Cine a fost principele Gabriel Bethlen pe care îl onorează azi președintele Ungariei în insultele ”patrioților” români?

Istoria românilor a devenit cenușăreasa în programa școlară. Dar nici pe vremea când era predată cu multe ore, nu stătea mai bine, pentru că nu era predată ca istorie, ci ca un soi de narațiune menită să satisfacă niște ego-uri sau mofturi ideologice și patriotice…. De asta, nu e de întâmplare că principele Transilvaniei Gabriel Bethlen este un mare necunoscut atât pentru tinerii de acum, care abia de mai învață câte ceva la istorie, cât și de tinerii de ieri, care au învățat la istorie preponderent basme propagandistice.

Gabriel Bethlen, care a trăit între 1580 și 1629, a domnit între 1613 și 1629 peste Transilvania.

De ce e atât de important încât lângă președintele Ungariei ar fi trebuit să fie astăzi și președintele României la inaugurarea bustului său, și nu un senator PSD mai tâmp, dar ”patriot” care să facă circ și să ne facă de râs?

Să luăm ce e mai important: Gabriel Bethlen este primul (și singurul până la 1848) principe al uneia dintre cele trei voievodate care a înțeles visul lui Mihai Viteazul.

Gabriel Bethlen a dorit să unească cele trei voievodate sub numele Regatul Daciei, cu capitala la Alba Iulia. A negociat cam toată viața cu otomanii și puterile occidentale un astfel de proiect- nesusținut însă de nimeni (nici măcar de vecinii valahi și moldoveni).

O să spuneți că chiar și așa, nu se face pentru că ….Bethlen nu era etnic român. Hai să mai vedem o surpriză istorică: nici Mihai Viteazul nu era. Era, cel puțin pe jumătate, grec.

Dar Gabriel Bethlen, care era reformat (calvin) a încurajat și educația. Inclusiv pentru români. De asemenea, a scutit de anumite taxe pe preoții ortodocși români. De fapt toată politica sa religioasă a stat sub semnul toleranței și educației.

Datorită lui, copiii iobagilor au primit dreptul de a merge la școală, ba chiar au fost încurajați cu burse. A întemeiat și o Academie la Alba Iulia (iezuiții, deci rivali catolici, aveau deja un Colegiu la Cluj).

Tot el a eliberat țiganii din Transilvania din robie. De asta ei se numesc și acum ”gabori”- ca semn de recunoștință istorică.

Dar bine că acum niște români proști, dar ajunși senatori, diplomați, mă rog, trădători de țară, încearcă să masturbeze și ei ceva ”patriotic” jignind memoria unui mare principe al Transilvaniei, dar dând și o copită geopolitică Ungariei, care nu este precum România, clientă devotată și pasională a bordelului euro-atlantic….

5 gânduri despre „Cine a fost principele Gabriel Bethlen pe care îl onorează azi președintele Ungariei în insultele ”patrioților” români?

 1. Ca noi romanii suntem prostituatele de servici ale NATO nu mai incape discutie. Dar intr-adevarer Gabriel Bethlen a reprezentat una dintre cele mai originale personalități ale secolului său: în ciuda credinței calviniste, el n-a limitat libertatea religioasă a supușilor săi!

  Apreciază

 2. Domnul Adrian Nastase pe blogul personal se pare ca va contrazice in aceasta directie. Printre altele spune:
  ”Vizita in Romania a noului presedinte al Ungariei – Katalin Novak nu a fost o vizita oficiala, nu a fost nici o vizita turistica ( nu a mers pe litoralul romanesc) ci a fost o vizita politica de provocare. Vizita a fost organizata in contextul premierii celor doi secui condamnati pentru terorism, al tensiunilor legate de de intonarea imnului secuiesc la doua manifestari sportive si al declaratiilor ambigue ale ministrilor UDMR in legatura cu aceste actiuni.

  Aceasta prima vizita in strainatate a presedintei Ungariei a sfidat toate regulile de protocol, de curtoazie, de buna vecinatate si de eleganta. Era normal ca vizita sa inceapa la Bucuresti, la Cotroceni, pentru a marca relatia bilaterala. Ea putea continua cu puncte de program din Transilvania. Katalin Novak a dorit insa sa sublinieze, ca ea nu vine in vizita in Romania ci in Transilvania, sfidand in acest fel suveranitatea statului roman. Transilvania trebuia sa para o provincie a Ungariei. Astfel de provocari au mai avut loc. Unele au primit raspunsul potrivit, altele nu. Si de data aceasta va fi nevoie de un raspuns politic si nu de o lectie despre drepturile kin states, pe care ungurii le stiu foarte bune dar nu le respecta. Pare ca actiunile revizioniste ale Rusiei in Ucraina capata noi reverberatii si la liderii de la Budapesta”.

  Apreciază

 3. Tâmp sau nu, patriot sau nu (cred că definiția patriotismului a detaliat-o cel mai corect Gh. Asachi, în rest, tot ceea ce întâlnim în scrierile unora de prin vremurile actuale, sunt doar vorbe lipsite de substanță, bombastice) senatorul PSD a creat un moment destul de tensionat (și chiar n-aveam nevoie de așa ceva!!!) la Alba Iulia cu președinta Ungariei, transmițându-i acesteia că Transilvania a fost și va fi mereu românească. Ceea ce reprezintă un ADEVĂR de necontestat, recunoscut până și de Stalin, care, de altfel, ne-a înapoiat-o. Și-atunci, de ce nu se recunoaște că România a oferit minorităților naționale drepturi și libertăți dincolo de legislația europeană, ba, chiar depășind-o în anumite privințe?! În ce moment, când și-n ce dată, pe vremurile abuziv-împușcatului, se celebra în țara asta Ziua Unității Reformate Maghiare? Cunoaștem cu toții care sunt dedesubturile unor astfel de „festivități”, nu-i cazul să mai ironizați și dumneavoastră situația! Eventual, să mai turnați și puțin gaz pe foc! Nu știu, dar mă gândesc că, uneori, omul, ca să fie salvat, trebuie să-şi amputeze anumite părți ale corpului! Adesea, exact așa se procedează și-n istorie! Nimeni nu se gândește ce s-ar fi întâmplat în cazul supraviețuirii Austro-Ungariei! „Naționaliștii” ăștia maghiari, care idealizează într-un mod absolut nerealist Ungaria mare, nu vor recunoaște niciodată că nu mai era demult o structură statală viabilă și că ar trebui să-și ceară iertare față de români pentru toate crimele comise. N-am chef să dezvolt aici sursa frustrărilor maghiarimii, dar ce pot afirma cu siguranță este că politicienii lor n-au demonstrat niciodată curajul de-a se confrunta cu propria istorie.

  Cât despre Gabriel Bethlen se știe că a vrut să ia în stăpânire toate cele trei țări românești – Moldova, Valahia și Ardealul – dar fără să păstreze religia creștin ortodoxă, ci să o înlăture în favoarea protestanților, ortodocșii devenind reformați sub stăpânire maghiară. Una peste alta, oacheșul „tovarăș” Bethlen Gabor – supranumit și „Țiganul” în cronicile românești – a intenționat calvinizarea românilor. Sigur, că ar fi fost un demers onorabil și demn al lui, fiindcă tot îl ridicați în slăvi că ar fi încurajat educația, ca să-i ajute și pe românii din Transilvania să acceadă la cultură și la învățătură, dar ar fi fost un gest cu adevărat remarcabil să-i lase în legea lor românească, nu să-i atragă la calvinism și să-i supună episcopului calvin, fapt care, pentru majoritatea românilor, ar fi însemnat un atentat la identitatea și la renegarea strămoșilor. Ce-i drept, am învățat istoria aia comunistă, dar asta nu-mi dă mie dreptul să-i contest valabilitatea și, mai ales, autenticitatea. Chiar dacă a fost menită să (vă citez) „satisfacă niște ego-uri”, măcar acele substituiri n-au fost occidentale.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Omiteti totusi niste detalii sau nu ne place sa vedem si partea plina a paharului. Gabor Betheln i-a obligat pe moșieri să trimită la școală copiii iobagilor lor valahi și a făcut să tipărească Biblia în limba română la Brașov. Cati poate din urmasii valahilor care au invatat carte in timpul lui Gabor Bethlen aveau sa militeze pentru unirea Transilvaniei cu Tara-Mama?
   Doar „vlahii” sunt excluși din Edictul de toleranță din 1568, deoarece credința lor ortodoxă este doar „tolerată” (tolerata). Deci nu era interzisa! Si asta isi avea ratiunile ei, dincolo de alte motive! Pentru ca noi nu ne puteam organiza, nu ne puteam gestiona, eram oportunisti, sau “egoisti”!
   Ca si astazi, cam asta era demnitatea nostra si pe atunci: de iobagi! Sa nu uitam ca fara a fi partinitoare, sursele istorice ale vremii relateaza ca cei care furau, jefuiau, talhareau etc in Transilvania erau predominant valahii!
   Cei care au militat pentru unirea Transilvaniei n-au fost predominat greco-catolici scoliti cu resurse maghiare?
   Vorbeam cu o bulgaroaica zilele trecute si stiti ce mi-a zis: ca e recunoascatoare romanilor ca si bulgarii la 1877 au dobandit independenta! Deci nu mi-a reprosat ca noi am ocupat Cadrilaterul sau nu mai stiu ce!
   Si la fel cu Rusia! Sunt multe lucruri pentru care ar trebui sa fim recunoscatori, inclusiv aspectul cu Stalin care a fost vital pentru istoriagrafia noastra ca popor! Pe Stalin il tradase Horthy, care spre deosebire de Antonescu, chiar a „fost luat de val” asa cum a declarat ulterior, ceea ce astazi nu mai merge cu Orban! Adica ungurii chiar invata din istorie!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s