De ce sunt alături de patriarhul Daniel?

E greu pentru unii cititori ai mei să înţeleagă de ce eu, care am cerut Patriarhului Daniel, printr-o scrisoare deschisă, să se retragă, care nu am făcut niciodată economie de critici când a venit vorba de actualul întâistător al BOR, sunt acum alături de el în încercarea la care este supus.

Să mă explic înainte de somn- pentru a putea apoi adomi liniştit.
Sunt alături de Patriarh pentru că:
1. Patriarhia a făcut exact ceea ce trebuia să facă în aceste zile de după accidentul din clubul rock: s-a rugat pentru răposaţi, a oferit asistenţă spirituală rudelor acestora, s-a rugat pentru cei răniţi, a încurajat donaţiile de sânge.

2. Patriarhul nu avea de ce să meargă la clubul respectiv pentru a face vreun spectacol liturgic sau mediatic. Place sau nu, Biserica nu consideră cluburile ca fiind vreo plăcere curată. Cel mult una tolerabilă- de aceea nu se va gira niciodată genul de petreceri de club de către vreun ierarh.

3. Acest lucru nu împiedica şi nu împiedică pe nimeni care frecventează cluburile să vină el în biserică, să încerce să o cunoască.

4. Comunicatele de presă ale Patriarhiei au fost practic ignorate de mass-media, care a preferat să insiste în a prezenta atacurile venite în online şi nu numai contra Bisericii.

5. Un prieten număra pe 4 site-uri cunoscute de ştiri, zilele acestea, 14 articole negative cu privire la BOR în chestiunea accidentului de la club. Autorităţile locale erau gratulate cu 6 articole negative, cele centrale cu 6 articole negative, iar patronii clubului erau „urecheaţi” în doar patru articole.
Dacă aceasta nu e campanie mediatică negativă, atunci ce o mai fi?

6. Incoerenţa atacurilor la adresa BOR şi a Patriarhului era fascinantă. Însă cel mai tare fapt este acela că mass-media şi anumite voci cu autoritate în online s-au străduit să lase impresia că BOR e de vină pentru accidentul din timpul concertului rock.
Complet ilogic, dar o manipulare care s-a dovedit eficientă.

7. Ieşirea arhiepiscopului romano-catolic Ioan Robu, patetică, stupizică, ieftină (arhiepiscopul în genunchi pe asfalt, legămintele de luptă anticorupţie, etc.) nu m-au convins că ieşirea Patriarhului ar fi fost o soluţie, Ba din contra.

8. Da. Acest Patriarh e un dezastru de imagine pentru BOR, o năpastă teribilă, dar nu poţi să îl acuzi şi pentru ceea ce face bine: o solidarizare decentă şi creştinească a Bisericii cu victimele unui accident care ar fi putut fi uşor denunţat ca fiind provocat într-un context necreştin.

9. Nu cred că ateii şi seculariştii au vreun drept moral sau competenţă să stabilească ce şi cum să se reformeze Biserica, ce program trebuie să aibă ierarhii, când, cum şi unde să se roage.

10. Campania aceasta a preluat imediat lozinca mincinoasă şi periculoasă prin anti-creştinismul său mascat, care numără bisericile şi spitalele şi duce la concluzii de-a dreptul bolşevice- numai comuniştii au confiscat biserici să facă din ele cămine culturale, dispensare, depozite….

11. Biserica nu trebuie să „bată palma” chiar cu riscul de a nu fi la modă. Experienţa catolică post- Vatican II, care a aruncat Catolicismul în cea mai neagră epocă spirituală a istoriei sale, este o lecţie dureroasă la care ortodocşii e bine să ia aminte.

12. În general nu e bine să încurajăm nedreptatea, prostia, manipularea şi ticăloşia pentru a obţine rezultate punctuale. Nu de alta, dar nicio nedreptate şi prostie, odată câştigătoare, nu vor rămâne singure- vor face şi mai multe nedreptăţi, şi mai multe prostii.

13. Nu sunt deloc un necunoscător, ba chiar sunt un atent observator al schimbărilor dramatice din societatea occidentală (căreia îi aparţinem), care după ce au avut un pronunţat caracter a-creştin, acum devine explicit anti-creştină.
Genul de campanii gândite pentru decredibilizarea Bisericii nu sunt specifice doar României. Iar cine a urmărit cum a fost distrusă în diverse campanii Biserica Catolică, poate remarca uşor reţeta şi aici, în România zilelor noastre.

14. Acesta este motivul pentru care, cu riscul de a părea gică-contra, am fost contra felului în care USL a încercat să răstoarne pe Băsescu în 2012, deşi îl doream pe Băsescu scos din politică, am fost contra manipulărilor cu ifose civice, am devenit clar anti-restauraţie, dacă aceasta presupune o succesiune monarhică ce încalcă tradiţia şi regulile monarhiei române. E motivul pentru care nu voi gira niciun moment epurarea clasei politice corupte româneşti, prin metoda „justiţiară” a DNA.
Este şi motivul pentru care, în aceste zile, sunt alături de Patriarhul Daniel.

ecumenism

Publicitate

94 de gânduri despre „De ce sunt alături de patriarhul Daniel?

  1. Îmi pare rău să vă contrazic la un anumit punct domnule Duca . Și anume : Nu aparținem culturii occidentale nici 25 % . De ce ? Că poartă lumea blugi ? După tunsori ? I-pad-uri, tablete ,gadget-uri și altele ? Suntem peste 18 milioane de creștini ortodocși , ATENȚIE !
   Tradițiile creștine sunt prezente , încă , în mentalitatea poporului . Și tăcerea este un răspuns .
   Chiar dacă nu au ieșit în stradă , sau pe uliță , în funcție de locația fiecăruia , asta nu presupune aprioric , indubitabil că marea majoritate a românilor nu au un anumit punct de vedere .
   Chiar dacă au ieșit ca păduchii în frunte politicienii momentului , nu înseamnă că toți i-am votat sau suntem de acord cu așa zisa politică pe care o fac ei , șmenărismul și tâlhărirea acestei țări bogate .
   Chiar dacă s-a încercat martirizarea morților de la Colectiv , sincere condoleanțe de altfel pentru ei , asta nu arată percepția reală a întregii populații ( colectivitate sună prea marxist leninistă – de altfel des uzate aceste exprimări ex-comuniste , actual neomarxiste ) .
   Doar cei răi voitori și vicleni , cei cu interese mârșave și hoțești , potăile diverselor trusturi media afiliate la culte neo-protestante și nu numai , au lătrat și au instigat la ură împotriva ORTODOXIEI , a B.O.R. și respectiv împotriva Patriarhului Daniel .
   Sunt o grămadă de surse care vin argumentativ în sprijinul celor spuse de mine dar, nu e nici locul și sunt prea multe .
   Există dovezi concrete și clare a nenumăratelor acte de caritate : spitale, orfelinate, cabinete medicale, farmacii , așezăminte ș.a. care relevă activitatea de necontestat a Preafericitului Părinte Daniel . Oricât s-ar da toți de-a dura ADEVĂRUL nu poate fi mistificat : nici prin sofisme și nici prin manipulări abjecte .
   Faceți o comparație între Întâi stătătorul B.O.R. și papa . Nu cred că ar mai fi ceva de spus .

   Apreciază

 1. Multumesc pentru acest text. Imi mai lumineaza gandirea. Totusi… sunt cateva concluzii pe care incerc sa le scot de-aici (nu am nevoie de confirmare / infirmare): Biserica / IPS Daniel nu s-au dus in „in strada” pentru ca „nu consideră cluburile ca fiind vreo plăcere curată”, „nu se va gira niciodată genul de petreceri de club”, „accident care ar fi putut fi uşor denunţat ca fiind provocat într-un context necreştin”, „Nu cred că ateii şi seculariştii au vreun drept moral sau competenţă” si-or mai fi si altele… Toate aceste cuvinte nu fac decat sa ne DESPARTA pe unii de altii; sa arate de ce unii sunt mai RAI decat altii. Textul tau imi confirma banuiala ca IPS Daniel (si conducerea BOR) n-au vrut sa aiba de-aface cu niste ne-crestini (in viziunea lor). Stie Biserica cat de credinciosi au fost cei care-au ars / murit acolo? Stie Biserica ce se intampla cu adevarat in cluburile alea? Si daca stie, e muzica rock / bautura / „cheful de vineri seara din oras” necrestinesc? Si daca totusi raspunsul e „da”, a decis BOR sa NE pedepseasca refuzand sa fie alaturi de cei care azi isi plang copiii prin spitale si pe la capele? Daca e adevarat ce spui (cum banuiesc ca e!), atunci Biserica, prin conducatorii ei, a facut o mare boroboata: s-a indepartat de poporul ei! Pentru ca, ii place sau nu Bisericii, TOT POPORUL ROMAN are asteptari de la ea (nu doar credinciosii, nu doar cei care merg la moaste sau la brauri sau la parastase sau sunt tot timpul la slujbe). Iar asta e un lucru FLATANT pentru ORICE biserica – pentru ca noi TOTI avem nevoie de un PASTOR (chiar si cei care hulesc si fac spume la gura injurand biserica – si de ei trebuie sa se ocupe biserica)! De-aia marsul de ieri noaptea s-a incheiat la Patriarhie: pentru ca Biserica nu e doar a clerului, nu e doar a lui IPS Daniel, nu e doar ASCOR-ului – e a POPORULUI ROMAN (cu buni si cu rai il el!).

  Apreciat de 2 persoane

  1. Consider ca Biserica a fost alături de acesti tineri, cu mult inainte să se întample tragedia prin această afirmatie a jurnalistului de la Realitatea TV „APROPO ! Aveti idee cat sange a fost colectat prin campania BISERICII „DONEAZA SANGE SALVEAZA O VIATA” ? : cel putin 7 TONE de SANGE ! ( Pr Ciprian Gradinaru a dat startul inca de saptamana trecuta celei de-a noua campanii, iar sangele care a fost folosit pentru victimele de la Colectiv, de acolo fusese colectat – ce ironie, nu-i asa ? ( apropo, acolo tot Biserica a dat autorizatiile de functionare ? Ma gandeam eu ca NU”

   Apreciază

  2. o singura intrebare am eu fata de tine Bogdan Duca…ce parere ai de faptul ca un reprezentant al bisericii pe ii aperi acum au fost si au sfintit un club de bliard
   (https://www.google.it/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCAQFjAAahUKEwjW-Pqov_bIAhWm_nIKHRXDAzI&url=http%3A%2F%2Fspynews.ro%2Factualitate%2Fclub-sfintit-de-preoti-cu-mare-fast-au-binecuvantat-sfanta-masa-de-biliard-68601.html&usg=AFQjCNGZuxnAQdVeHGfvkkdSDgNVvXoAeA&sig2=zHrb_NiE6WVxFh3cG8NqVg&bvm=bv.106674449,d.bGQ)
   …e oare un club de biliard o placere curata? si iata ca au girat cu prezenta lor existenta unui astfel de lacas, da imi vei raspunde ca acolo au fost invitati, dar intreb ca o ignoranta ce sunt in materie oare de Craciun si de Pasti ii invita cineva pe preoti sa bata din usa in usa ca sa sfinteasca casele si sa isi vanda calendarele?…cu restul campaniei de denigrare a bisericii nu sunt de acord, dar parerea mea este ca si-o face cu mana ei ( biserica ) prin atitudinea fata de enoriasi..ca place sau nu bisericii ( reprezentantilor ei) oamenii nu mai sunt ignorantii de acum 100 de ani pe care sa ii supui prin indobitocire tinandu-i in intunericul inculturii, generatiile actuale inteleg credinta in alt mod nu numai tarandu-se in genunchi prin biserici si pe la moaste, stii cum spun occidentalii? „sunt credincios dar nu sunt practicant”, asa sunt tinerii nostrii sunt credinciosi multi dintre ei isi spun rugaciunea in fiecare seara si se inchina de cate ori trec prin fata unei biserici, dar nu ii vezi prea des in biserica tocmai pt ca s-au trezit si nu accepta modul umilitor in care preotii nostrii vor ca oamenii sa isi exprime credinta…poate gresesc dar asa vad eu problema

   Apreciat de 1 persoană

  3. Doresc sa las niste comentarii. Stiu bine si nu „de pe surse” ca preotii sunt extrem de disciplinati. Prin urmare preotii care au fost in seara zilei de 3 nov. la „altarul” clubului nu au fost de capul lor ci cu binecuvantarea superiorilor. Punctul 2 nu sta in picioare.
   La punctul 7: prezenta arhiepiscopulului romano-catolic a fost de bun sim si decenta. Cred ca si patriarhul nostru putea sa vina mai decent si modest. Iar cand s-s aratat putea sa nu fie imbracat ca o mireasa, cred ca putea sa vina in straie negre de doliu ( nu cunosc randuiala garderobei preotilor), fara butonii si lantul de aur, nu mai vorbim e masini…..
   Nu cred ca este o campanie voita impotriva preotilor, ci doar si aici s-a ajuns la limita.
   Se face politica la sfanta slujba in fata sfantului altar, primim recomandari pe cine sa votam, invocam moaste, se face comert in biserici – se vand de toate si nu se mai aude slujba, ….. sa nu venim cu lumanari de acasa, taxele pentru oficierea unor servicii (botez, cununie, maslu, sfintire, inmormantare) trebuie platite indifferent de posibilitati.
   Nu judec biserica sau pe preoti, traim alte vremuri,vremuri noi, totusi nu inteleg de ce maicutele au nevoie de telefoane mobile, preotii de masini extreme de scumpe si suntem „certati” noi mirenii ca ne facem averi pe pamant si nu ne ingrijim de suflet.
   Puterea exemplului inca functioneaza si in zilele noastre, astept sa apuc acele zile cand preotii vor arata compasiune fata de credinciosi, modestie, iar invatamintele din Sfanta Scriptura sa fie aplicate prima data de preoti.
   Fac remarca ca nu toti sunt sau fac ce am drescris mai sus, dar sunt prea putini cei care nu sunt asa. Ca si la politic sau in structuri statului trebuie sa te integrezi sistemului ca de altfel esti data afara (cate revolte ale enoriasilor nu am vazut in mass media ca le-au fost luat preotul si adus altul), ce taxe se practica de a primi o parohie????
   Nu, nu este o campanie impotriva bisericii otodoxe ci nu se mai poate continua asa.

   Apreciat de 2 persoane

   1. Doamnã, prin ceea ce ati scris, faceti – constient sau nu – campanie impotriva Bisericii. Indiferent daca e adevarat sau nu, atunci cand, intr-un spatiu public, vorbesti de rau pe cineva, faci campanie impotriva lui, iar cand il vorbesti de bine, faci campanie in sprijinul lui. Dezobisnuiti-va de limbajul ambiguu si de amestecarea planurilor de analiza. E o lipsa de consistenta in gandire teribila… De un astfel de confuzie sufera pandemic societatea romaneasca usor manipulabila si isterizata.

    Apreciază

   2. Bună seara doamnă Carmen.
    Câteva mici corecturi sunt necesare. Când discutăm ceva despre cineva trebuie să fim documentaţi, BINE documentaţi. Îmbrăcămintea ca de „mireasă” este UNIFORMA patriarhului şi de bine şi de rău. Şi ca să lămurin care „straie” sunt de doliu nu prea putem, dar putem să ŞTIM în ce culori sunt straiele de doliu: ALB şi NEGRU. Encolpioanele (medalioanele de pe piept) ce le poartă ierarhii nu sunt din aur. Dacă sunt galbene… gata: „SUNT DIN AUR!!!”.
    Este corect spus că trăim vremuri noi, moderne. Vă miraţi dece maicile poartă telefoane mobile? Eu dece am? Dvs dece aveţi? PENTRU COMUNICARE. Dece este aer condiţionat în biserică, apă curentă în curtea bisericii, grup sanitar…? Pentru că trăim vremuri moderne. Noi circulăm cu maşini „sigure”, dar dorim ca alţii să circule cu trotineta. Aceleaşi drepturi le avem toţi.
    NIMENI nu obligă în biserică pe NIMENI!!! Preoţii au ascultarea lor. Slujba este aceeaşi de 2000 de ani. Nimeni NU e obligat să stea în genunchi şi nici să vină la moaşte. Dacă vreţi să mergeţi la un film staţi în genunchi? NU. Ei, la biserică se roagă, se stă în genunchi, se face donaţie, milostenie, se vorbeşte despre Dumnezeu şi nicidecum nu bem, fumăm, povestim sau bârfim…
    Fără supărare, asta este părerea mea, părere ce nu poate să fie pe placul cuiva. În rest mă bucur că luăm atitudine pentru o Românie frumoasă, corectă şi credincioasă
    Noapte bună şi Doamne ajută

    Apreciază

  4. Zalex, ori esti rau informat, ori esti… rau intentionat! Doamne fereste sa fii amandoua! „Stie Biserica cat de credinciosi au fost cei care-au ars / murit acolo? Stie Biserica ce se intampla cu adevarat in cluburile alea? Si daca stie, e muzica rock / bautura / „cheful de vineri seara din oras” necrestinesc? Si daca totusi raspunsul e „da”, a decis BOR sa NE pedepseasca refuzand sa fie alaturi de cei care azi isi plang copiii prin spitale si pe la capele?”
   Daca nici Biserica nu stie ce e bun si ce e rau din punct de vedere moral-crestin, atunci, fratele meu, cine stie? tu? cei care se lasa manipulati in campania explicita anti-ortodoxa? sau scriem si noi sa ne citeasca si pe noi cineva? Chiar nu vezi cate face BOR prin Ierarhi, cler si credinciosi? Desigur, tv-urile nu da comunicatele BOR, nu spune ce face pt victimele din propozitie dar si pt toate victimele sociale ale sistemului, care ca sa scape striga el „hotul” si arata BOR!
   Are BOR prin slujitorii ei de la toate nivelurile, prin credinciosii ei destule bube, destule fapte reprobabile! Dar, ca nu este alaturi de credinciosii ei,…..! Lasa-ma frate, s-a indepartat de credinciosii ei?! Cum?… Ea, BOR te cheama unde isi desfasoara activitatea, in biserica, dar, dupa liberul arbitru, fiecare alege sa se duca pt a se elibera, pt a se simti bine unde vrea, unde crede, unde i se ofera, si alege! Iar BOR s-a departat de popor pt ca ii cere in continuare sa caute raspuns la problemele lui la Dumnezeu, la „moaste”, cum spui, cata vreme statul care s-a departat el de popor, doar suge si nu ofera? Biserica nu pedepseste, dar are obligata sa atraga atentia, sa-ti bata obrazul cand crede de cuviinta, nu sa te condamne, nu sa te blesteme, nu sa te arda pe rug, dar nici sa te lase sa faci ce vrei, fara discernamant, fara responsabilitatea alegerilor pe care le faci, alegand, daca trebuie, sa nu faca circ mediatic, sa treaca in silentio stampa, daca orice ar zice, orice ar face este taxat, conform programului, dar sa faca ce are datoria sa faca, adica sa se roage, in biserica, nu propagandistic, si de proasta factura, cu tv-urile pe ea, ingenunchind si aruncand blam pe ea si pe toti ca „nu am facut nimic”! Iarta-ma, dar unde ai fost ultimii doua mii de ani! Inteleg pe cei care au aparut pe la noi de ceva vreme, batant „pe la usi, pe la feresti” ca sa ne aduca noua, crestini de la Sf. Apostol Pavel, si nu numai, pe Isus. Dar tu, noi, cei de doua mii de ani pe acest pamant, te-ai rupt, ne-am rupt de cine suntem si de ceea ce insemnam? Pt ce? pt un pumn de $, sau de euroi? Pt un spatiu fara Dumnezeu numit pretentios Shengen? Dar ce are Shengen si nu avem noi? De ce trebuie sa plec in Shengen si sa nu raman in tara mea si sa traiesc bine in ea? Daca tradez mereu identitatea romaneasca, daca strig mereu „vreu afara, vreau in shengen”, daca ceea ce am aici, in tara, le vand pe nimic, dar pt buzunarul cuiva da, atunci inteleg de ce vrea cineva sa plece afara, aici nu mai ramane nimic, va gasi afara sub alta sigla si marca. Zici bine si apreciez ca foarte corecta observatia: Biserica este pt toti, buni sau rai! Completez, mai ales pt cei care se abat, pe care ai datoria sa-i indrepti! Nu folosesc termenul tau „cei rai”, pt ca oamenii nu sunt rai, demonii sunt rai, omul este, se lasa inselat si devine victima a celui rau. Pentru ce pacatosi a venit Hristos Domnul, nu pt cei drepti. Asta nu implica mergerea la comanda unde vrea oricine se crede in postura de a comanda Bisericii ce sa faca, unde sa faca, cand sa faca!
   Eu cred, totusi, ca esti dezinformat dar de buna credinta! Te rog, fa diferenta intre circ(spectacol) si Randuiala dupa care are voie Biserica sa se manifeste! Toate cele bune! (nu am nevoie de confirmare / infirmare)!

   Apreciază

 2. Zalex, daca nu faci circ mediatic sau daca nu-ti dai checkin la spital, nu inseamna ca preotii nu au fost alaturi de victimele de la Colectiv! Printre randuri , mass-media a scapat si o informatie cum ca unii ar fi refuzat slujba si preotul….alora cum ai putea sa le fi alaturi cand ei te dau afara?!

  Apreciază

 3. Bogdan, si eu iti dau dreptate…. Insa cred cu tot sufletul ca fiecare om care a fost acolo, la locul accidentului, si-a dorit un cuvant de mangaiere, macar; iar daca acest cuvant de mangaiere ar fi venit din partea unui reprezentant al bisericii, fie el chiar si Daniel, nu ar mai fi fost posibila manipularea. Pe fondul lipsei acestor reprezentanti s-a instalat posibilitatea de a manipula, mediatic, populatia. Poate ca eu gresesc in ceea ce spun sau simt…. insa imi asum aceasta greseala.

  Apreciază

  1. Am convingerea ca daca Patriarhul sau orice preot ortodox ar fi mers acolo ar fi explodat mass-media ca au venit la cersit si sa pacaleasca oamenii in suferinta.
   Ortodoxie inseamna smerenie, de aceea nu au defilat cu carul de reportaj dupa ei. Preotii au fost si sunt alaturi de comunitate, chiar si cand aceasta ii batjocoreste.
   Au fost foarte multi preoti care si-au exprimat public gandul si solidaritatea insa asta nu face audienta deci a ramas la nivel de share in cercul „habotnicilor”.
   Asa de mult as vrea ca generatia mea sa citeasca mai mult si mai diversificat, sa lase latratul si sa inceapa sa vorbeasca frumos si civilizat, sa dea exemplu pozitiv in loc sa scuipe venin.

   Apreciază

 4. Dlui ZALEX. Sunteti in confuzie. BOR este a credinciosilor ( crestini ortodocsi ). In Romania mai sunt si ALTE biserici. Ele ale cui sunt ? Pai daca -i spui unui protestant ca BOR il reprezinta, risti o mare injuratura
  BOR NU reprezinta catolicii, protestantii, evreii, musulmanii, etc., ateii. Sigur, acesti se pot converti si BOR ii va primi. Dar sa nu transmitem informatii eronate pt ca in aceste zile manipularea a luat cote inimaginabile !
  Multumim autorului pentru acest material. IISUS a spus clar : NU PUTETI SLUJI LA DOI DOMNI ! Si lui MAMONA si lui Dumnezeu ! ( in limbaj actual, stiintific : universuri paralele , nivele DIFERITE de vibratie. Dumnezeu este LUMINA, vibratie inalta. Lipsa luminii, intunericul, vibratie joasa )
  Acolo in clubul Colective, a fost o MARE concentrare de vibratie joasa, cu invocarea focului, simboluri si semne demonice si a culminat cu sacrificii umane ! Pare greu de acceptat, noi oameni normali, dar din pacate traim realitati crude. Au fost mesaje pe fb cum ca unul din patroni este satanist. S-au gasit pe telefonul sau imagini cu incendii de la alte cluburi . Tot el a trimis niste mesaje unor cunoscuti sa nu se duca in acea seara la concert. Sunt f multe indicii care duc la concluzia ca acolo a fost o mana criminala. Plafonul nu putea lua foc de la artificii cu foc RECE. Acolo a fost o explozie ! Sunt marturii ale celor care au fost acolo. De altfel, prima data, procurorul a stabilit OMOR CALIFICAT. Nu stim ce s-a intamplat mai departe si DE CE s-a schimbat incadrarea. Cred ca si procurorilor le este greu sa vina in fata romanilor si sa spuna ca avem de-a face cu un satanist si a fost totul planificat !
  Asta NU scuza coruptia si indolenta autoritatilor !
  Numai bine, si Dumnezeu sa ne apere !

  Apreciază

 5. Salut Bogdan. Un singur lucru e de mentionat, ori de sugerat: cauta trecutul acestui cearcaf-alb caruia ii tii partea. Are 20.000ron pe luna salariu. Datorita trecutului sau. Datorita turnatoriilor lui. Daca tot te scalzi in ape tulburi, macar fa si un research. Ti-ar prinde bine. Dupa ce te documentezi si faci un articol clar, limpede si la obiect, te astept cu un raspuns tot obiectiv la articolul tau, la intrebarea: mai merita oare un astfel de individ, un fel de manager al unui SRL (singurul de altfel care nu a dat faliment dupa anul 2000), sa ii fie tinuta partea?

  Multumesc

  Apreciază

  1. Probabil nu ati citit cu atentie articolul. Nu il apara nimeni pe Patriarh( vezi punctul 8), doar se atrage atentie asupra faptului ca institutia BOR nu este vinovata de data aceasta si totul este o manipulare pentru a distrage atentia de la cei care chiar ar trebui sa raspunda. Nu are legatura cu averile „Preafericitului”- asta e o alta poveste trista, fara nicio treaba aici.

   Apreciază

   1. biserica nu are vina acum, corect. Acest incident insa a umplut paharul. Preotii umbla prin zapezi ca sa vina sa-si ceara tributul, dar nu au fost in stare sa grohaie doua cuvinte pentru oamenii aia care si-au pierdut copiii acolo. Nu numai daniel e vinovat. El e exponentul unui numar foarte mare de mafioti imbracati in sutana si toti ar trebuie sa cada. Nu are nimeni nimic cu religia, cu spiritualitatea, cu credinta.

    Apreciază

 6. Accept parerea dvs si, pe alocuri, o impartasesc dar am vazut personal pe un post tv cum un preot spunea ca oamenii din club au invocat moartea, ca muzica rock induce o transa cand o asculti si ca Dumnezeu a vrut sa ii pedepseasca; ca acei oameni nu mergeau la biserica si ca e discutabila pomenirea lor la slujba. Va intreb, sunt cuvinte demne de o fata bisericeasca? A, si daca preotii ortodocsi au spus ca nu au putut sa vina acolo pt ca nu i-a chemat nimeni( cei 3 sau 4 preoti care au oficiat ieri slujba de sfintire a troitei adusa la locul incendiului), pe monseniorul( imi scapa acum numele) care a venit cu o zi inaintea preotilor ortodocsi credeti ca l-a invitat cineva? A venit, a aprins o lumanare si s-a rugat.

  Apreciază

  1. offfff…spuneti-mi si mie ce fac preotii, in general, o biserica pentru ai sai crestini??? duca-se cu ce s-a intamplat in colectiv, nu s-au rugat, s-au rugat ei(preotii) stiu pana la urma. Dar sincer preotii, biserica in general nu fac nimic pentru bolnavi, pentru saraci…nimic !!!!! Din contra stiu doar sa ceara bani contributii, facturile enel (platite de sateni cu randul, se intampla in satul bunicilor mei) pe langa asta enoriasii nu trebuie sa vina cu lumanarile de acasa, nu, trebuies cumparate din biserica, si nu mai spun de inmormantari, cununii sau botezuri (ce preturi au, de nu iti vine sa mori sau sa te mai casatoresti) …imi este sila ca se bucura la o amarata de pensie a batranilor. In afara preotii nu sunt bogati, nu au masini de lux si sunt devotati enoriasilor, fac acte caritabile (strang haine, alimente, etc. pentru saraci) viziteaza bolnavii si multe…nu au butoni din aur cu Iisus ca preafericitul nostru…asa ca…….no comment.. o mafie

   Apreciază

 7. Excelent Bogdan demersul tau! Imi place foartre mult ce si cum ai scris. Biserica a facut ce trebuia si face in fiecare zi asta, pacat ca multi dintre noi nu merg la biserica sa si vada asta. Pot confirma eu ca duminica la Sfanta Liturghie la biserica la care merg eu din Bucuresti, parintii s-au rugat pentru sufletele semenilor afectati de acest cumplit accident. Ce poate face biserica mai bine este sa se roage pentru noi si sufelete noastre. Parintii se roaga in biserica, acolo unde trebuie sa ne rugam toti, oricat de greu ne este sa o facem pentru ca acolo este Casa Domnului Nostru si nu in fata cluburilor, stadioanelor, etc. Spune clar in Sfarnta Scriptura ca acolo unde sunt doi oameni care se roaga acolo sunt si eu si aia este biserica mea si acesta poate ar fi fost motivul pentru care foarte bine au facut romanii ca au mers la locul accidentului si s-au rugat. Foarte bine a facut si biserica, foarte bine au facut si cei care s-au rugat in fata clubului. Asta trebuie sa facem acum, sa ne rugam pentru sufelete celor adormiti pentru a le salva si pentru cei care sunt in spitale pentru sanatatea lor.
  Rugaciunea este cea care ne salveaza pe toti, pe trotoar, la biserica, in club, la serviciu.
  Iti multumesc ca ti-ai facut timp sa le amintesti oamenilor ca trebuie sa-si tina mintea in iad si sufletul pe pamant.

  Apreciat de 1 persoană

 8. Nu,acest Patriarh nu e ,,un dezastru de imagine pentru BOR, o năpastă teribilă,,dimpotriva!Este chiar un patriarh foarte bun…nu stiu daca nu cumva cel mai bun pe care l-a avut BOR…E adevarat ca a venit intr-un moment extrem de nefavorabil pentru toata crestinatatea,nu doar pentru oaza de ortodoxie care este cea din Romania.Chiar Parintele Necula o numea ,,singura ortodoxie cu bun simt si cu adevarat dumnezeiasca e cea din Romania,,.Dar binele sau raul sunt in ochii si inima celui care priveste…Daca priviti mereu critic,cu o prisma mereu intunecata si cu ranchiuna(asa cum il vereau fariseii si carturarii pe Hristos,oricate minuni ar fi facut,ei tot gaseau ceva de comentat,de criticat),nu veti vedea decat rele,defecte si greseli in tot ce face…si judecata e numai a lui Dumnezeu.Noi suntem indemnati sa iubim chiar si pe dusmanii nostri,sa ne rugam si sa invatam sa iertam!Atat!

  Apreciază

 9. In primu rand specific nu injur nu hulesc bisericile eu doar ma iau pe Impostorul ticalosul de patriarhul Daniel (diavolul intruchipat si alti slugoii lui) las arde pe rug pe nenorocitul asta!

  Apreciază

 10. Mai, eu nu pot sa cred ca exista justitie si crestinism in paralel, in 2015. Cum de BOR nu-i pusa sa-si fiscalizeze afacerile si cum de inselaciunea, ca pedeapsa in codul penal (si-asa redusa de la 15 ani la 4) nu isi face simtite efectelele cand vine vorba de pupat moaste, exorcisme, sfestanii etc. In fapt evulmediu n-a trecut pt. romani.

  Apreciază

  1. Atatia experti in legislatie din toata lumea nu considera sfestania inselaciune si te-ai trezit tu mare jurist si istoric sa dai verdict asupra unde trebuie aplicata legea si in ce epoca istorica se afla Romania.

   Apreciază

 11. Bine punctat. Ceea ce mi se pare ridol este ca am ajuns sa ne justificam credinta, rolul Bisericii (care nu are nicio legatura cu numarul spitalelor existente) si orice amanunte legate de religia ortodoxa pe care cei spalati pe creier nu le inteleg/cunosc.
  Doamne-ajuta!

  Apreciază

 12. Domnule, am citit cu stupoare argumentele conform carora BOR impreuna cu toti reprezentantii ei de frunte ar fi utila la ceva, si ca ar fi avut o atitudine corecta fata de evenimentele recente. Va intreb. Pe front, acolo unde se sufera enorm si se moare frecvent, exista preoti? In spitale, acolo unde se sufera si se moare, exista preoti? Dupa ce va raspundeti singur la intrebari, va rog sa mai raspundeti la o intrebare. Ce rost are o biserica ce pretinde mortului sa vina el sa se roage in biserica? Cand veti gasi raspunsul la aceasta intrebare sa mi-l dati si mie. Poate imi explicati si mie cum vine treaba asta? Ma duc acasa la om de Craciun, de Boboteaza, particip la botez, cununie, inmormantare, etc. pentru ca e rost de bani, dar cand bietul om a murit in focurile iadului, il las asa ca nu iese paraua. Daca nu as fi vazut ca posedati un stil literar cursiv si ca va exprimati frumos, as fi crezut ca sunteti idiot (iertati duritatea cuvantului, dar n-am gasit altul mai potrivit, in conditiile in care avocatul diavolului l-ati folosit deja dumneavoastra). Dar nu sunteti. Cred ca doar va place sa scrieti de dragul de a scrie. Ne avand nimic mai bun de facut v-ati gandit sa incercati sa aflati daca cei ce citesc articolul dumneavoastra, au putinta de a judeca. Surpriza: n-au. O persoana chiar v-a dat dreptate. Ce tristete. Sa ai doi cititori din care unul vai de el. Iertare inca odata, cred ca am fost cam ostil, dar cred ca si dumneavoastra ati facut o gafa majora. Sa incerci sa aperi pe cineva care gresete flagrant si persista in gresala, nu se face. Cel putin nu in conjunctura actuala. Mai bine aparati guvernul ce tocmai a fost dat jos de „popor”. S-ar putea sa aveti mai multi sustinatori. Numai bine!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, in spitale exista preoti. Fiecare spital are o capela sau o biserica la care slujeste un preot. Pe ce lume traiti dvs? Eu personal am fost la biserici din curtea unor spitale. De ce mintiti ca nu exista?

   Apreciază

 13. „Nu cred că ateii şi seculariştii au vreun drept moral sau competenţă să stabilească ce şi cum să se reformeze Biserica, ce program trebuie să aibă ierarhii, când, cum şi unde să se roage.”

  Hmmm si totusi din taxele platite de ei, se duc multi bani publici catre biserici. Deci ba da, au tot dreptul. Atei, crestini etc.

  Apreciază

  1. Ana, e interesant comentariul tău și m-am apucat să caut cifre și să calculez ca să văd despre ce vorbim aici.

   Bugetul total al cultelor pe anul în curs este de 12 milioane de EUR. Acești bani se împart între culte după numărul de credincioși. Biserica Ortodoxă Română, ia 85% din bani, proporțional cu ponderea enoriașilor săi, adică vreo 11 milioane de euro. În cifră absolută ortodocșii declarați sunt vreo 17 milioane.

   Făcând împărțirile, rezultă că statul român cheltuiește anual în jur de 65 de eurocenți (0,65 EUR) pentru fiecare credincios, indiferent de confesiunea acestuia. Singurii care contribuie și nu primesc nimic înapoi sunt cei care s-au declarat atei (0.2 la sută). Dar dacă ateii s-ar constitui într-o organizație cu rang de cult religios (Biserica celor care nu cred în Dumnezeu) conform legilor în vigoare, ar putea primi, conform algoritmului, un ajutor anual de stat în valoare de 2400 EUR.

   Reține această sumă pentru că este egală cu contribuția celor declarați atei la bugetul Cultelor. Totalitatea ateilor din România donează anual, prin mecanismul bugetar, 2400 EUR totalității credincioșilor. Adică 6 eurocenți de persoană. Atât plătești tu anual pentru culte, din care la BOR ajung vreo 5 cenți și jumătate. Evident, sunt banii tăi și, dacă nu dorești să fie distribuiți altfel poți schimba lucrurile. Revin un pic mai jos pe subiect.

   Un alt calcul ne arată că, pentru fiecare dintre cele 18.000 de biserici despre care se tot vorbește, Guvernul alocă anual aproximativ 611 EUR. 1.75 EUR de biserică pe zi.

   Piua.

   Cei atenți vor remarca două hibe în calculele mele: aceea că am plecat de la premisa că toți cei 18 milioane de români plătesc taxe și cea că ateii ar fi distribuiți uniform în păturile sociale.

   Am apelat la aceste simplificări întrucât nu am găsit statistici care să încrucișeze cele două rubrici: status (angajat, pensionar, minor) și convingerile religioase.

   Întrucât nu pot ști dacă ateii din România sunt sau nu plătitori de taxe, am ales să îi distribui pe tot ecartul social, lucru facilitat și de procentul lor mic (repet, vorbesc despre cei declarați).

   Iar cum la buget contribuie nu doar cetățenii ci și firme și instituții (inclusiv BOR), a încerca să defalchez cât plătește efectiv fiecare individ ar fi fost un demers aproape imposibil. Permite-mi, deci, să continuu prezentarea situației în aceste condiții de simplificare.

   Răspiua.

   Pe de altă parte, bugetul anual al Ministerului Sănătății este de 1.500.000.000 (un miliard și jumătate) de EUR, adică în jur de 365.000 EUR pentru fiecare dintre cele 425 de spitale menționate în același raport mediatizat, adică fix 1000 EUR pe zi. Sigur, în cazul sănătății nu e corect să facem împărțeala doar pe spitale, sunt multe alte subansamble ale acestui sistem care necesită finanțare.

   Asta înseamnă 83 EUR anual per cătățean, credincios sau ateu, plătitor sau neplătitor de taxe.

   Decizia de alocare a fondurilor bugetare este la latitudinea Guvernului care propune bugetul și a instituțiilor care îl promulgă (Parlament, Președinție). Cei care, asemeni ție, consideră că se cheltuie pra mulți bani pentru culte, pot determina schimbarea prin metode democratice, prezentându-se a votul pentru alegeri parlamentare și alegând o formațiune politică ce propune o altă alocare a bugetului.

   Dacă respectivul partid (sau respectiva alianță) câștigă alegerile, va alcătui un guvern care va face un nou buget. Dacă nu câștigă alegerile, se poate opune prin vot la bugetul propus de guvernul instalat sau poate iniția o moțiune.

   Acestea sunt mecanismele democratice, bune sau rele. Minoritatea se supune voinței majorității.

   Eu, de pildă, sunt pacifist de fel și cred că alocăm prea mulți bani pentru înarmare și operațiuni militare și prea puțini pentru diplomație.

   (Am folosit cifre din Recensământul pe 2011, și din articole critice la adresa alocării bugetare prea generoase pentru BOR. Aș pune linkurile, dar mă tem că-mi intră comentariul în spam. Am estimat populația României la 18 milioane.)

   Apreciază

   1. Scuze, am scăpat un zero. Ateii contribuie cu 24000 EUR la buget, nu cu 2400. Iar Ana plătește cel puțin 60 eurocenți anual pentru culte.

    Apreciază

 14. Nu sunt nici eu de acord cu presiunile mediatice asupra BOR, dar totusi mai putina opulenta si mai multa smerenie si cumpatare. Lumea isi refuleaza nemultumirile acumulate in timp, nu neaparat din cauza evenimentului recent. Ar cam fii cazul ca aceasta clica din BOR, care nu are nimic de a face cu spiritualitatea, sa lase locul altor oameni, mai decenti, sa inteleaga faptul ca si Biserica trebuie sa plateasca taxe, sa faca mai multe lucruri pt cei care intr-adevar cred si sunt credinciosi. Atunci sunt sigur ca lumea s-ar intoarce la Biserica, deoarece fiinta umana e si spirituala si are nevoie si de hrana spirituala, hrana spirituala pe care acesti oameni care conduc Biserica in acest moment nu sunt capabili sa o dea.

  Apreciază

 15. As avea nevoie de niste nelauriri. Poti spune mai in detaliu la ce te referi cu:

  „Experienţa catolică post- Vatican II, care a aruncat Catolicismul în cea mai neagră epocă spirituală a istoriei sale, este o lecţie dureroasă la care ortodocşii e bine să ia aminte.”

  Astept raspunsul. Multumesc

  Apreciază

 16. Mizeria asta de articol instiga de fapt la anti-catolicism. Cum poti orbule sa confunzi modestia cu „o iesire patetica” si „ieftina”? Acel om s-a dus si a ingenunchiat pentru ca ii pasa, pentru ca este si el om si e ceva absolut normal pentru conducatorii Bisericii Catolice sa se implice si sa se puna in genunchi; nu ca sa-si faca reclama lui sau Bisericii. Mintea ta de hater nu poate intelege asta. Daca venea imbracat in aur ai fi avut aceeasi reactie. In declaratia pe care a dat-o nu a facut promisiuni si legaminte ci si-a cerut iertare in numele tuturor pentru ignoranta in care am trait. Cat despre celalte mizerii care sugereaza ca Biserica Catolica e distrusa spiritual, esti total pe dinafara, la fel ca ateii si secularistii despre care vorbesti. Nu cred ca esti un om religios cu adevarat, nu ai nicio idee cum este comunitatea catolica (pentru ca sunt sigur ca nu ai avut contact) si arunci cu prejudecati in stanga si in dreapta ca si cum tu le-ai sti tu pe toate.

  Apreciază

 17. 1. sa plateasca taxe, ca orice alta institutie, fara vrajeala ca este non-profit
  2. sa promoveze educatia rationala
  3. sa transforme macar un sfert din biserici in spitale/scoli
  4. faptul ca exista anumiti „crestini” cretini care considera ca un concert rock = invocare demonica si au ars pentru ca in loc sa invete erau la un concert este FIX problema mare.

  Nu cer marea cu sarea, nu imi pasa ce considera biserica curat, dar macar odata in istorie sa arate ca este o insitutie benefica populatiei! Donand biserici pentru a AJUTA poporul cu spitale si educatie
  , plata taxelor ca noi toti ar fi un prim semn ca mai are loc in societate… in schimb vedem numai popi in mertzane care instiga frica in populatia naiva, care fura si manipuleaza cu nerusinare folosindu-se de „Dzeu” drept scuza. Din partea mea, daca exista diavol, acela e institutia BOR (cel putin in Romania)

  Apreciază

 18. Ți-am citit cu interes articolul până când ai făcut afirmația de la punctul 7. „Ieşirea arhiepiscopului romano-catolic Ioan Robu, patetică, stupizică, ieftină”. Te-aș fi crezut imparțial până la afirmația aceasta… nu vad de ce e ‘patetic’ sau ‘stupid’ sa te rogi si afara alaturi de ceilalti… Robu a facut exact ce trebuia, s-a rugat, a iesit din zona de confort… dintre peretii catedralei. La fel si episcopul greco-catolic de Oradea, cu care ne-am rugat luni seara în parcul din oraș. Respect maxim pentru ei și le mulțumim că ne arată rugăciunea se poate face în orice condiții, nu doar la biserică!

  Apreciat de 1 persoană

 19. Pe langa faptul ca nu stim in ce context sa ne folosim vocabularul ( vezi utilizarea cuvantului „patetic” la punctul 7, nu inseamna ce crezi tu ca inseamna ), luam apararea unui om care nu numai ca face cei mai usori bani din Romania, nici nu contribuie in vreun fel la dezvoltarea ei, ca si tara. A noastra, ca si popor. Nici nu m-am sinchisit sa citesc tot si sunt convinsa ca voi avea o seara mult mai putin incordata daca voi evita in continuare sa il citesc. O seara buna, enoriasilor !

  Apreciază

 20. …nici nu as fi avut speranțe ca după ce citesc titlul ăsta….sa mă sșiconvingă cumva că eu greșesc așa cum gandesc despre mafia si mizeria preoțimii lor cu job ușor si cu viitor financiar sigur, asa cum e această mafie a bisericii ortodoxe

  Apreciază

  1. Incearca sa nu mai vorbesti la modul general, ca nu toti preotii sunt ciubucari si cu viitor financiar sigur. Din contra, eu cunosc foarte multe cazuri de preoti care isi respecta datoria si o duc de pe o zi pe alta. Poate ar trebui sa va miscati curu’ si sa vedeti cum traiesc si preotii pe la tara (care sunt de fapt, cei mai multi) sau mai pe englezeste, get your facts straight.

   Apreciază

 21. „11. Biserica nu trebuie să „bată palma” chiar cu riscul de a nu fi la modă. Experienţa catolică post- Vatican II, care a aruncat Catolicismul în cea mai neagră epocă spirituală a istoriei sale, este o lecţie dureroasă la care ortodocşii e bine să ia aminte.”

  La ce te referi prin „experienta post-Vatican II” si „cea mai neagra epoca spirituala”? Mi-ar ajunge cateva randuri cu caracter general si cateva exemple de efecte concrete pe care le consideri daunatoare.

  Apreciază

 22. În sfârșit… Că aveam impresia că sunt singurul care mai vede ce se întâmplă și că în curând o să fiu dus la Aiud sau Gherla de acești socialiști ateiști revoluționari și hipsteri, care n-au călcat în viața lor într-o biserică, dar au învățat lozincile bunicilor pe dinafară. Am auzit lucruri halucinante zilele astea, de la „tăiați barba popilor” la „să intrăm peste Palatul Patriarhie să-l scoatem cu forța”.

  Bravo, n-am acum cuvinte, că mi le-am consumat de tot luptându-mă cu tăvălugul de ignoranți și diversioniști. Dar bravo, mă pot culca *și eu* liniștit.

  Apreciază

 23. ” o solidarizare decentă şi creştinească a Bisericii cu victimele unui accident care ar fi putut fi uşor denunţat ca fiind provocat într-un context necreştin.”

  ca sa concid: te-a tampit laba!

  Bunica mea, fie-i sufletul iertat, era un monument de piosenie, toleranta si bunatate, de la ea am invatat despre Iisus, sacrificiu si daruire pentru seamanul meu. Voi, farisei nenorociti, sunteti adevaratele unelte ale Necuratului in lupta sa neostoita cu fortele Luminii

  Apreciază

 24. E și normal să ții cu șefu’…ca dă… Altfel de unde iți iei painea… Problema poate fi intoarsa la 180 de grade si tot va fi ceva de obiectat. Eu sunt unul dintre voi.. Acelasi insemn pe frunte la botez, aceeasi initiere si binecuvantare… Dar mi se scarbeste de voi…mi se scarbeste de voi „preotii” care „slujiti ” Domnului. Tot ceea ce impartasiti la slujbe e adevarat…e codul moral sanatos al fiecarui om… Dar… Dar voi niciodata nu il puneti in practica..niciodata nu sunteti un exemplu..si asta mi se demonstreaza de fiecare data cand am contact cu voi…din ce in ce mai rar pentru ca nu pot ..nu pot sa fiu o oaie „a Domnului” care sa inghita toate idioteniile astea. La un moment dat oaia se transforma in lup…daca stiti ce zic…si la atacul asupra celorlalti, fratii nostri, nu dai dovada decat de invidie si ingamfare …trezeste-te si uita-te in jur…cate oi crezi ca o sa mai vina la lupi fara caini?

  Apreciază

 25. Multumesc mult pentru text, Bogdan Duca! E prima oara cand te citesc, multumita catorva prieteni care au dat share pe facebook! Pt prima oara, dar pentru mult timp! Multumesc mult! Ma simt „razbunata”! Toate sentimentele si gandurile mele le-am gasit aici! O sa imi permit, cu ghilimele, sa dau copy si paste la text, acolo unde o sa fie nevoie. Desigur, in final voi adauga blogul tau, sa fie citit de cat mai multi. Daca dau share, multi nu-l vor deschide. Multumesc mult! ne mai auzim!

  Apreciază

 26. esti un nesimti! ,,Ieşirea arhiepiscopului romano-catolic Ioan Robu, patetică, stupizică, ieftină (arhiepiscopul în genunchi pe asfalt, legămintele de luptă anticorupţie, etc.) ,, macar a fost acolo si a zis o rugaciune,cel mai fericit din tara asta prefera sa comenteze aiurea din mercedes…..

  Apreciază

 27. Voi fi sumar si doresc un raspuns fara ocolisuri: De ce nu se impoziteaza banii lor si mai ales de ce ei nu fac nimic fara bani. se tot vorbeste ca nustiu ce lucruri necurate s-au intamplat dar eu nu imi aduc aminte sa fi invatat ca Iisus lua bani pentru ce facea pentru lume…din cate imi aduc aminte a fost vandut pentru bani( asta fiind necurat) deci nu e ceva SATANIC sa IMPUI(indirect vorbind; nu impune niciunu dar nu fac nimic fara a fi platiti) lumii sa te plateasca pt „treaba” ta de slujitor al Domnului?

  As dori un raspuns cat mai concret din partea celui ce a deschis blogul acesta si daca printr-o minune se poate si din partea celui despre care se discuta! O zi buna!

  Apreciază

 28. Este frumos scris si de apreciat ca cineva apara BOR dar consider ca ar trebui sa nu confundam patriarhia cu patriarhul!

  Nimeni nu ar trebui sa acuze institutia bisericii pentru ceea ce spune Daniel, insa pentru asta exista demisii de onoare. Si IPS Daniel trebuie sa fie un om de onoare: nu a aratat respect fata de oamenii din jur, a fost arogant si pentru asta acum Biserica este atacata.

  Apreciază

 29. Cei care au murit in Clubul acela plateau si ei impozite la stat, cota parte care se aloca de catre Guvern si pentru Biserica. Asa intelege Patriarhul sa le multumeasca oamenilor care ii sustin monumentele, asa intelege sa imparta credinta si increderea in Dumnezeu. Sa nu uite ca este un simplu slujitor, slujitorul lui Dumnezeu, iar bunul Dumnezeu nu faca ura de rasa, de oameni, de religie, pt el, noi toti suntem copii lui. Patriarhul a dat dovada in aceste momente grele de egoism, pt el exista numai biserica si atit. Lumea a evoluat, iar daca nu se aliniaza la standardele de astazi, ar fi bine sa lase pe altul in loc. Credinta e una, relaxarea este alta si nu ne impune nimeni incotro sa mergem si ce sa alegem.

  Apreciază

 30. Da, de ce sa nu criticam si sa aruncam cu pietre intr-un om care a vrut sa-si exprime compasiunea pentru victime, care a decis sa ia atitudine, care nu a asteptat sa fie invitat pentru a da dovada de umanitate. Ma refer aici la Arhiepiscopul Ioan Robu, care s-a prezentat ca orice alta persoana de rand afectata de tragedie si a spus o rugaciune. Mi se pare un articol de prost gust care nu a vrut sa faca altceva decat sa ”infunde” si Biserica Catolica. Nu mi se pare in regula atitudinea Patriarhului, insa nu judec. Asta a crezut de cuviința, asta a facut si nu neg ca poate in particular a fost alaturi cumva de victime. Insa nu mi se pare deloc normal sa critici pe cineva care nu a facut decat ceea ce era frumos si moral. Este pur si simplu o interpretare de prost gust si stupida chiar sa spui ca prezentarea Arhiepiscopului la Colectiv a fost patetica… Ce e patetic in a te aseza in genunchi si a te ruga????

  Apreciază

 31. Apreciez atitudinea ta de a-ti apara Biserica din care face parte, dar nu mi se pare o atitudine crestineasca sa judeci si sa arunci cu noroi in alte persoane. De ce ai impresia ca Arhiepiscopul Robu a facut un un gest patetic, stupid si ieftin? Articolul tau m-a convins pana am citit acel paragraf, de acolo s-a cam rupt filmul… nu demosntrezi nimic pozitiv jignind pe altii…din contra..te contrazici singur! Sunt de acord ca Biserica nu trebuie sa bata palma cu orice, dar in acelasi timp sunt convinsa de faptul ca Biserica este pentru si trebuie sa fie alaturi de oameni! Arhiepiscopul Romano Catolic nu a fost singurul preot care a venit sa spuna o rugaciune la locul tragediei. Au fost multi alti preoti, atat catolici si cu siguranta si ortodocsi de care nu a spus nimeni nimic pentru ca nu au o functie ierarhica reprezentativa pentru media! Inteleg ca invidia poate conduce la comentarii rautacioase si la tot felul de interpretari, dar mai ales in aceste yile cred ca ar trebui sa fim uniti si nu sa ne criticam unii pe altii! Pana la urma, catolici sau ortodocsi, toti suntem crestini!

  Apreciază

 32. 1. Nu s-a rugat, declarand ca asta se face la biserica, apoi schimband replica.
  2. TREBUIA sa se duca acolo unde era o tragedie nationala, de asta e „parintele duhovnic” al romanilor.
  3. Corect dar si invers la fel, nu opreste un preot sa asculte versurile unei melodii inainte sa spuna ca e satanica.
  4. Incorect. A fost un singur comunicat dat si ala extrem de prost si gol.
  5. Total irelevant dar total irelevant..
  6. Doar tu stii unde ai vazut asta. Daca te uitai mai atent vedeai ca problema TUTOROR este cu Patriarhul Daniel si sistemul BOR din Romania, nu cu religia sau cu ortodoxismul. Asta e valabil de ani de zile, nu doar de acum. Motivul pentru care a inceput sa vorbeasca lumea este ca patriarhul ne-a spus ca nu trebuie sa mergem la club ci la biserica. In biserica NU PUTEM sa dam nici macar un amarat de acatist fara sa dam bani, uneori suma fixa in functie de cati morti avem.
  7. Ei bine iesirea aia o voiau romanii de la un parinte DUHOVNIC. Nu era nevoie de genunchi, putea sa se duca si la spital si ORIUNDE numai SA FACA CEVA, nu sa astepte. Sa iti aduc aminte ca la alegerile din 2014 prima lui declaratie a fost ca presedintele nu trebuie sa fie de etnie care nu este romana ca apoi, dupa ce au iesit sondajele de opinie sa faca alta declaratie cum ca Romania a dus-o cel mai bine cand era condusa de un german? Exact asta a facut si acum si culmea, nu a uitat nimeni asta.
  8. „o solidarizare decentă şi creştinească” – deci ne face satanisti indirect si asta e decent? serios? Iubeste-ti aproapele tau, nu judeca. Remember that? Preotii si la satanisti trebuie sa se duca pentru ca sunt fii lui Dumnezeu. Asta ii invata inca de la scoala.
  9. Atata vreme cat taxele sunt platite de oameni si se duc EXTREM de multe catre biserici iar biserica NU PLATESTE taxe….cam da cu virgula.
  10. Daca te uiti putin in manualele de istorie o sa afli ca nu doar comunismul a facut asta. Iti mai spun o data poate intelegi: nimeni nu are nimic cu crestinismul. Absolut nimic. Oamenii, INCLUSIV PREOTI si oameni extrem de credinciosi au ceva cu institutia DIN ROMANIA si in special Patriarhul Daniel. Am fost foarte des in biserici si am vorbit cu foarte multi oameni care sunt extrem de religiosi. NIMENI nu a spus NIMIC de bine de el.
  11. Catolicismul CRESTE si capata noi oameni in fiecare zi. Este din ce in ce mai popular si tu spui ca e intr-o perioada neagra? WOW. Datele tale sunt incredibile si doar presupuse.
  12. Nu are legatura cu subiectul articolului tau. Doar o fraza filozofica general valabila pentru orice situatie. Dar, hai sa zicem. Cat de drept este ca biserica NU INGROAPA un rob al lui Dumnezeu decat daca are bani?
  13. Din nou. Biserica catolica este din ce in ce mai populara pentru ca accepta ca omenirea s-a schimbat. Tu probabil zici de fazele cu pedofilia si asa mai departe. Ei bine, Vaticanul A RECUNOSCUT si ACCEPTAT ce s-a dovedit. BOR-ul nu si-a pedepsit pedofilul prins si sunt atatea exemple in care nu a reactionat.
  14. Iar, nicio legatura cu titlul articolului.

  Apreciază

 33. Comunicatele de presă ale Patriarhiei au fost practic ignorate de mass-media, fiindcă evenimentul de acum nu e unul izolat.

  2015 e al zecelea an de când Sfinţiile-lor au început şirul măgăriilor. (Imediat după Tanacu au făcut-o, în vara 2005. Şi-au pus singuri mâna în mitră, fiindcă altfel nu i-ar fi putut implica pe ei, în Bucureşti şi Iaşi, fapta unui nebun dintr-un sat uitat de lume.) Şi nu dau semne că se opresc, sau că stau măcar pe gânduri şi zic: dacă 20 de milioane de oameni văd că nu-i bine, hai, măcar, să vedem de ce.

  Se vede că, din moment ce poporul plătitor de impozite reacţionează abia după 10 ani, e un popor cu adevărat creştin şi ortodox. Are o răbdare creştinească.

  Apreciază

 34. Ce tampenie! Lumea e revoltata ca preotii care ar trebui sa arate in primul rand apropiere fata de oameni, compasiune, calauzire etc., de fapt se imbraca in haine cusute cu aur si poarta pe cap oale din aur cu pietre scumpe!!! Se plimba cu limuzine de zeci de mii de euro, cu antemergator care le deschide calea prin multime, ca doar ei se grabesc! Ca nu inmormanteaza un om amarat daca familia nu plateste cel putin 500 lei! Ca le trebuie catedrala mantuirii neamului, care costa 100 milioane de euro!!!! O suta de milioane, in Romania!!! Ca pun oase in cutii de argint si ii cheama pe oameni sa le atinga cu cardul, pana acolo s-a ajuns! Eu ma intreb: ca si crestin, cum e posibil sa nu fii revoltat?

  Apreciază

 35. Nu ai inteles, Bogdan Luca. Nimeni nu da vina pe BOR sau pe preafericitul pentru ce s-a intamplat in colectiv. Nici preafericitul nici bor nu o sa ii aduca inapoi pe cei care au murit in noaptea aceea. Dar uite care-i chestia. BOR e puterea suprema a bisericii, corect? Atunci cand popii din diverse locuri au inceput sa arunce cu cele mai urate cuvinte pe care le-am vazut vreodata (ca cei de acolo au ars in flacarile iadului, ca l-au invocat pe satana si cate alte balarii…) ATUNCI era momentul in care el ca reprezentat suprem sa faca o declaratie de bun simt si sa spuna ca parerile alea nu reprezinta neaparat pozitia bisericii fata de tragedia din colectiv si ca SPIRITUAL biserica e aproape de familii si de raniti. Ca bonus din preamaretia lui putea sa se ofere sa ii inmormanteze gratuit. Era suficienta o reactie de asta de bun simt. Ca om care se da bogat cu duhul nu te rastesti in microfoane pe tonul ala ca sa vina oamenii la biserica daca vor slujba, nu la club. A dat dovada de asa o agresivitate cum rar am mai vazut. Bine ca sfinteste masini si mai stiu ce institutii, alea nu-s tot slujbe oficiate in afara bisericii? Mi-e greata de textele lui. Biserica functioneaza cu reguli? De cand? Nu functioneaza pe ce-i lasat de la Domnu’? A venit dumnezeu sa le zica baaaa… vezi ca daca bagati slujba la club va daram catedrala neamului. Sincer, pe cineva ca mine nu ar fi ajutat o slujba acolo, dar poate pe altii da. Poate multi aveau nevoie de o alinare de la vreun preot. Si sa vii, dupa atata timp, si atat de agresiv, cu cardurile de masini, ca un zeu… unde i-a fost atunci discretia cu care se tot lauda? Singurul lucru pe care l-a demonstrat BOR zilele astea a fost ca biserica efectiv e inutila. Ne-am descurcat fara ei, in fond… daca in numele credintei nu isi ajuta semenii la ce mai foloseste biserica?
  Cand spitalele se blocheaza de la 200 de cazuri urgente si cand toate cazurile alea au fost manageriate datorita donatiilor provenite in mare de la oameni obisnuiti, nu iti vine sa arunci in aer catedrala lui preafericitul? Cum de pentru atata aur bagat in zidurile alea gigante se gasesc bani in tara asta? Toata sila asta pe care o vezi azi fata de BOR fierbea de mult in oameni. Colectiv a fost picatura chinezeasca. In afara de cele 7 tone de sange, initiativa de laudat, de altfel, zi-mi! ce a facut popa asta aurit? Iar sangele ala nu e dat din aurul lui. Nu e dat din banii pe care ii are sub fund luati de la fiecare dintre noi. Chiar si de la cei care erau in colectiv in noaptea aia. Sangele ala e dat tot de omul de rand. PF-ul nu a facut decat sa-l contorizeze si sa astepte sa scoata ochii cuiva cu cifrele astea.
  Poate nu alegem unde se duc toti banii nostri, dar cum religia nu ne poate fi bagata pe gat avem dreptul sa refuzam finantarea acestor prea-mizerabili. Cine vrea sa ii sustina, din partea mea, nu are decat o sa o faca, mi se falfaie. Dar eu nu mai vreau sa contribui la averile lor de pomana. Nu e ca si cum as beneficia de ceva de pe urma bisericilor.

  Apreciază

 36. Total pe dinafara . Hai sa iti explic ca unui cartof : S-a iesit in strada pentru ca ars colectiv, roacher mort.Clar pana aici. Fiind in strada , am scapat de niste lighioane de la conducere dar asta e o alta poveste. Dani nu are nici o treaba cu Colectivul , ca a facut sau nu rugaciune. oricum majoritatea, Odin sa-i ierte,erau atei . Treaba avem cu statul , care il umple de bani pe Dani cand lumea crapa de foame . Simple as that !

  Apreciază

 37. MULTUMESC pentru articolul foarte concis si echilibrat!! Imi pare rau ca reusesc atat de greu sau nu reusesc oamenii sa patrunda in profunzime atunci cand analizeaza un fenomen sau eveniment.

  Multumesc!!!

  Apreciază

 38. Pr Ioan Florin ( Scotia)
  „Sunt zile amare pentru Biserica Ortodoxa, dar sa nu ne pierdem cumpatul, cei care suntem in ea. Si nici sa nu o dam pe predici sforaitoare, ca si cum nici usturoi n-am mancat, nici gura nu ne miroase . Am pentru fratii mei, preotii, o veste buna si una proasta. Ma pricep un pic la vesti, nu doar pentru ca am fost ziarist, dar si pentru ca am umblat mult printre oameni de tot felul, acasa si printre straini. E drept insa ca nu ma pricep la profetii.

  Vestea buna este ca, dincolo de scandari, de vituperatiile unor ziaristi sau de lozinci, oamenii din strada (cititi-le aici revendicarile! ) nu au nimic cu Biserica lor: nici cu Hristos, nici cu Ortodoxia, nici cu Sfintii Parinti si, pana la urma, nici cu moastele Sfintei Paraschiva. Lumea e tulburata, dar nu pe slujitorii Bisericii care isi fac in mod cinstit treaba prin parohii, in spitale, la capataiul oamenilor sau pe oriunde or mai umbla, de care se minuneaza si ii lauda cand ii gaseste. Un exemplu chiar din aceste zile, daca vreti, este nominalizarea unui preot, parintele Mihail Jar, la ‘Oamenii Timpului’ (parintele Mihail are grija la Banceni, in Ucraina, de patru sute de copii). Sau bucuria cu care oamenii il inconjoara, de pilda, pe Mitropolitul Iosif de la Paris, cand apare bland si smerit intre ei. Pe el si mai sunt si altii. Sau faptul ca oriunde ajung prin lume romanii emigranti, biserica este printre primele locuri pe care le cauta.

  Oamenii scandeaza, asa e, dar nu se rafuiesc cu Biserica Ortodoxa, ci cu o imagine a ei din zilele noastre: imaginea arogantei unei institutii . Aceasta este vestea proasta.

  Ne-am invatat sa nu le dam niciodata dreptate, sa simplificam totul la un atac impotriva Bisericii, sa-i demonizam . E o ‘ostilitate comandata ‘, s-a spus zilele astea. Bun, e drept, am vazut si o multime de rautati si minciuni, ca lumea e mare si are acces la feisbuc, s-a vorbit cu ura si s-a scris cu scuipati, ca asa e la revolutii, – dar o ostilitate comandata de cine? Sa se spuna atunci pana la capat, clar, pe nume, cine o comanda, prin cine, cum, ca sa stim ce avem de facut. Altfel, amenintarea asta suna ca ‘agenturile’ din decembrie 89 .

  Pana sa comande cineva alte ostilitati, cred ca mai intai am facut-o noi insine, cei din Biserica. Cine i-a comandat, fratii mei, purtatorului de cuvant al Patriarhiei enormitatile pe care le-a balmajit zilele astea, umpland o lume de revolta si pe noi de rusinea cu ‘preotul invitat’? De unde fatarnicia asta, ca ‘Biserica respecta convingerea religioasa a fiecarei familii indoliate’ si de aceea nu s-ar fi spus o slujba pe trotuarul de la Colectiv? Dar cand la 8 dimineata tragem clopotele in cartier, cum e cu ‘convingerile religioase’ ale familiilor care locuiesc peste drum? Dar cand facem procesiuni, dar cand blocam un oras intreg cu sarbatorile noastre? Nu zic sa nu mai tragem clopotele, zic sa nu mai fim farisei.

  Cine a comandat in aceste zile predicile ambiguu-miloase, vai, Dumnezeu sa-i ierte, dar si voi v-ati cautat-o, mai baieti? Cine l-a pus pe monahul nemtean (care, nu stiu cum se face, apare de fiecare data cand e rost de scandal) sa faca sinistra triere dupa pacate a mortilor de la Colectiv? Sub ce ascultare sta el? Cine a comandat leghioanelor anonime din bezna ‘blogosferei ortodoxe’ sa iasa la lumina si sa celebreze pedeapsa lui Dumnezeu pentru ‘satanistii’ din club?

  Si, in general, cine a comandat izolarea intelectuala si lunga tacere publica in care s-a inchis in ultimii ani Patriarhia, iluzionandu-se ca trustul ei de presa tine loc de comunicare cu societatea civila?

  Nu va lasati amagiti, multimea nu se rafuieste cu noi pentru ceea ce s-a intamplat la Colectiv. Iesiti din teoriile conspiratiei, deschideti ochii in realitatea din strada. Timp de ani de zile, incetul cu incetul, picatura cu picatura, coruptia a copt in Romania ca un buboi imens, care acum s-a spart, iar mizeria a improscat si in obrazul nostru, pentru ca, de 25 de ani, in ciuda asigurarilor ca nu facem politica, ne-am lasat perceputi ca partasi ai tuturor administratiilor politice . Ai unor politicieni cocotati la putere pe sangele oamenilor din decembrie 89 si pe banii securistilor vechi si noi. Am stat la hramuri alaturi de ei (cand locul lor trebuia sa fie in genunchi, in multime), iar ura cu care au fost priviti acestia s-a uitat in aceste zile cu aceiasi ochi si la noi.

  Cine ne-a oprit sa denuntam din cele mai inalte amvoane aceasta infectie, sa-i facem responsabili pentru exodul romanesc, pentru cea mai mare saracie din Europa si pentru cea mai mica speranta de viata, pentru una dintre cele mai inalte rate ale mortalitatii materne, pentru cea mai inalta rata din UE a mortalitatii infantile? A, am facut-o? Inseamna ca nu am facut-o indeajuns si destul de limpede. Nu in pilde si generalizari, ci aratand cu degetul spre portretele lor, asa cum au facut-o in alte timpuri Ioan Gura de Aur sau Antim Ivireanul, Nifon Patriarhul in vremea lui Radu cel Mare sau mitropolitul Gurie in vremea lui Carol al II-lea.

  Dar, sigur, e mai usor sa ne inchipuim ca suntem atacati din afara, decat sa luptam cu propriile noastre slabiciuni.

  Am fost trimisi de Mantuitorul sa scoatem demonii din oameni, dar ajungem adesea sa-i starnim noi insine in ei prin purtarile noastre. Cand nu se suie ceva pana la nasul nostru, am gasit explicatia: sunt obraznici, nu stiu cum sta treaba cu teologia. Noi suntem subtili, mistici, insusi Dumnezeu ne da like pe feisbuc, ei sunt prosti, manipulati, nu inteleg nimic, nu stiu ce e un trafalete, nu stiu cum ar trebui sa arate ora de religie, nu stiu unde sa se roage si cum se fac pomenirile pentru morti, nu stiu cata milostenie face Biserica.

  Banul e ochiul dracului numai cand e al altuia, cand e al nostru e bun si sfintit. La socotelile lor cu biserici si spitale le raspundem cu aceleasi socoteli, ca sa le aratam ca gresesc, dar nu intelegem un lucru: ei chiar nu au spitale, nu au medicamente, le pleaca pe aiurea doctorii, profesorii si copiii . Cand ne spun ca vor ca statul sa finanteze nu constructii de biserici, ci spitale si scoli, nu inseamna ca nu-si doresc biserici. Asta inseamna ca s-au saturat de mizerie . Ca isi doresc sa traiasca decent intr-o tara mai buna si mai dreapta.

  Cand ne-au spus ca nu vor ora de religie, nu inseamna ca toti au avut ceva cu Dumnezeu, ci ca nu au vrut, pentru copiii lor, nici indoctrinare, nici manualele alea tampite cu accidente de circulatie si amenintari cu focul iadului . Oare nu noi le-am pus in brate cartile alea?

  Cand nu vor o biserica sub geam , nu inseamna ca se pun impotriva Ortodoxiei, ci ca, pur si simplu, ar vrea intre blocuri un parc de joaca pentru copii. Iar daca tu, ca preot, te duci si-i dai in judecata, ca doar e terenul tau, pe care ti l-a dat un burtos de primar corupt, pe care ai sa-l pui apoi in primele randuri la slujba, aduci o mie de demoni peste ei cu judecata ta. E chiar atat de greu de inteles?

  Si da, masinile preotilor si luxul bisericilor ii smintesc, pentru ca asta e o lege a firii: acolo unde oamenii sunt saraci, bogatia sminteste chiar daca ar fi dreapta. De aia e banul ochiul dracului. De aia ni s-a spus sa nu purtam traista si sa nu avem doua haine. Macar putin ar vrea sa vada si ei ca Dumnezeu e la fel de necajit, asa cum s-a aratat Iisus intre ei.

  De fapt, chiar asta e: ar vrea sa-l vada cat de putin pe Iisus in noi. Nu in biserici, nu in catedrale, nu in predici, ci in noi. Noi am fost trimisi sa-i cautam pe ei, nu ei pe noi. Sa-i cautam, nu sa-i asteptam in biserici, nu sa primim invitatii. Sa-i cautam, or ce loc de gasire al lor este mai mare decat suferinta. Dar la suferinta te cobori cu iubire si cu imbratisare, nu cu lectii de viata. Iisus nu a fost invitat nicaieri si s-a dus si acolo unde stia ca va fi alungat cu pietre. Macar el era batut pe nedrept , dar pe noi pietrele suferite ne-ar mai curata de pacate. Si daca, Doamne fereste, va fi un cutremur, ce-o sa facem? O sa-i asteptam pe supravietuitori sa vina cu coliva la biserici?

  Pavel spunea, ‘nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine’, dar Hristos nu mai traieste in multi dintre noi, asta e vestea cea mai proasta (stiu bine ca ma numar si eu printre acesti ‘noi’, asa ca-mi rog cititorii, cu tot respectul, sa fiu scutit de complimentele care mi se tot fac pe feisbuc zilele astea). O sa spuneti ca nici in mireni nu mai traieste. Asa e, dar asta pentru ca in primul rand nu traieste in noi. Pentru ca lumina noastra nu mai lumineaza lumii. Iar cei mai mari nedreptatiti sunt sutele de preoti anonimi, fara bloguri si conturi de feisbuc si pe care nu-i cauta televiziunile, dar care isi fac datoria cu umilinta si dragoste, ca insusi Hristos. Ei impart cu noi pietrele si huiduielile pe care trebuia sa le incasam numai noi.”

  Apreciază

 39. Cat de bine se potrivesc oare CLERICII DE AZI (atat cei catolici cat si cei ortodocsi) , adica preotii , sau Fariseii secolului 21 , cu fariseii din timpul lui Iisus. Pana si imbracamintea lor o imita pe cea a Fariseilor carora Iisus le-a spus ca sant serpi si pui de vipere. Deci nu numai comportamentul lor era nepotrivit ci si imbracamintea lor nu era corecta. Si dupa cum mai stim si alte lucruri interesante , culoarea galbena aurie din imbracaminte are si ea origini pagane deoarece era culoarea Soarelui , acea stola care o imbraca azi preotii peste vesmant . Deci ei sant continuatorii sacerdotilor pagani din Antichiate . Atunci ce sa mai zicem. Fara cuvinte.

  Apreciază

 40. Este in mod clar o campanie impotriva Bisericii Ortodoxe si foarte probabil o manipulare. Daca cei din strada isi indreapta nemultumirea nu exclusiv spre oamenii politici , ci isi disipeaza revendicarile pe o arie mai larga , cuprinzand si Biserica , nu vor avea decat de pierdut iar adevaratii vinovati si responsabili morali pentru ce s-a intamplat la „Colectiv” si tot ce nu merge in tara se vor fofila din centrul atentiei si vor rezista intr-o forma sau alta. Crede cineva sincer ca se va trai mai bine in Romania fara Patriarhul Daniel ? Unde este problema principala?

  Apreciază

 41. Dacă mai toată creștinătatea, în frunte cu Daniel, a declarat că acolo s-au invocat forțe necurate, nu trebuia Biserica să meargă să facă o slujbă de curățire (sau sfințire, sau cum îi spune exact) ?
  Biserica nu se duce la club pentru că nu îl consideră o plăcere curată (pct 2). Dar Iisus a mers oare numai prin locurile curate? Ce rost avea să se înconjoare doar de credincioși, când scopul Lui era să se facă cunoscut tuturor?

  Apreciază

 42. A spus Petre Tutea :”am facut 13 ani de puscarie pentru un popor de idioti” si a spus Nicolae Steinhardt a ca „nicaieri nu ne-a chemat Hristos sa fim tampiti”. Atat am avut de spus.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s