Pierde Rusia războiul?

Evident, războiul este câștigat sau pierdut abia când se termină. Până în ultimul moment, orice război ”se joacă”.

Însă nu pot să nu remarc faptul că mulți se grăbesc să decreteze că Rusia a pierdut războiul.

Din contra, până acum, este destul de evident că Rusia este câștigătorul. Până acum, după 3 luni de război, ce putem vedea?

Vedem cum Rusia și-a atins obiective esențiale:

1. A ocupat 90% din teritoriul celor două republici, Lugansk și Donbas.

2. A asigurat legătura continentală și securitatea energetică și de apă a Crimeei.

3. A obținut o mare interioară, cu toate avantajele economice și geostrategice presupuse (Marea Azov este de acum mare internă rusească).

4. A distrus Ucraina ca putere economică și militară, transformând-o într-un stat eșuat și o problemă economică și socială cu care….să se spele UE și NATO pe cap.

Toate acestea sunt victorii evidente ale Rusiei obținute în aceste 3 luni de zile.

De asemenea, Rusia s-a confruntat cu avalanșa sancțiunilor economice. La care a răspuns cu contra-sancțiuni. Economia rusească departe de a fi pusă la pământ, rezistă onorabil în condiții de război. Toate informațiile din interiorul Rusiei ne arată că problemele economice ale acesteia (inflația, lipsa unor produse, blocarea unor afaceri, îngreunarea schimburilor comerciale externe) sunt departe de a fi ”fatale” și sunt comparabile cu impact cu ceea ce suferă economic cetățenii UE și SUA (din pricina ”pedepsirii Rusiei” de către politicienii euro-atlantici, trebuie spus).

Însă în Rusia lumea vede pentru ce luptă. Cetățenii din UE până în toamnă se vor sătura până peste cap să mai ”salveze Ucraina” cu propriul dezastru economic.

Însă ce nu știu ei e faptul că de fapt UE e deja în capcană: Ucraina va trebui ”salvată” vor nu vor, că e pace sau război, fiind deja o piatră grea legată de gâtul UE și aruncată acolo unde e Marea Neagră mai adâncă.

Însă această perioadă neagră e departe de a se termina.

Peste tot în lume a început schimbarea. În fosta Iugoslavie, jarul mocnește în Bosnia Herțegovina și în Kosovo, toți cei frustrați imperialismul occidental ascuțind pumnalele răzbunării. La Davos, chiar la forul neoliberalismului, Vucic le-a spus destul de politicos liderilor ordinii mondiale occidentale că Serbia vrea să facă pipi pe Uniunea Europeană.

Turcia își joacă bine cărțile. Va oferi Suediei și Finlandei șansa de a câștiga Eurovisionul în schimbul alungării influențelor occidentale din Orientul mijlociu. Și transmite prin șicanele făcute Greciei, dar și prin jocul din Caucaz, că are o miză proprie în acest conflict, independentă de SUA sau de Rusia.

Rusia și China, ajutate de iresponsabilitatea și imaturitatea psihică a leadershipului american (ce așteptări să avem de la niște oameni care cred că poți fi bărbat sau femeie după cum ți se scoală sau nu….intelectual?), și-au consolidat alianța.

India, Brazilia, chiar și Mexicul, arată că în noua conjunctură geopolitică nu vor juca pe mâna occidentală, chiar dacă nu se vor implica în conflict.

China a transmis că nici nu trebuie un război să bage Occidentul în șah. Are o populație suficient de disciplinată ca să bage o carantină în Shanghai, cât să plângă Londra, Parisul și Berlinul.

Criza alimentară este deja inevitabilă și efectul ei important va fi un nou ”asalt” al Africii peste Mediterana. Ceea ce nu este rău: paradoxal un absolvent al Universității din Yaounde sau Bobo Dioulasso e mai rațional decât un absolvent de Harvard sau Stanford care e mai dresat să vorbească ”păsăreasca” corectitudinii politice și să remarce impactul schimbărilor climatice asupra comportamentului sexual cis, decât să înțeleagă realitatea în care trăiește.

Însă cel mai mare rău este însă acela remarcat în anumite discursuri de la Davos: mulți lideri euro-atlantici nu înțeleg nimic. Ei cred că sunt într-un soi de ”cruciadă” (termen impropriu, căci Occidentul este ideologic anticristic) împotriva ”barbariei”.

Prea mulți lideri euro-atlantici au vorbit despre ”necesitatea” ca Ucraina să învingă, ca să se apere astfel ”valorile” occidentale. Care valori? În sfârșit…

Ce este grav e că liderii euro-atlantici ar putea, în elanul lor anti-cruciat (acesta ar fi termenul mai bun) să împingă războiul spre faza implicării cu trupe. Și atunci doar Dumnezeu ne mai poate salva…

Publicitate

7 gânduri despre „Pierde Rusia războiul?

  1. Stimate domn, in sfarsit vad si eu o analiza obiectiva si care atinge foarte multe puncte despre care am tot scris si eu vreme de trei luni incoace, desi trendul era fix invers! Cei care au cazut in capcana manipularilor propagandei clasice de razboi a ucrainienilor ce e puternic sustinute de mainstream media si extensiile ei de prin social media, raman blocati in disertatia trompetelor de propaganda. Victoriile de pana acum ale Rusiei sunt fara precedent in istoria Rusie pe timp de pace, pentru ca vorbim de cucerirea a peste 20% teritoriu unei alte tari si vorbim de cea mai bogata parte a acelei tari din punct de vedere economic si strategic; si nu o mare, ci doua mari, si gurile unui fluviu, pentru ca avem in discutie atat Marea Neagra cat si gurile Dunarii prin preluarea controlului asupra a peste 600km de litoral la Marea Neagra si gurile Dunarii. Din pacate asta este realitatea, Federatia Rusa la momentul asta se intoarce la o dominatie cum nu a mai fost de pe vremea URSS iar cei care cunosc istoria si nu au ochelari e cal, pot vedea asta, iar pe noi vestile astea ar trebui sa ne ingrijoreze foarte serios. In rest, buna analiza si pe geopolitca externa, cumva ma bucura sa vad ca imi confirmi ce am scris si eu pe aici in toata perioda asta.

    Apreciază

  2. Deja l-a pierdut, chiar daca il va castiga.

    Este adevarat ce spui: Putin a distrus economia Ucrainei. Si a ucis zeci de mii de oameni nevinovati in timpul asta.

    Insa este adevarat si ca va distruge economia Rusiei si ca va omori alte zeci de mii de rusi, deja vreo zece mii au fost ingropati sau incinerati prin Ucraina.

    Si crimele astea vor continua, fiindca nu mai are nicio iesire acum. Fie castiga razboiul, distrugand complet economia Ucrainei si a Rusiei si omorand sute de mii de rusi si de ucrainieni, fie pierde razboiul – rezultatul fiind acelasi.

    Rusia si Ucraina vor avea economiile distruse si zeci de mii de morminte mai mult decat acum trei luni, unele mai mici, penru copii, unele mai mari pentru soldati aruncati unul peste altul in ele.

    Iata omul pe care il sustineti.

    De ce?
    Pentru ca nu va plac ‘valorile europene’?

    De ce?
    Pentru minciuna ca NATO voia sa atace Rusia, tara cu cel mai mare arsenal atomic de pe planeta?

    De ce?
    Pentru minciuna ca presedintele evreu este nazist?

    Asadar, de ce?

    Apreciază

    1. Eu nu știu ce va urma.
      E posibil să înceapă un al treilea război mondial convențional și în 4-5 ani să vedem cine va ieși câștigătorul.
      Acesta este scenariul de coșmar pentru toți.

      Deocamdată suntem într-un al treilea război mondial neconvențional, care se desfășoară doar în Ucraina.

      Și cum spuneam, aici Putin este victorios, cu tot efortul Occidentului de înarma Ucraina.

      Cât despre economia rusească, cum spuneam, ea nu se resimte mai rău decât cea din Occident.Și are un viitor economia rusească: piețe emergente spre care se orientează rapid, resurse uriașe, chiar și noile cuceriri (repet, Rusia a câștigat o mare întreagă doar pentru ea, în timp ce Ucraina a câștigat Eurovisionul).
      Plus alianța cu China, cea mai mare putere economică a lumii.

      În același timp, ca român, fără nicio miză în acest război (după terminarea căruia va trebui să plătesc reconstrucția Ucrainei, chiar dacă el va fi câștigat sau pierdut de ucraineni), eu văd că rata mea la bancă s-a scumpit 20 la sută de când cu războiul, prețurile la toate serviciile și produsele au crescut între 10 și 50% iar perspectiva nu e ca aceea a rușilor, că trece războiul și va fi bine, că o să facem afaceri cu chinezii și o să ne bucurăm de vacanțe în Crimeea, ci este aceea că va fi….din ce în ce mai rău.
      Și că nu există, repet, nicio miză pentru mine, decât prostia rusofobă a unor decidenți politici și interesele cinice ale industriei occidentale de război.

      Apreciat de 1 persoană

      1. Se cam resimte. Sefa Bancii Centrale a estimat ca asta se va intampla la jumatatea verii 2022.

        Deja unele produse, cum ar fi untul, au antifurt pus in supermarketurile din Moscova.

        Apreciază

    2. Acest razboi mondial neconventional a fost inceput de Putin. Desi pot fi de acord cu jumatatile de adevar ale lui Putin cum ca NATO nu este o alianta pur defensiva, toata suflarea stie ca nu ar fi atacat niciodata Rusia, pentru simplul fapt ca Rusia este cea mai mare putere nucleara din lume. NATO este o amenintare pentru un singur om, nu pentru Rusia. Lui Putin ii este teama ca va sfarsi ca Gadaffi. Cu cat tarile vecine sunt mai libere, cu atat sansele ca el sa sfarseasca rau sunt mai mari. Si bineinteles, mai e si mesianismul narcisistic ruski mir, care este o alta iluzie de a lui care nu poate aduce nimic bun. Restul sunt narative pentru a justifica acest razboi si pentru a justifica tentativele lui Putin de a testa, in cele din urma, articolul 5, cu scopul de a slabi ba chiar destrama NATO.

      Asadar, de ce l-ai sustine in continuare, prin propagarea narativei putiniste in Romania, pe acest om care a dus lumea intr-un razboi mondial? Iti doresti razboiul mondial? Iti scade rata la banca daca il sustii pe Mesia Putin? Scade pretul la ulei daca il sustii pe Putin? Ce rost are?

      Apreciază

  3. Rusia NU pierde nimic! Și nici n-o va face!

    Câtă vreme în cadrul operațiunii speciale din Ucraina nu sunt doar decizii militare, desfășurându-se pe teren inclusiv procese de negociere cu ușile închise, adică se utilizează și metode politice de rezolvare a problemelor (precum în cazul predării combatanților din subsolurile uzinei Azovstal, când tratative secrete s-au purtat vreme de 2 săptămâni înainte de capitularea acestora) este limpede, că operațiunea nu poate fi finalizată în 2-3 zile.
    Partea substanțială a rușilor, nicidecum formală, a fost să oprească rezistența ucraineană astfel încât să se ajungă la o cale de compromis pentru a salva vieți omenești și pentru a evita distrugerea infrastructurii civile și de comunicații. Practic, NU s-au comportat ca NATO în Irak demolând orașe întregi sau în Afganistan distrugând populația civilă. În plus, au existat încercări de a negocia transparent cu elita lui Zelenski, încercându-se ajungerea la un acord, dar acestea au eșuat- amintiți-vă uciderea bancherului Kireev (negociator) în centrul Kievului, când SBU a spus: „tocmai l-am împușcat!” Acestea sunt trăsături caracteristice ale regimului ucrainean instruit de către SUA- să împuște pe unul dintre negociatori în prima etapă.
    Asta înseamnă că sarcinile denazificării și ale demilitarizării ar trebui rezolvate progresiv, fără a se baza pe procesul de negociere la nivel înalt, ci doar local și în teritoriu, iar oficialii de la Ministerul rus de Externe nu au ce face la acest capitol.

    Americanii nu-și doresc pacea! Iată un exemplu în acest sens: senatorul american Joe Manchin a declarat la Forumul Economic Mondial că se opune oricărui fel de acord de pace între Ucraina și Rusia: https://www.weforum.org/event_player/a0P68000001Kd0vEAC/sessions/the-view-from-capitol-hill
    Manchin, care în momentul de față este unul dintre cei mai puternici oficiali aleși de la Washington, a adăugat că numai expulzarea completă a Rusiei din toată Ucraina este acceptabilă la Washington, că războiul ar trebui folosit pentru a-l îndepărta pe Putin de la putere și că el și strategii Pentagonului văd acest război ca pe o oportunitate. De aici deducem, ceea ce ați remarcat foarte bine în cadrul articolului, „faza implicării cu trupe”.

    Aș mai zice că Rusia va trece la (am folosit prepoziția „la” și nu „prin”) schimbări radicale. E absolut necesară o victorie! Operațiunea specială necesită reforme patriotice imediate, dar, dacă acestea vor fi implementate „de sus” sau vor deveni o necesitate din cauza prăbușirii iminente a vechiului sistem, este imposibil de spus. A existat teoretic, la sfârșitul anilor ’80 un plan de schimbare, un plan conservator-revoluționar (patriotic), numai că acesta nu se vedea în spatele masei comuniștilor, care blocau orice inițiativă ideologică. Astăzi sunt patrioții consecvenți (și nu prin ordin), oponenți ai capitalismului și ai Occidentului, anti-liberali, pentru imperiu și dreptate socială, cei care sunt agenții schimbării. Fără corupție și fără servilism. Cam asta așteaptă societatea rusă (din câte-mi dau seama din mass-media lor), deoarece liberalismul nu mai inspiră pe nimeni, doar eliminarea lui completă mai poate inspira. Se dorește sfârșitul capitalismului și al genocidului cultural, sfârșitul domniei elitei lacome, imorale și inculte care a fost înființată în anii 1990. Oamenii așteaptă un mare lider al unei mari puteri. Societatea este în ton cu măreția și dreptatea. Operațiunea specială nu a făcut decât să mărească aceste deziderate la extrem, iar victoria însăși depinde de realizarea lor. Tocmai de aceea am afirmat că Rusia NU va pierde această confruntare. Toți ai lor vor o țară nouă și mai ales o țară a VICTORIEI. Și-așa va fi!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Esti inca un om liber. Poti spune lucrurilor pe nume. E razboi, nu operatiune speciala. Nu exista operatiuni militare speciale cand invadezi o tara cu sute de mii de soldati.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s