Mai bine turbanul otoman decât mitra papală”

„Mai bine turbanul otoman decât mitra papală” a spus un episcop bizantin după sinodul de la Ferrara -Florenţa şi poporul a fost de acord cu el.
Preţul a fost plătit. Imperiul Bizantin s-a prăbuşit sub turci, întregul Orient a fost descreştinat ca şi bună parte din Balcani (Albania, Bosnia, Kossovo, ample teritorii din Bulgaria au devenit musulmane).
Bisericile Ortodoxe au intrat într-o profundă criză din care au fost salvate tot de….mitra papală. Copierea modelelor ecleziologice apusene şi a sistematicii credinţei apusene au fost soluţia inevitabilă pentru renaşterea spaţiului ortodox. Nici pe Sfinţii Părinţi- orgoliul ortodocşilor, nu i-au putut regăsi decât în bibliotecile catolice, unde au fost editaţi cu grijă.
Însă cerbicia aceea a rămas: „mai bine turbanul otoman decât mitra papală”. Acum mitra papală este înlocuită cu Occidentul.
În loc să se alieze – natural, cu fraţii creştini catolici, neoprotestanţi şi prostestanţi care rezistă cu greu unui Occident secularizant şi noii invazii islamice, mulţi ortodocşi – loiali unor canoane care le interzic să aibă ceva în comun cu „ereticii şi sectarii”, ajung chiar să simpatizeze cu Islamul.
Islamul nu e nici eretic, nici schismatic. Islamul este însă adversarul în egală măsură al Occidentului secularizat şi al catolicismului „eretic”.Ca atare, unii ortodocşi au chiar o înţelegere faţă de Islam, dacă nu chiar o simpatie.
Ceva pe logica „am rezistat sub ei 500 de ani, o să mai rezistăm încă 500, dacă înfrâng pe papistaşi şi secularişti. Mai pierdem câteva milioane de credincioşi care se vor islamiza dar…..e mică pierderea faţă de bucuria de a vedea îngenuncheată „papalitatea eretică” şi hidra iudeo-masonică”.
Dacă mergem în istorie, ne mai aducem aminte de o scenă similară- Islamul s-a ridicat din pustie împotriva lumii când creştinătatea era divizată- erau creştinii monofiziţi şi cei diafiziţi, care se luptau între ei.
Când a venit Islamul, monofiziţii au preferat să se înhăiteze triburile din deşert decât cu „ereticii” diafiziţi.
Şi aşa, o hoardă barbară a întemeiat o contra-civilizaţie din pricina prostiei încăpăţânate a unor creştini.
Eu însumi sunt creştin bizantin- dar sunt de-al împăratului Manuel II Paleologul, care spunea cu voce tunătoare reprezentantului Islamului:
„„Arata-mi asadar ce a adus nou Mahomed si vei descoperi numai lucruri rele si inumane, precum faptul ca a prescris ca acea credinta pe care el o predica sa fie raspandita cu sabia”.
Alţii preferă să rămână în logica preferinţei pentru turbanul otoman….
mehmet_ii_si_ghenadie
Publicitate

Un gând despre „Mai bine turbanul otoman decât mitra papală”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s