt pline de impostură.

În multe din facultățile din România, îmi asum ceea ce spun, cadrele didactice se împart în două tabere: impostori sfertodocți, plagiatori sau, în cel mai fericit caz, mediocri blazați, și cadre didactice infestate până în măduva oaselor de virusurile ideologiilor progresiste.

Școlile sunt jalnice. Profesori agramați, formați superficial în materiile pe care le predau, se complac cu programe tot mai anemice și cu o atmosferă școlară menită să încurajeze copiii să facă orice, doar să nu facă carte.

Muzeele din România sunt experiențe triste, cu o mare masă de muzeografi blazați, manageri care nu au respect față de meseria lor.

De altfel și ”turismul cultural” este o glumă proastă în România, prin comparație cu….Bulgaria. La ce se face ”turism cultural”? Câteva mânăstiri, unde niște maici sau călugări plictisiți și plictisitori, recită aceleași pliante din anii 70, de parcă ar fi Dem Rădulescu în ”BD în alertă”…

Apoi, desigur Peleșul (care nu știu de ce ar fi ”cultural”) și Branul care este o escrocherie turistică, atâta timp cât este vândut, la bilete scumpe, ca ”castelul lui Dracula”….

Ruinele sunt… în ruină. Teatrul, opera, opereta, cinematografia, au devenit subiectul unor ”experimente” care să primească cât mai ușor niște premii ideologice pe afară.

Toți imbecilii, drogații și nebunii au fost promovați artistic. Decadența în artă a fost aplaudată la scară deschisă.

În același timp, România este țara din Europa în care se citește cel mai puțin (și ce se citește e preponderent mâzgă motivațională și literatură proastă) și în care românii dau cei mai puțini bani pentru cultură.

Nici în Biserici nu e mai bine.
Poporul român este un popor post-creștin. Am ”serbat” de curând 4 ani de la referendumul pentru familie care a arătat concret, pe cifre, că poporul român nu este un popor creștin.
Da. Este un popor superstițios, cu mulți care practică un creștinism formal-identitar.
Dar nu mai e loc de nicio iluzie: majoritatea românilor sunt analfabeți duhovnicește, au o credință superstițioasă, plină de formalități sau de dileme de genul ”ce se ia întâi? agheasma sau anafura?”, de alergătură după un miraculos magic.

Iar facultățile de teologie sunt, intelectual, școli profesionale post-liceale pentru formare de preoți și șomeri ”teologi”.
Nu că alte facultăți ar fi mai breze….

Or tot această degenerare a educației, a culturii, a credinței, are consecințe. România nu mai are elite (deși are producție de doctori în diverse domenii, licențiați și ”masteri”), e epuizată, terminată intelectual.

Nici forțele mai conservatoare nu o ajută. În mediile mai conservatoare, dai de ”puricisme” (de la Dan Puric), mai mult sau mai puțin talentate, de dacopatii și alte prostii care arată că nici rădăcinile nu mai sunt sănătoase.

Or după ce va trece această iarnă istorică în care intră toată lumea, întrebarea este: cei care vor rămâne vor putea să mai salveze acest popor? Cum?

Repet, e prea târziu să ne gândim cum să trecem cu bine peste această iarnă a istoriei. Însă e momentul, ceasul al 12-lea, să ne gândim ce vom face când, inevitabil, va veni și o primăvară a istoriei.
Iar pentru asta, aparent paradoxal, nu economia și nici măcar politica nu sunt importante, cât revenirea la o sănătate mentală, intelectuală, culturală și spirituală….


Publicitate

2 gânduri despre „Va supraviețui România?

 1. O analiză lucidă și prin aceasta detașată, de tot ce ar putea s-o plaseze într-o zonă de subiectivism.
  Momentul trezirii spirituale a poporului român întârzie, vina fiind deopotrivă împărțită între guvernanții și guvernații de după ’90.
  Este un adevăr amar,
  ca o pastilă de fiobilin, pe care trebuie s-o înghițim pentru a drena ce se mai poate drena din organismul numit încă popor român!

  Apreciază

 2. Desi patriarhul Chiril a prezentat argumente sustenabile pentru interventia din Ucraina invocand genocidul minoritatii rusesti, incalcarea si nerespectarea acordurilor internationale, imixtiunea si expansiunea NATO cu toate astea am vazut ca pana si Dl Banescu facea bascalie despre patriarh intr-o postare cu Baconschi pe Facebook; ca sa nu mai zic de Dl Radu Preda sau parintele Tanasescu.
  Dar in acelasi timp uitam ca noi ca tara si BOR ca Delegatie Oficiala si cu Binecuvantare a luat parte in ultimii 30 de ani la atrocitati si crime unde peste 6 milioane de oameni au fost torturati, ucisi, maltratati, infometati ca sa nu mai zic de deranjul, stricaciunile, infometarea si daunele populatiei provocate in respectivele tari!
  Romania era in aceste opreratiuni militare in politica de grup, in NATO, ceea ce o face responsabila si de crimele comise de americani si de ceilalti. Nu exista erijare. Ca tot incearca unii sa diminueze implicarea BOR in aceste operatiuni! In realitate BOR indeplinea o politica oficiala acolo si da, noi ca romani suntem partasi inaintea lui Dumnezeu la 6 milioane de morti, pentru ca am creditat si asumat pe americani si grupul NATO in aceste atrocitati! Nu exista nicio erijare asa cum incearca unii sa insinueze ca vezi Doamne noi romanii nu prea am „comis” crime pe acolo!
  Bunaoara astazi se da vina pe Rusia pentru invadarea Cehoslovaciei! Dar in realitate Cehoslovacia a fost invadată „în grup” de Uniunea Sovietica si de state membre ale Pactului de la Varsovia (mai puţin România) pentru a arăta „unitatea statelor socialiste” . Sovieticii se descurcau şi singuri,. Acolo nu a fost un război. Armata cehă nu a tras un foc de armă. Dar o acţiune în grup e mai uşor de justificat, conferă legitimitate. Credeţi că SUA nu se descurca în Afganistan fără români şi bulgari?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s