Eu nu îmi permit luxul de a boicota. Sunt prea sărac ca să fiu revoluționar boicotist.
Nu pot boicota hypermarketurile pentru că nu îmi permit tot timpul luxul de a fi ”făcut la cântar” de samsarii din piețele ”noastre”, de cartier. La fel, nu pot să merg doar la magazinul „din colț” care cumpără bulionul de la hypermarket și îi mai adaugă 2-3 lei ca să trăiască și omul de îl ține.
Sunt prea sărac pentru asta.
Sunt prea sărac să nu mă las convins de o bancă olandeză care are comisioane decente și servicii bune de homebank.
Evident, nu se pune problema unui concediu în Austria, tot din rațiuni financiare. vcf
Dar dacă, prin absurd, s-ar pune problema boicotării turistice a Bulgariei sau Turciei, nu aș putea-o face. Sunt prea sărac pentru a fi batjocorit de cârciumarii din Mamaia.
Cât despre benzinării: nici nu am carnet sau mașină. Dar și dacă aș avea, nu prea aș putea ”boicota” vreo benzinărie care are prețul ceva mai ieftin decât alte benzinării, ”bune” din perspectiva unei cauze sau alteia.
Mai sunt diverse produse pe care nu înțeleg să le boicotez pentru simplul motiv că îmi plac. Și viața e prea scurtă și prea lipsită de frumuseți ca să renunț la mici plăceri ale vieții pentru….vreo cauză nobilă. Îmi e suficient și e dramatic că trebuie să reduc anumite plăceri din rațiuni de sănătate.
Desigur, nu aș mai consuma un produs dacă vinovăția producătorului ar fi evidentă și abominabilă. Nu aș putea să mă bucur de o haină ieftină dacă am certitudinea că a fost făcută cu munca unor sclavi sau copii, de exemplu, că așa, diverse istorii și legende circulă.
Și aici aș mai adăuga ceva: am văzut campanii de boicot în care se spunea că produsul X este făcut cu salariați plătiți la un dolar pe oră în nu știu ce țară. Da. Dar asta nu e musai nedreptate. În țara aceea nivelul de trai permite și viețuirea cu un dolar pe oră.
Iar dacă boicotez firma respectivă, care va fi impactul? Patronul va fi probabil mai puțin bogat, dar sărmanul plătit cu dolarul pe oră va rămâne și fără acel dolar.