Despre reforma Bisericii- reflecţii pe marginea unui articol de pe Hotnews

Când te invită adversarii să te reformezi, atunci cel mai potrivit lucru este să….nu o faci.
Astăzi am citit un articol al domnului Cristian Pantazi, de la Hotnews, despre purgatoriul BOR, în care sugera ierarhiei soluţia reformei Biserici Ortodoxe.
Ca om care a petrecut ani buni de cercetare academică pe tema relaţiei Biserică- stat, nu pot să nu fiu de acord cu sugestia: BOR are nevoie, destul de urgent, de o reformă.
Însă despre ce reformă să fie vorba? Aici mă separ complet de reflecţiile domnului Pantazi.
De ce? Pentru că nu identificăm la fel problemele. Iată ce spune domnul Pantazi:
„Biserica s-a pozitionat deseori prin reprezentanti ai sai ca o frina in calea schimbarilor din societate (scandalul cipurilor, scandalul orei de religie bagate cu forta in programa scolara, scandalul Halloween etc). Rezultatul a fost ca multi, tot mai multi romani au inceput sa perceapa Biserica Ortodoxa drept un adversar, o gaura neagra care inghite inutil banii publici care, altfel, ar putea merge spre spitale ori scoli. Protestele Colectiv au aratat ca multi tineri nu se mai regasesc in aceasta Biserica, asa cum arata ea acum.”
Eu cred că rolul, misiunea Bisericii, că e cea Catolică sau vorbim de Bisericile Ortodoxe, sau de cea a Angliei, sau Suediei, etc, este tocmai acela de a fi o frână pusă progresismului, o invitaţie la reflecţie asupra finalităţilor schimbării din societate.
De asta Biserica (folosesc termenul trans-confesional) este conservatoare în mod natural. Când încetează să mai fie conservatoare, devine simplă ideologie.
Acest lucru nu face în mod necesar Biserica o instituţie populară. Dar nu acesta este scopul ei, şi dacă domnul Pantazi, ca şi alţi oameni interesaţi de soarta credinţei, ar binevoi să citească măcar o Evanghelie din cele patru, ar putea să descopere şi sensul Creştinismului.
Apoi, „scandalul cipurilor” nu era chiar un subiect care să nu privească Biserica. Aşa cum nu este un subiect peste care societatea civilă să treacă cu vederea în numele progresului. Libertatea nu este un pret acceptabil de plătit pentru niciun progres.
„Scandalul orei de religie” nu a existat decât mediatic. Quasi-unanimitatea copiilor s-au reînscris la orele de religie, după ce au fost obligaţi de câţiva sărmani ce şi-au făcut un scop în viaţă din denigrarea credinţei, să treacă prin ordaliul unei inutile proceduri birocratice.
„Scandalul Halloween”? Poziţia clericilor şi societăţii civile creştine de a descuraja sărbătoarea aceasta, necreştină şi scârboasă, nu este în niciun cat neinspirată- face parte din misiunea BOR- aceea de a promova valorile credinţei şi a proteja societatea de valori necreştine.
Cât despre percepţia opiniei publice, cum că BOR ar fi o gaură neagră bugetară, cheltuind bani care nu se duc la şcoli şi spitale, această percepţie este vina exclusivă a mass-mediei mainstream din România, care include şi site-ul unde scrie domnul Pantazi împreună cu familia sa.
Hotnews nu s-a străduit să bage în seamă nimic din realizările în domeniul social ale BOR şi ale celorlalte culte creştine. Şi nu pentru că acestea ar fi fost mici şi invizibile, ci pentru că nu „dă bine” să descurajezi un trend- acela al atacurilor contra credinţei.
Dar să vedem ce înţelege domnul Pantazi prin reformă:
„Reforma Bisericii Ortodoxe. (…) Biserica Ortodoxa Romana are nevoie urgenta de reformarea pastoratiei: de la stilistica serviciului religios la fondul invataturilor transmise, de la incremenirea administrativa la optiunile sociale asumate.”
Deci domnul Pantazi vrea să fie reformată „stilistica serviciului religios” , adică a Liturghiei.
Sincer, mă întreb, dacă domnul Pantazi ar afla la un moment dat că „stilistica serviciului religios”, aşa cum se face acum în Bisericile Ortodoxe este, în procent de peste 75 la sută, mai veche de 1200 de ani, cum ar reacţiona? Probabil că ar fi siderat că nu s-a schimbat de atâta timp. Un reformator cu el ar „vopsi nemţeşte” şi vechitura aia de frescă de la Voroneţ, de doar 500 de ani…..
Dar nu se opreşte la chestiuni de „stilistică”. Merge direct la „fondul învăţăturilor asumate.” Cu alte cuvinte să se modifice învăţătura Bisericii- să devină mai „open mind”. În definitiv, deducem din înţelepciunea domnului Pantazi, nu putem acum să rămânem blocaţi în vorbele unui rabin din secolul I, căruia cioloşul vremii lui nu doar că i-a tăiat subvenţia la sinagoga ambulantă, ba chiar l-a crucificat….
P.S. Ce mi se pare amuzant este faptul că cel care dă semnalul reformei BOR este considerat a fi …..domnul Cioloş. Care prin simplul fapt că numai „dă” bani la Biserică (de parcă ar fi banii domniei sale, iar Biserica doar o cerşetoare) obligă cultele la reformă. Ca un tătic care taie banii de suc ai copilului obraznic, pentru a îl obliga să îşi schimbe comportamentul.

Acest lucru spune multe despre „liberalismul” criticilor Bisericii – ei îşi doresc o Biserică nu seaparată de Stat ci dependentă, condiţionată de stat.

desecrated-church-in-kosovo

Publicitate

8 gânduri despre „Despre reforma Bisericii- reflecţii pe marginea unui articol de pe Hotnews

 1. Reforma Bisericii!? Dracul da indicati despre cum sa se tina slujba? Este vorba de slujba Ortodoxa, cea care mai tine lumea. Dracul ii vrea pe toti cazuti ca el si fara posibilitate de mantuire. Pai atunci sa se separe oile de capre. Caprele sa mearga sa le tina slujba Cristian Pantazi de la Hotnews!

  Apreciază

  1. Stimabile crestin-ortodox! Lumea adevarata fuge de cretinii aciuati in sinul BOR,care nu au nimica cu credinta.Nu conteaza de ce rit.Ca Dumnezeu e unic? Sau fiecare „gasca” cu al sau Dumnezeu?
   Un ‘crestin” get-beget isi cauta de credinta si nu se arunca asupra „ambrazurii” ca Prostul.

   Apreciază

 2. Pentru pantazi si familia sa , ca o exceptie , BOR ar putea experimenta o noua „stilistica serviciului religios” . Nimic despre ciolos , tipul care nu s-a dezmeticit din somnul euro-bugetar in care a fost indus .

  Apreciază

 3. „Eu cred că rolul, misiunea Bisericii, că e cea Catolică sau vorbim de Bisericile Ortodoxe, sau de cea a Angliei, sau Suediei, etc, este tocmai acela de a fi o frână pusă progresismului, o invitaţie la reflecţie asupra finalităţilor schimbării din societate.” Nu pot decît să mulțumesc lui Dumnezeu că n-ați fost un mare rege sau împărat la început de Ev Mediu. De fapt, ce bine că nu v-ați numărat printre Apostoli. Că acum n-ar mai existat nici o Biserică.

  Apreciază

 4. Inteligent articol, cu inteligente replici și contraargumente aduse la inepțiile acestui domn Pantazi. Problemele Bisericii trebuie să-i preocupe pe MEMBRII ei, activi, practicanți și conștient trăitori și următori ai Ortodoxiei și nicidecum pe APOSTAȚI sau RENEGAȚI sau ABJURAȚI!
  A vorbi despre un domeniu al vieții și al societății cu care nu ai nici o legătură vie, și pe care nu-l cunoști din TRĂIRE sau PRACTICARE înseamnă să fii un sofist care tratează în detalii ceea ce niciodată nu a trăit și experiat!
  Marea majoritate a celor de la HOT NEWS sau de la ADEVĂRUL sau de unde or mai fi ei, NU ȘTIU nici măcar CREZUL Creștin Ortodox, și nu au deschis în viața lor un catehism, și au tupeul să vorbească ca și critici ai Bisericii, din ipostaza unor ignoranți, și LEPĂDAȚI de Creștinism!
  În prostia lor se miră că lumea nu le dă dreptate, și că nu-i aprobă! Dar reticența a mulți români față de campaniile agresive ale presei împotriva BOR este dată și dictată de ÎNȚELEGEREA clară și limpede pe care o au oamenii cu privire la 2 lucruri: – pe de-o parte REAUA intenție pe care o au aceste publicații de a DUȘMĂNI agresiv și chiar abject Biserica, care rea-intenție RĂZBATE de la o poștă, oricât ar fi de cosmetizate articolele și materialele de presă ANTI-B.O.R.!;
  – iar pe de-altă parte reticența oamenilor față de astfel de jurnaliști și față de trusturile media în care ei activează, este dată de PROSTIA și LIPSA DE CULTURĂ GENERALĂ CRASĂ de care acești jurnaliști dau dovadă când vine vorba de BOR, ca și cum s-ar fi născut într-o țară musulmană și au venit în România și se miră și uimesc în toată clipa cu privire la CE și CINE este Biserica!
  Oamenii acești prin INEPȚIILE pe care le scriu și spun dovedesc că ei NU-ȘI CUNOSC nici ISTORIA și NICI SPECIFICUL etnic și spiritual al poporului român în care trăiesc, și a cărui limbă o vorbesc…! Or românii simpli PERCEP foarte clar CUMULUL acestor două NEGATIVE calități pe care le au acești domni care activează prin presă, și PUN DOUĂ PARALE pe părerile lor, fiindcă le consideră și MALIȚIOASE și TEMBELE…!
  Cel mai grav este însă faptul că niște ANALFABEȚI și AGRAMAȚI în materie de CREȘTINISM Ortodox, îndrăznesc să se ia de FONDUL Doctrinar al Bisericii! Acești trepăduși seamănă cu niște amatori de utilizatori PC, care încep să își dea cu părerea despre niște PROGRAME sofisticate de sisteme de operare ale computerelor
  Însă mai devreme sau mai târziu vor ajunge de-i va scuipa lumea pe stradă! La idioți, sau bolnavi psihici care hulesc si batjocoresc Biserica, opinia publică nu reacționează, dar de la jurnaliștii care vorbesc despre un anumit domeniu al societății, fără să-l cunoască în totalitate, oamenii au o altă pretenție…
  Încă o dată FELICITĂRI autorului acestui articol pentru ISTEȚELE și ISCUSITELE sale IDEI…pe care le-a pus în discuție și pe care le-a PROPUS cititorilor spre analiză și reflecție!

  Apreciază

 5. Inteligent articol, cu inteligente replici și contraargumente aduse la inepțiile acestui domn Pantazi. Problemele Bisericii trebuie să-i preocupe pe MEMBRII ei, activi, practicanți și conștient trăitori și următori ai Ortodoxiei și nicidecum pe APOSTAȚI sau RENEGAȚI sau ABJURAȚI!
  A vorbi despre un domeniu al vieții și al societății cu care nu ai nici o legătură vie, și pe care nu-l cunoști din TRĂIRE sau PRACTICARE înseamnă să fii un sofist care tratează în detalii ceea ce niciodată nu a trăit și experiat!
  Marea majoritate a celor de la HOT NEWS sau de la ADEVĂRUL sau de unde or mai fi ei, NU ȘTIU nici măcar CREZUL Creștin Ortodox, și nu au deschis în viața lor un catehism, și au tupeul să vorbească ca și critici ai Bisericii, din ipostaza unor ignoranți, și LEPĂDAȚI de Creștinism!
  În prostia lor se miră că lumea nu le dă dreptate, și că nu-i aprobă! Dar reticența a mulți români față de campaniile agresive ale presei împotriva BOR este dată și dictată de ÎNȚELEGEREA clară și limpede pe care o au oamenii cu privire la 2 lucruri: – pe de-o parte REAUA intenție pe care o au aceste publicații de a DUȘMĂNI agresiv și chiar abject Biserica, care rea-intenție RĂZBATE de la o poștă, oricât ar fi de cosmetizate articolele și materialele de presă ANTI-B.O.R.!;
  – iar pe de-altă parte reticența oamenilor față de astfel de jurnaliști și față de trusturile media în care ei activează, este dată de PROSTIA și LIPSA DE CULTURĂ GENERALĂ CRASĂ de care acești jurnaliști dau dovadă când vine vorba de BOR, ca și cum s-ar fi născut într-o țară musulmană și au venit în România și se miră și uimesc în toată clipa cu privire la CE și CINE este Biserica!
  Oamenii acești prin INEPȚIILE pe care le scriu și spun dovedesc că ei NU-ȘI CUNOSC nici ISTORIA și NICI SPECIFICUL etnic și spiritual al poporului român în care trăiesc, și a cărui limbă o vorbesc…! Or românii simpli PERCEP foarte clar CUMULUL acestor două NEGATIVE calități pe care le au acești domni care activează prin presă, și PUN DOUĂ PARALE pe părerile lor, fiindcă le consideră și MALIȚIOASE și TEMBELE…!
  Cel mai grav este însă faptul că niște ANALFABEȚI și AGRAMAȚI în materie de CREȘTINISM Ortodox, îndrăznesc să se ia de FONDUL Doctrinar al Bisericii! Acești trepăduși seamănă cu niște amatori de utilizatori PC, care încep să își dea cu părerea despre niște PROGRAME sofisticate de sisteme de operare ale computerelor
  Însă mai devreme sau mai târziu vor ajunge de-i va scuipa lumea pe stradă! La idioți, sau bolnavi psihici care hulesc și batjocoresc Biserica, opinia publică nu reacționează, dar de la jurnaliștii care vorbesc despre un anumit domeniu al societății, fără să-l cunoască în totalitate, oamenii au o altă pretenție…
  Încă o dată FELICITĂRI autorului acestui articol pentru ISTEȚELE și ISCUSITELE sale IDEI…pe care le-a pus în discuție și pe care le-a PROPUS cititorilor spre analiză și reflecție!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s