Acum, că a mai trecut isteria, hai să privim la rece de ce România nu a intrat și nu va intra în Schengen.
Principalul motiv pentru care Bulgaria și România nu intră în Schengen este reprezentat de…Grecia. În acest moment, frontierele Bulgariei cu Turcia și Grecia, dar și frontiera României cu Bulgaria și Ungaria, arată capacitatea de ”filtrare” a acestor state. Știrile cu privire la imigranții ilegali prinși la frontier confirmă tocmai eficiența lor.
De aceea îngrijorarea UE nu este legată de securitatea frontierelor Bulgariei și României ci tocmai de dispariția acestei securități odată cu aderarea la Schengen. România și Bulgaria s-au dovedit paznici eficienți la frontierele externe ale UE (inclusiv criza refugiaților din Ucraina, dar și cea a refugiaților din Turcia, la frontiera turco-bulgară) arătând eficiența celor două state.
Același lucru nu este valabil pentru cazul Greciei, ale cărei frontiere maritime sunt tranzitate de valuri și valuri de emigranți asiatici (veniți via Turcia). E vorba de un posibil val emigraționist comparabil ca dimensiuni cu cel venit dinspre Africa, punând presiune pe Spania și Italia (via Mediterana).
Dacă Bulgaria și România ar fi fost primite în Schengen, emigranții din Grecia nu ar mai avea nevoie decât de o mașină și un plin- două de benzină, ca să ajungă la Viena, din moment ce controalele vamale, la frontiera greco- bulgară, bulgaro-română și româno-maghiară ar dispărea.
Acum, aceste frontiere se demonstrează ca fiind niște filtre greu de tranzitat. Iar UE nu are niciun motiv să renunțe la ele.
Al doilea motiv pragmatic este faptul că regiunea sud-estului Europei este nesigură geopolitic. Zonă de confluență a intereselor Federației Ruse, Turciei și Vestului, regiunea aceasta este, cel mai probabil, zona care va fi în viitorul apropiat pe masa negocierilor între marile puteri.
Turcia își construiește propriul rol geopolitic, independent de NATO și de UE, cu interese bine subliniate în sud-estul Europei. Și una din armele preferate ale Turciei împotriva UE e….presiunea migraționistă asiatică.
Serbia, va rămâne ferm în afara NATO și a UE, iar Ungaria își construiește propria poziție regională, independent de Bruxelles. Kosovo și Bosnia Herțegovina rămân regiuni „fierbinți”.
Bulgaria va ajunge în martie la un nou val de alegeri anticipate, unde se așteaptă o înfrângere categorică a forțelor ultra-pro-occidentale, în favoarea naționaliștilor filo-ruși și moderaților care vor relații bune cu Rusia.
Ucraina se va prăbuși în curând iar ce nu va intra în componența Federației Ruse, va rămâne un afganistan foarte costisitor pentru Vest.
”Destinul european” al Republicii Moldova este doar în presa propagandistică de la București și Chișinău iar regimul Maiei Sandu înțelege pe zi ce trece că Vestul nu vrea să sufere de dragul moldovenilor. Nici în România lucrurile nu stau deloc bine.
Clasa politică pro-occidentală din România mai este votată de sub 30% din totalul românilor, iar sondajele pe bune arată că majoritatea românilor, chiar dacă nu sunt filoruși, categoric nu vor să își lege soarta și prosperitatea de cea a Ucrainei.
Iar încrederea în Vest e pe derdeluș, chiar dacă presa mainstream doar despre asta vorbește.
Deci dacă priviți tabloul de ansamblu, e bine să vă obișnuiți cu ideea că România nu va fi niciodată în Schengen, dar că și viitorul UE în regiune cam scârțâie.

Felicitări. O analiză pertinentă care reflectă cunoaștere geopolitica mai in profunzime.
Totuși poate ceea ce afirmați („Clasa politică pro-occidentală din România mai este votată de sub 30% din totalul românilor”) nu se acoperă statistic.
Schengen a căzut definitiv și déjà mulți intelectuali și afaceriști privesc catre Est și Estul îndepărtat, adică BRICS.
România poate de azi sa adere la BRICS, din câte ziceau unele elite europene, că românii cu bulgarii să își facă ei unitatea lor economică.
Asta a fost ca sarea pe rană.
Și dacă mă enervez?!? că europenii ăștia fac ca și bunicu când trimite vorbă să merg la coasă, și când ajung zice: am gatat, du-te acasă Ha-ha.
Pai și cu cine sa ne facem uniune economică? Cu bulgarii, moldovenii, cu grecii nu avrm voie? Ca oricum is departe, cu Serbia, cu Muntenegru, cu Moldova, cu Georgia.
Poate lumea nu știe dar au fost semnate actele de schengen cu Ucraina.
Dl. Klaus Werner + Dna. Ursula von au semnat acte de aderare româno ucraineană la același spațiu economic in mod secret.
Dacă lumea ar vedea aceste acte mâine ar fi revoluție de tip 89.
Și sa adaugam zona militară liberă, adică Schengenul militar este si funcționează. Deci numai pentru armate și mercenari. Dacă duc un tanc prin vamă nici nu stau la coadă.
Eu nu văd momentan nici pe iohannes, nici pe ciolacu, ciuca și nici un politician român care este pe poziție in post și să fie cu Maica Sfântă. O doamnă foarte credincioasă de pe un blog a chemat Sfantul Acoperământ la fiecare politician român aflat in funcție și nu a coborât. Sunt toți pierduți, și viața li pierdută. Și ce să facă ăia in vârful puterii decât pagubă și lor, si nouă. Ei își pierd sufletul, și noi rabdam și crestem in credință prin sărăcie și nevoi.
ApreciazăApreciază