Holocaustul nu a fost o barbarie…

Mulți spun că Holocaustul a fost o barbarie.

Dar nu a fost o barbarie. A fost expresia răului din civilizația modernă umană.
Nu e nimic ”barbar” în Holocaust. Este demonic dar nu barbar.

Prin barbari înțelegem sălbatici, ignoranți, agresivi, mânați și manipulați spre atrocități ce țin mai degrabă de animal, nu de civilizație.

Ori Holocaustul a fost opusul barbariei.
Holocaustul a însemnat o industrie a morții. De la pogromuri barbare s-a trecut la faza industrială, de ucidere a milioane de oameni.
Holocaustul a însemnat o infrastructură a morții. Trenurile morții, care duceau victimele spre lagăre, funcționau la oră fixă și aveau un regim prioritar. Ba chiar exista și un ”mers al trenurilor”.
Holocaustul a însemnat o întreagă birocrație a morții, cu funcționari care stăteau să socotească numărul victimelor, să le pună pe diverse categorii și să le jefuiască averile.
Holocaustul a fost….perfect legal. Echipe de juriști aveau grijă ca totul să se facă conform cu legile absurde și de multe ori se certau pe chichițe juridice între ei (cum a fost cazul conferinței de la Wannsee).

Astfel a apărut în istoria civilizației ceva incredibil de atroce, cu adevărat demonic, Răul civilizat, Răul care ascultă Wagner, Răul care după ce ucide zece mii de oameni, savurează un cognac și o țigară bună. Răul banal, al conțopistului care face socoteli într-un birou și de pe urma socotelilor lui, sute de mii de oameni sunt condamnați la moarte….
Răul manifestat sub chipul funcționarului care după aceea s-a justificat în fața istoriei că ”a crescut rezervele de aur ale țării” sale.

Nu e nimic barbar în Holocaust și asta face să fie și mai înfricoșător ce s-a întâmplat acolo.
Și de aceea nu putem fi toleranți și înțelegători cu ce a fost acolo. Acolo, în Holocaust, omul a arătat că diavolul poate fi depășit în Rău.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s