A.I.- revoluția împotriva adevărului

Inteligența artificială- această revoluție tăcută ridicată împotriva adevărului.

Văd fotografii făcute de inteligența artificială de un realism înfricoșător.
Aud tot mai mult despre predici și referate „impecabile” făcute cu ajutorul programelor de inteligență artificială.
Am auzit și de oameni care apelează la programele de inteligență artificială pentru a își redacta e-mailurile.

Iar rezultatele sunt mai mult decât mulțumitoare: produsele inteligenței artificiale sunt din ce în ce mai bune iar exactitatea lor nu poate fi pusă în discuție.

Numai că adevărul nu este totuna cu exactitatea. Adevărul este, a fost și va fi în eternitate un tablou complex, al nuanțelor exactității.

Odată redus adevărul la exactitate, odată ”obiectivizat”, începe demența.
Toate ideologiile modernității au avut această ambiție: a exactității, a obiectivității științifice.
Însă toate s-au prăbușit, slavă Domnului, pentru că mințile umane sunt (lucru minunat!) ușor de corupt.
Însă tentația luciferică a omului este perfecțiunea. Omul se vrea dumnezeu, se vrea perfect, se vrea cel mai bun, are pretenții de perfecțiune.
Uitați chiar în creștinism cum Dumnezeul Bibliei, viu, adevărat, al istoriei, a fost înlocuit cu varianta artificială, produsă de inteligențe umane (dar cine știe ce producții teologice A.I. vom avea pe mai departe?), a metafizicii grecești. Pentru că….e ”mai exactă”.

Acum se întâmplă ceva mai pervers și mai îngrozitor: din lene, prostie, analfabetism funcțional, oamenii își predau propriile personalități inteligenței artificiale.
Gesturi intelectuale foarte personale devin un produs tehnic.
Deja se vând, ca produse „de artă”, tablouri, fotografii, diverse jocuri de imagine fabricate de aceeași inteligență artificială.

Iar ispita e prea mare ca să nu vedem evidența trendului: vom ceda tot mai mult din a fi noi acestor mecanisme și generațiile următoare se vor mula ele după formele exacte ale inteligenței artificiale. Pentru că…lene, comoditate, analfabetism funcțional, nevoia de exactitate….

Uitați-vă cum ne-am schimbat, noi, ăștia mai „bătrâni”, care am prins și o lume fără net, de când rețelele online au intrat în viețile noastre….
Uitați-vă cum generația blogosferă pare un soi de elită academică față de generația Facebook și cum generația Facebook pare un soi de universitate față de generația Tik Tok….

Uitați-vă cum majoritatea zdrobitoare a oamenilor se lasă manipulați în cel mai ordinar mod de ce ”găsește pe net”, în contextul în care producțiile imbecile de pe net sunt încă cu un producător uman.
Ia să vedeți când se vor înmulți manipulările redactate cu exactitate de A.I….

Deja, la acest nivel jos tehnic la care suntem, este foarte dificil să identificăm ce mai este adevărat sau fals din ce ni se livrează pe internet.

Mai jos o imagine de la maratonul pisicilor din Kuala Lumpur, ediția 2023.
Maraton care nu există 🙂

Lasă un comentariu