De ce aș pleca din România?

Chiar nu înțeleg de ce aș vrea să trăiesc în altă țară și nu în România…
Mai toate motivele pentru care în anii 90 poate că m-aș fi gândit poate să plec din țară acum au fost depășite.
Ce mai ai să reproșezi României de acum? Că nu are autostrăzi, da. Dar cum eu nu sunt șofer nu pot spune că trăiesc o dezamăgire personală din pricina asta.
În rest, toate problemele românilor sunt și problemele occidentalilor. Spectrul șomajului bântuie și în Occident, și în România mea, prostia ideologică parcă e mai acută dincolo decât aici, salariile sunt mai mari dincolo, dar și costul vieții este mai scump (iar dacă la noi îl egalează uneori pe cel din Occident se datorează tot obsesiei tâmpe de a fi ca occidentalii, care ne-a dus să ne negociem foarte prost aderarea la UE).
Mizerie? Am văzut gunoaie în Italia. Oameni urât mirositori și ai străzii am văzut și prin capitale occidentale, de furat am fost furat și la Roma, și la București.
Marea cultură? De câțiva ani și librăriile noastre arată ca cele occidentale. Muzee? Pot să fiu turist la Paris și să nu trebuiască să mă văd acolo ca să le văd. Și apoi câți din imigranții români s-au dus în Italia ca să se bucure de Galleria degli Uffizi?
Universități? Nu pot vorbi de facultățile tehnice, unde probabil că laboratoarele sunt mai dotate dincolo decât sunt încă aici, dar categoric pentru un om care vrea să gândească liber, universitățile românești sunt încă (ce trist e acest încă) libere. Ceea ce nu se poate spune despre niciun departament umanist respectabil din afară, care va încuraja toceala, proletariatul cultural, mentalitatea de politehnist al spiritului, dar nu Ideea. Decât dacă nu cumva ideea este una feministă, gender, o lozincă contra rasismului presupus, o denunțare a incorectitudinii politice din cultură și artă.
Da. E plin Occidentul de mari intelectuali și de stânga și de dreapta. Dar nu pot să nu remarc că până și o vedetă a nonconformismului filosofic ca Zizek preferă să rămână cu cartierul general la el acasă, în Liubliana, în Slovenia decât să locuiască în Vest.
Cât despre un Scruton- a fost dat afară politicos din mediul academic: prea conservator pentru noua lume….
 
Oricând voi putea, voi merge să vizitez altă țară, să mă bucur de o altă cultură, de o altă bucătărie, dar nu regret că m-am născut și că sunt român.
Și dacă am regretat acum ceva ani, pot spune că motivele de regret au cam apus toate.
Evident, se poate și mai bine. Și mă enervează o grămadă de lucruri. Dar nu plecând din țară voi face să fie și mai bine. Și nici nu am vreun motiv să cred că în vreo altă țară voi deveni brusc zen și mulțumit.
Când o să fiu mulțumit de toate, înseamnă că o să fiu mort și în Rai.

Bogdan D.

Publicitate

5 gânduri despre „De ce aș pleca din România?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s