Dumnezeul lui Israel versus dumnezeul metafizicienilor şi dogmatiştilor

Chiar discutam cu mai mulţi prieteni în intervalul acesta Crăciun- Bobotează.

Cel mai mare rău făcut Creştinismului a fost fabricarea unui Dumnezeu după chipul şi asemănarea lui Platon şi lui Aristotel.
Un dumnezeu al metafizicienilor- primum movens, causa sui, nemişcat, imuabil, „inuman”, apofatic, impersonal (chiar dacă se tot vorbeşte de Persoane, dogmaticienii îi refuză acestui dumnezeu tocmai subiectivitatea- sine qua non unei persoane), a înlocuit pe Dumnezeul cel Viu- al Vechiului şi Noului Testament, care trăieşte, iubeşte, urăşte, se amuză, mănâncă, bea, se răzgândeşte, se lasă înduplecat, se lasă bătut, ceartă, e gelos, se răzbună, răsplăteşte şi, mai presus de orice, se face Om şi moare pentru omenire, tocmai pentru ca omenirea să trăiască.

Dumnezeul metafizic nu a fost însă doar idolul teologilor sistematici dar a influenţat şi credinţa. Din pricina lui, acest dumnezeu plicticos de manual, avem o imagine asupra Raiului de unii nu înţeleg nimic din el iar alţii nu vor să intre pentru că li se pare mai atroce în inumanitatea lui decât Iadul.
Din pricina lui avem o morală kantiană- fadă şi sufocantă ca acel imbecil de geniu, care teoretiza asupra ejaculării şi credea că e o virtute să îţi duci viaţa după cronometru.

Dumnezeul nostru este însă Dumnezeul lui Avraam, Isaac, Iacov,, al celor vii, nu al celor morţi. Este Dumnezeul care a mâncat viţel sub stejarul Mamvri, care a mâncat bătaie de la Iacov, după ce S-a lăsat şi păcălit de acesta, e Dumnezeul amuzant care i-a vorbit printr-o măgăriţă lui Valaam şi care s-a răzgândit în timpul lui Iona, renunţând la pedeapsă.
E Dumnezeu care a pus curcubeul ca să îşi aducă aminte că a pus mâniei Sale hotar.
Este Dumnezeul Om, Iisus Hristos, care a făcut apa în vin la Cana Galileei, care a plâns pentru oameni şi care a murit pentru ei.

Afară cu Aristotel din teologie! striga pe bună dreptate Luther. Afară şi cu Kant, aş adăuga eu.
Înapoi la Scriptură!

botezul_domnului_27

Publicitate

Un gând despre „Dumnezeul lui Israel versus dumnezeul metafizicienilor şi dogmatiştilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s