De ce se ceartă pe biserici greco-catolicii cu ortodocşii?

De ce a fost şi este luptă pentru retrocedări atât de aprinsă între ortodocşi şi greco-catolici în Transilvania?

Motivul este unul dramatic pentru ambele Biserici (dar mai mult pentru ortodocşi): slaba catehizare din rândul credincioşilor.
Dacă biserica din sat îşi schimbă confesiunea, şi-o schimbă şi bună parte din turma de credincioşi adiacenţi ei.
În 1948, când ortodocşii au preluat, cu ajutorul comuniştilor şi Securităţii, bisericile greco-catolice, au preluat şi credincioşii. Tot ce au trebuit să facă a fost să nu schimbe rânduielile (deja puternic latinizate) ale credincioşilor greco-catolici.
De asta în foarte multe biserici ortodoxe transilvănene te întrebi dacă eşti la ortodocşi- pentru că nu e cânt bizantin ci cântecul popular liturghizat al greco-catolicilor, îs bănci, îs chiar icoane cu inima lui Hristos, e drumul Crucii, etc. Pentru că asta a fost strategia- iei biserica? dacă nu schimbi programul din uşă, iei şi credincioşii.

Greco -catolicii au cerut bisericile înapoi ştiind că îşi vor primi şi credincioşii. Doar că problema greco-catolicilor români a devenit, paradoxal, tocmai generaţia care păstrase vie Biserica greco-catolică în timpul teribilei prigoane comunisto- ortodoxe.
Oamenii ăştia urau şi urăsc pe ortodocşi- chiar dacă nu o spun deschis. Aşa cum mulţi ortodocşi urăsc sincer pe greco-catolici.
Ei, aceşti greco-catolici talibani, odată ce recuperau o biserică, începeau şi „epurarea” liturgică. Liturghii seara şi alte scălămbăieli ritualice menite să le sublinieze semidoct „catolicitatea”. Şi care au îndepărtat, firesc, pe credincioşii ce puteau să vină de la ortodocşi.
Sau când nu recuperau biserica, construiau câte o maimuţăreală arhitectonică, gen Sputnik sau SS Enterprise, de te întrebi dacă e mall sau hală de peşte- numai la biserică (şi încă una cu pretenţii de rit bizantin) nu te gândeşti.

Deci problema este una de cultură teologică şi cateheză. Sau, mai precis, de crasă lipsă de cultură teologică şi de cateheză.

bogdan duca bigotul

Publicitate

12 gânduri despre „De ce se ceartă pe biserici greco-catolicii cu ortodocşii?

 1. Tinere faptul ca ai barba, nu te ajuta deloc, articolele iti sunt de prost gust, e vorba de un subiectivism probabil bine platit, apuca-te si fa si tu o meserie ca oamenii ca sa dai cu prastia dupa talibani … esti ridicol zau asa.

  tinere faptul ca ai barb SI

  Apreciază

 2. Istoric vorbind, întâi a fost sinodul de la Alba Iulia din 1698, când sub Atanasie Anghel, episcop ortodox de Bălgrad (Alba Iulia) s-a semnat actul de unire cu Roma.

  Având foarte mare succes în rândul populație, autoritățile austriece au hotărât să impună uniația cu de-a sila (sau mai precis cu tunul).
  Cu această ocazie, mai toate mănăstirile și bisericile ortodoxe din Transilvania au fost date jos cu tunul, iar dintre preoți și mireni, care nu au vrut să accepte unirea cu Roma sau au făcut prea mult scandal pe tema asta au pățit precum Atanasie Tudoran, omorât la 104 ani..
  Asta se întâmpla pe la sfârșitul anilor 1700…
  Apoi a fost o perioadă lungă în care ortodocșii nu au putut să construiască biserici noi, decât de lemn.
  Apoi timpul a trecut, s-au făcut biserici noi, s-au îngrijit cele vechi.
  A venit 1948, comuniștii scot în afara legii biserica greco-catolică.
  Vine 1990, se reînființează Biserica Greco-Catolică, oficial și recunoscută de stat.

  Bon, acuma apar dilemele:
  – ai biserică de sat construită la 1400 (cu vreo 300 ani înainte de uniație), care a fost pe rând ortodoxă, greco-catolică, apoi calvină. Cui ar trebui să revină de drept ? Comunității mai numeroase ? Comunității care a construit-o ? Comunității care a îngrijit-o vreo 200 ani ? Comunității care îngrijit-o alți 100 ani ?
  Comunității cu preotul cel mai plin de har ?

  Apreciază

 3. Cred ca acest articol pe langa subiectivismul său nu face altceva decât sa arunce cu noroi peste toate eforturile de convietuire in pace intre cele doua biserici si credinciosii lor.Ajunge o bota la un car de oale de lut, cum se mai spune in Ardeal.Sunt si-asa destule probleme intre cele 2 biserici

  Apreciază

 4. Ca sa poti scrie despre ceva,trebuie sa te informezi inainte,dar asa e la romani,le stim pe toate dar in fond nimic.La denigrat ne pricepem cel mai bine si inca o intrebare ce stii tu despre biserica greco- catolica din Transilvania,ca tu esti sudist???Despre cea ortodoxa nu te intreb ,o cunoatem cu totii,de unde vine si ce transmite.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s